Πρέπει να κάνουμε ντους αμέσως μετά τη θάλασσα;

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι εξορμήσεις στις θάλασσες πυκνώνουν καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και πολλοί συνηθίζουν να κάνουν ντους αμέσως μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα για να απομακρύνουν την αλμύρα της θάλασσας. Όμως τελικά το θαλασσινό αλάτι κάνει κακό στο δέρμα ή μήπως αυτό είναι μύθος.

Οι ειδικοί εξηγούν πως το ξέπλυμα από το θαλασσινό αλάτι δεν είναι απαραίτητο να γίνεται αμέσως μετά από κάθε βουτιά, αφού έχει αποδειχτεί πως το αλάτι της θάλασσας, όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά προσφέρει πολλά οφέλη στην επιδερμίδα, χάρη σε κάποια στοιχεία που περιέχει και ορισμένες ιδιότητες που παρουσιάζει.

Συγκεκριμένα περιέχει:

- ποσότητα βιταμίνης C η οποία καταπολεμά τις τοξικές ελεύθερες ρίζες.
- ποσότητα μαγνησίου το οποίο συμβάλει στη δράση των αντιοξειδωτικών
- ποσότητα ασβεστίου το οποίο συμβάλει στον περαιτέρω καθαρισμό των φραγμενων πόρων του δέρματος που συνήθως έχουν τα παιδια επειδη η επιδερμίδα τους ειναι συνήθως πιο λιπαρή
- μικρές ποσότητες ιωδίου τόσες ώστε ενώ δεν φαίνεται να βλάπτουν τον οργανισμό γενικότερα βοηθούν στην απολύμανση του δέρματος.

Έχει παρατηρηθεί ότι το θαλασσινό αλάτι μπορεί να κάνει το δέρμα πιο υγιές και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβάλει στην επούλωση μικρών και επιφανειακών πληγών και τραυματισμών. Καθώς δρα σαν ενα φυσικό και απαλό «πίλινγκ» μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης δερματικών λοιμώξεων.

Τα παιδιά

Παιδίατροι αναφέρουν πως πολλά παιδιά με ακμή στο πρόσωπο και το σώμα βελτιώνουν την κλινική τους εικόνα, χάρη στο θαλασσινό αλάτι. Άλλα παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες του δέρματος τις περισσότερες φορές βελτιώνονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού με τα θαλασσινά μπάνια.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το θαλασσινό αλάτι αυξάνει την αντοχή των κυτταρικών μεμβρανών των κυττάρων του δέρματος και το κάνει πιο ανθεκτικό. Άρα η έκθεση ενός παιδιού στο θαλασσινό αλάτι δεν του κάνει κακό και μπορεί κανείς να αφήσει το αλάτι στο σώμα του παιδιού και να μην σπεύσει αμέσως να το ξεπλύνει, ενώ δεν απαιτείται πλύσιμο με σαπούνι, αλλά απλά ξέβγαλμα από νερό. Βέβαια δεν πρέπει να παραμείνει το αλάτι στο σώμα του παιδιού πάρα πολλές ώρες, γιατί προκαλεί αφυδάτωση.

Όμως προσοχή στην άμμο

Μπορεί το ξέβγαλμα από το θαλασσινό νερό να μην είναι απαραίτητο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την άμμο, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει πως συχνά η άμμος στις ακτές είναι εστία πολλών βακτηρίων.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ