Το σωστό γάλα για να αυξήσεις τους μύες σου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν δεν ξέρεις ποιο γάλα να προσθέσεις στη διατροφή σου για την αύξηση μυικής μάζας, έχουμε την απάντηση.

H επιλογή ανάμεσα στο αγελαδινό γάλα και το γάλα σόγιας (ή όποιο άλλο υποκατάστατο) μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν αποτελεσματικά μυική μάζα. Η επιστήμη μάς λέει ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

Αύξηση μυϊκής μάζας: γάλα αγελάδας ή γάλα σόγιας;

Ενώ το γάλα σόγιας είναι γνωστό πως είναι ωφέλιμο για την υγεία, μια μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά δείχνει ότι η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι πιο αποτελεσματική στην ανάπτυξη μυικής μάζας.

Στη μελέτη, δύο ομάδες νεαρών ενηλίκων υποβλήθηκαν σε ένα πρόγραμμα άσκησης μυικής αντίστασης για 10 εβδομάδες. Μετά από κάθε άσκηση, η μία ομάδα λάμβανε δύο ποτήρια αποβουτυρωμένου αγελαδινού γάλακτος, ενώ η άλλη ομάδα λάμβανε την ίδια ποσότητα γάλακτος σόγιας. Στο τέλος της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι η ομάδα που κατανάλωνε αγελαδινό γάλα παρουσίασε σημαντικότερη αύξηση της μυϊκής μάζας.

Αν και οι λόγοι πίσω από αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι απολύτως σαφείς, πιστεύεται ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του αγελαδινού γάλακτος, όπως ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη, μπορεί να ευθύνονται για αυτό το αποτέλεσμα. Απαιτείται όμως περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση αυτής της σχέσης.

Τα διαφορετικά οφέλη του γάλακτος σόγιας

Παρά τα ευρήματα αυτά, το γάλα σόγιας παραμένει μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, απαραίτητων αμινοξέων και βιταμινών. Αν και μπορεί να μην αυξάνει τη μυική μάζα τόσο σημαντικά όσο το αγελαδινό γάλα, το ρόφημα σόγιας προσφέρει άλλα οφέλη, όπως η πρόληψη των καρδιαγγειακών κινδύνων.

Τόσο το αγελαδινό γάλα, όσο και το γάλα σόγιας έχουν σημαντικές διατροφικές ιδιότητες και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους μάζα, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν το αγελαδινό γάλα στη διατροφή τους, με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ