Τελικά το σεξ κάνει καλό στην καρδιά ή όχι;

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Είναι γεγονός πως πολλοί γιατροί έχουν ακούσει από άνδρες ασθενείς ότι οι ίδιοι επιλέγουν να απέχουν από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα καθώς φοβούνται ότι στη διάρκεια αυτής θα υποστούν καρδιακή ανακοπή.

Μάλιστα η ερώτηση «αν το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής» δείχνει να είναι μια από τις πιο κοινές ερωτήσεις που κάνουν ειδικά οι άντρες στους γιατρούς τους, μολονότι, η επιστήμη δεν έχει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, αν και έρευνα έχει δείξει πως η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μάλλον μηδαμινή.

«Οι άνθρωποι ρωτάνε τους γιατρούς αν το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, αλλά ποτέ δεν μπορούσαμε να απαντήσουμε», όπως λέει ο Δόκτωρ Sumeet Chugh από την Καρδιολογική Κλινική Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, επικεφαλής της έρευνας και με μεγάλη εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συλλέξει λίγα δεδομένα για τη σεξουαλική δραστηριότητα και πώς αυτή σχετίζεται με το αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο αλλά κανείς δεν έχει επικεντρωθεί στη σεξουαλική δραστηριότητα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός», σημειώνει.

Η αιφνίδια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν απορρυθμιστεί το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς και οι παλμοί της ξαφνικά σταματήσουν, εμποδίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα. Συνήθως, δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τότε επέρχεται ο θάνατος.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Τμήματος Καρδιολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου, οι ερευνητές του Cedars-Sinai εξέτασαν το ιστορικό 4.557 ενήλικων ασθενών από το 2002 έως το 2015 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή.

Οι ασθενείς που βίωσαν ένα τέτοιο επεισόδιο λόγω σεξουαλικής δραστηριότητας είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κοιλιακή μαρμαρυγή – μια εξαιρετικά επικίνδυνη αρρυθμία – και ταχυκαρδία – δηλαδή σφυγμούς πάνω από το φυσιολογικό.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων – 94% – ήταν άνδρες με ιστορικό σε καρδιοπάθειες και οι δείκτες επιβίωσης ήταν υψηλότεροι στο 1/3 των ασθενών, που υπεβλήθησαν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Επίσης, παραδόξως, όπως προκύπτει από την έρευνα, άτομα που βίωσαν καρδιακό επεισόδιο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα ήταν κατά μέσο όρο 5 χρόνια νεότεροι – μεταξύ 34 με 83 χρονών – σε σύγκριση με αυτούς που είχαν πάθει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που δεν οφειλόταν στο σεξ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν παράλληλα ότι ενώ καταβάλλεται έντονη σωματική προσπάθεια κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, αυτό που ευθύνεται τις περισσότερες φορές για την καρδιακή ανακοπή είναι είτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, διεγερτικά, ή η κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμη και για ανθρώπους με εμπεριστατωμένη ιατρική καρδιοπάθεια, ο κίνδυνος είναι μικρός αποκλειστικά και μόνο λόγω σεξουαλικής δραστηριότητας.

Σε άρθρο του iatropedia.gr διαβάζουμε πως πολλοί άνθρωποι έχουν την απορία για το αν το σεξ κάνει καλό στην καρδιά.

Η ερώτηση φαίνεται απλή. Η απάντηση, όμως, είναι περίπλοκη.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στους περιορισμούς των όσων μας έχουν δείξει μέχρι τώρα οι επιστημονικές έρευνες.

Υπάρχει όμως μια ισχυρή πεποίθηση ότι το σεξ ταιριάζει με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ακολουθούν απαντήσεις σε πέντε κοινές ερωτήσεις για το σεξ και την καρδιά:

1. Είναι το σεξ σωματική άσκηση;

Ναι, αλλά όχι και πολύ έντονη. Δεν πρόκειται να κάψετε πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας μέσης σεξουαλικής συνεύρεσης. Υποθέτοντας κατά μέσο όρο 5 έως 15 λεπτά διάρκειας σεξ, έχετε περίπου την ίδια δραστηριότητα με το περπάτημα 1,5 χλμ σε 20 λεπτά. Με άλλα λόγια, η καρδιαγγειακή άσκηση είναι πολύ μικρή μέσα από το σεξ.

2. Είναι καλό το σεξ για την καρδιά;

Πιθανώς. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που έκαναν σεξ μία φορά το μήνα ή λιγότερο. Οι έρευνες αυτές επικεντρώνονται συνήθως στους άνδρες, επειδή κυρίως εκείνοι είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις. Αλλά εφαρμόζεται γενικά ο ίδιος συλλογισμός και στις γυναίκες.

Μελέτες όπως αυτές πάντως ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι το σεξ αποτρέπει καρδιακές παθήσεις. Αλλά προτείνουν ότι το σεξ είναι μέρος ενός γενικού καλού τρόπου ζωής για την καρδιά. Το σεξ είναι κάτι σαν “δείκτης” για την υγεία σας. Εάν κάνετε περισσότερο σεξ, υπάρχει καλή πιθανότητα να είστε πιο δυνατοί και πιο δραστήριοι γενικότερα. Και αν δεν είστε σε καλή κατάσταση για να απολαύσετε το σεξ, αυτό μπορεί να είναι κίνητρο για αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

3. Θα αποδείξει ποτέ κανείς ότι το σεξ είναι καλό για την καρδιά;

Μάλλον όχι. Για παράδειγμα, οι μελέτες παρατήρησης μπορούν να δημιουργήσουν μια συσχέτιση. Αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο απαιτείται μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με μια ομάδα ελέγχου που να απέχει από το σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μοιάζει… απίθανο. Είναι ένας από τους πολλούς λόγους που μπορούμε να πούμε ότι το σεξ είναι πιθανότατα καλό για την καρδιά, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με οριστικό επιστημονικό τρόπο.

4. Εάν κάποιος έχει καρδιακή νόσο, είναι επικίνδυνο να κάνει σεξ;

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όχι. Οι ασθενείς το ρωτούν συχνά μετά από καρδιακή προσβολή ή διάγνωση καρδιακών παθήσεων. Να ξέρετε ότι οι γιατροί ενθαρρύνουν την σεξουαλική δραστηριότητα εφόσον κρίνουν ότι είστε αρκετά καλά.

Η αρτηριακή σας πίεση θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του σεξ, συνήθως μέχρι το επίπεδο 160/90. Αυτό είναι συγκρίσιμο με αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας γρήγορης άσκησης για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια η πίεση πέφτει πάλι.

Έχουν υπάρξει πάντως ενδείξεις ότι το σεξ με έναν άγνωστο σύντροφο (όπως το σεξ εκτός γάμου) μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους άνδρες με καρδιακές παθήσεις επειδή κατά κανόνα… προσπαθούν περισσότερο να ικανοποιήσουν τη νέα σύντροφο. Γενικά πάντως, αυτό είναι σπάνιο.

5. Το σεξ ωφελεί τη γενική υγεία;

Ναι, πιθανότατα. Ακόμα κι αν δεν αποτελεί άσκηση υψηλής έντασης, το κανονικό σεξ είναι μέρος ενός συνολικού υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, πιο χαλαρούς και λιγότερο αγχωμένους.

Με απλά λόγια: Το σεξ είναι πιθανώς χρήσιμο για την καρδιά και τη γενική υγεία. Και επειδή δεν είναι επιβλαβές για την καρδιά (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις), το «πιθανότατα» είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί.

 

ACTIVEBODY B1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ