Πόσα κιλά να βάλω στην μπάρα;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πολύ συνηθισμένη η ερώτηση, κυρίως από νεότερους αθλητές. Η πιο κατάλληλη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση.

Ο καθένας έχει διαφορετικές δυνάμεις, ικανότητες αλλά και στόχους και εμπειρία. Για κάποιον τα 100 κιλά στις πιέσεις πάγκου είναι οκ, για άλλους είναι λίγα, για άλλους τεράστια.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να φορτώνουμε τόσα κιλά ώστε να είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε σωστά 4-5 σετ των 10 περίπου (και ανάλογα με το στόχο μας) επαναλήψεις.

Αν θέλουμε όμως να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο θα προτείναμε ένα πείραμα. Επιλέγουμε τις τρεις βασικότερες ασκήσεις.

Σκουώτ, άρσεις θανάτου και πιέσεις πάγκου. Ασκήσεις που βάζουν στο παιχνίδι μεγάλες μυϊκές ομάδες και είναι οι ιδανικές για αύξηση της δύναμης.

Σε αυτές τις ασκήσεις βάζουμε τόσα κιλά ώστε να κάνουμε 5 σετ των 5 επαναλήψεων. Αυτά είναι τα κιλά που σου ταιριάζουν. Αυτός θα είναι ο «μπούσουλας» και η απάντηση στην ερώτησή σου.

Περισσότερα κιλά (και αναγκαστικά λιγότερες επαναλήψεις) οδηγούν σε αύξηση δύναμης. Λιγότερα κιλά (και περισσότερες επαναλήψεις) οδηγούν σε καλύτερο σχήμα και «γράμμωση».

Όποια τακτική κι αν ακολουθήσεις θα πρέπει να έχεις στο νου σου ότι οι επαναλήψεις θα πρέπει να είναι σωστές, με αυστηρό στυλ κι όχι ένα απλό σήκωμα του βάρους.

Γιάννης Μπούρας, xtrblog.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ