Τι πρέπει να κάνουμε όταν "τραβάμε" το καζανάκι για να ζήσουμε με υγεία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου μελέτησαν τι γίνεται, αφότου κάποιος 'τραβήξει' το καζανάκι σε δημόσια τουαλέτα. Ποιες ήταν οι διαπιστώσεις και τι προτείνουν να κάνουμε, για να ζήσουμε με υγεία.

H αφορμή για αυτό που ακολουθεί και περιγράφηκε ως 'αηδιαστικό' ήταν ο Covid-19. Ερευνητές του τμήματος μηχανικών και επιστήμης υπολογιστών του Florida Atlantic University στις ΗΠΑ, θέλησαν να μετρήσουν τα σταγονίδια που δημιουργούνται όταν 'τραβάμε' το καζανάκι της τουαλέτας, αφότου κάνουμε το No1 (βλ. ούρα) σε δημόσιες τουαλέτες.

Όπως αναφέρουν στη δημοσίευση της έρευνας ανακάλυψαν πως υπάρχει σημαντική αύξηση των επιπέδων αερολύματος στο περιβάλλον. Ο συνολικός αριθμός των σταγονιδίων που δημιουργούνται φτάνει τα δεκάδες χιλιάδες. Δεδομένου του μικρού μεγέθους, τα σταγονίδια μπορούν να μείνουν στον αέρα για ώρα και η διασπορά τους είναι μεγαλύτερη. Να το δώσουμε και με αριθμούς. Τα αερολύματα που 'κουβαλούν' πλήθος βακτηρίων και παθογόνων μικροβίων, φτάνουν έως τα 109 εκατοστά ύψους πάνω από την τουαλέτα και 69 εκατοστά πιο ψηλά από τους ουρητήρες. Μένουν δε, στο περιβάλλον για 20 δευτερόλεπτα. Πράγμα που σημαίνει πως πέραν υμών, μπορούν να μολύνουν και άλλους και εν προκειμένω με Covid-19.

Aκολουθεί το video των αποκαλύψεων -με τη μελέτη των ερευνητών που αφορούσε 100 ΄τραβήγματα':

 

 

Οι ειδικοί ενημέρωσαν πως η πίεση του νερού, το σχέδιο της λεκάνης και η δύναμη που έχει το καζανάκι επηρεάζουν το μέγεθος και το ύψος που φτάνουν τα σωματίδια. Την κατάσταση μπορεί να βοηθήσει ο καλός εξαερισμός (μηχανικός ή φυσικός). Όπως και η χρήση μάσκας από όποιον χρησιμοποιεί δημόσια τουαλέτα. Το κλείσιμο του καπακιού της λεκάνης βοηθά, αλλά όχι πάρα πολύ καθώς τα αερολύματα μπορούν να 'αποδράσουν' από τα πλέον μικρά κενά μεταξύ λεκάνης και καπακιού. Οι ερευνητές τονίζουν πως πρέπει να αποφεύγουμε -πάση θυσία- να γέρνουμε το σώμα μας προς τα εμπρός, μετά το 'τράβηγμα', όπως και να μένουμε στο χώρο. Δηλαδή, άπαξ και ενεργοποιήσετε το καζανάκι, να φεύγετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε από το χώρο.

Προφανώς, πριν βγείτε από τις τουαλέτες πρέπει να πλύνετε σχολιαστικά τα χέρια σας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ