Τελικά μετράει το σεξ ως γυμναστική; Η επιστήμη απαντά!

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν είσαι ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν τα πάνε ιδιαίτερα καλά με τη γυμναστική, μπορεί να έχεις αναρωτηθεί: «Μήπως κάθε σωματική δραστηριότητα, μετράει ως σωματική άσκηση;».

Επεκτείνοντας (εύλογα) το σκεπτικό, μπορεί να πας ένα βήμα πιο ‘κει και να πεις: «Μήπως και το σεξ είναι γυμναστική;». Στο πλευρό σου βρέθηκαν και περίεργοι επιστήμονες, οι οποίοι αναρωτήθηκαν τα ίδια πράγματα και έρχονται να μας δώσουν απαντήσεις.

Μετράει το σεξ ως γυμναστική;

Η απάντηση, με διάφορους τρόπους, φαίνεται να είναι ναι. Σε σχετική επιστημονική μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Almería και του Πανεπιστημίου της Murcia στην Ισπανία, συγκέντρωσαν κάθε προηγούμενη μελέτη που θα μπορούσαν να βρουν ότι εξέτασαν τη σωματική δραστηριότητα που εμπλέκεται στο σεξ. Παρά τους διάφορους περιορισμούς, οι Ισπανοί ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν συγκεκριμένα πρότυπα.

Το σεξ μετράει ως μέτρια γυμναστική

Προφανώς, το σεξ ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς και καίει θερμίδες. Οι καρδιακοί ρυθμοί ήταν κατά μέσο όρο μεταξύ 90 και 130 παλμών ανά λεπτό και κορυφώθηκαν στους 145 έως 170. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί εδώ πως οι καρδιακοί ρυθμοί των γυναικών τείνουν να είναι χαμηλότεροι από των ανδρών, κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Η μέση, θερμιδική καύση κατά τη διάρκεια του σεξ κυμαίνεται επίσης ανάλογα με την τοποθεσία, το φύλο και άλλους παράγοντες. Σε μια μελέτη, η συνολική, ενεργειακή δαπάνη κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής συνεύρεσης, έφτασε στις 130 θερμίδες, ενώ σε άλλο πείραμα, οι άνδρες έκαψαν 101 θερμίδες και οι γυναίκες 69 θερμίδες.

Αυτές οι μετρήσεις υποδεικνύουν ότι το σεξ μπορεί να θεωρηθεί μέτρια ή ακόμη και έντονη γυμναστική, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι αριθμοί είναι παρόμοιοι με εκείνους μιας τυπική βόλτας. Ωστόσο, η κορύφωση των καρδιακών παλμών στο σεξ και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του οργασμού και της εκσπερμάτωσης, ήταν υψηλότερη από αυτή του τζόκινγκ.

Μπορεί το σεξ να σταματήσει την καρδιά;

Άλλοι ερευνητές έχουν πρόσφατα διερευνήσει εάν το σεξ, μπορεί να σταματήσει τους χτύπους της καρδιάς. Και όχι μεταφορικά.

Όπως αναφέρει η Washington Post, μια αξιοσημείωτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Jama Cardiology, διαπίστωσε ότι οι θάνατοι λόγω ξαφνικής καρδιακής ανακοπής κατά τη διάρκεια του σεξ, ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστοι.

Από 6.847 θανατηφόρες, καρδιακές ανακοπές που αναφέρθηκαν μεταξύ 1994 και 2020, μόνο 17 εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια ή σχεδόν αμέσως μετά το σεξ. Αλλά από αυτά τα 17 περιστατικά, 6 ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία τα 38.

Το θετικό; Είναι ότι όσο περισσότερο κάνει κάποιος σεξ, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή, μετά την πράξη

«Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας», είπε, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής είναι υψηλότερος από ό,τι σε κατάσταση ηρεμίας Αλλά οι καρδιές, όπως και άλλοι μύες, δυναμώνουν και γίνονται πιο ανθεκτικές όσο περισσότερο οι άνθρωποι ασκούνται, ακόμη και με το σεξ», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Το σεξ δεν αποδυναμώνει τα πόδια

Η ατάκα «οι γυναίκες αδυνατίζουν τα πόδια των μποξέρ» από την ταινία Rocky, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια σεναριακή έμπνευση, χωρίς ίχνος επιστημονικής αλήθειας. Το σεξ σε καμία περίπτωση δεν «ρίχνει» τις αθλητικές σου επιδόσεις.

Μια ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική δραστηριότητα 30 λεπτά έως 24 ώρες πριν από την άσκηση, δεν φαίνεται να επηρεάζει την αερόβια, φυσική κατάσταση, τη μυοσκελετική αντοχή ή τη δύναμη/ισχύ.

Η ανασκόπηση, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από εννέα μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 133 άτομα, σχεδόν όλοι άνδρες, που έκαναν σεξ τις ώρες πριν από κάποιο είδος σωματικής άσκησης, διαπίστωσε επίσης ότι η συνουσία δεν επηρέασε τη σωματική απόδοση.

Φυσικά, το να σκέφτεσαι το σεξ αποκλειστικά ως ανταγωνιστικό εργαλείο ή ακόμα και ως μια άλλη μορφή μέτριας άσκησης, κινδυνεύεις να μειώσεις την απόλαυση, τη διασκέδαση και την οικειότητα, γύρω από αυτό. Από την άλλη, αν επιλέξεις να κάνεις γυμναστική για να βελτιώσεις τις επιδόσεις και την αντοχή σου στο σεξ, αυτό φαίνεται να είναι επιστημονικά εγκεκριμένο. Σε μια μελέτη του 2019, σε περισσότερους από 6.000 άνδρες και γυναίκες, όσο περισσότεροι άνθρωποι ασκούνταν, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να αναφέρουν σεξουαλικά προβλήματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ