Tα πολλαπλά οφέλη του μπρόκολου και πόσο πρέπει να τρώμε!
- Κατηγορία Διατροφή
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Είτε στη σαλάτα, είτε σαν γαρνιτούρα στο κρέας, είτε ακόμη και στην ομελέτα, το μπρόκολο μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας σε βαθμό που ποτέ δεν φανταζόμασταν.
Κοντινός συγγενής του λάχανου και του κουνουπιδιού, το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών και προέρχεται από το άγριο λάχανο. Κι όσο κι αν μικροί προσπαθούσατε να το αποφύγετε ή το τρώγατε μετά από… δωροδοκίες, πλέον μπορείτε να εκτιμήσετε τις πολλαπλές ωφέλιμες ιδιότητές του, οι οποίες μάλιστα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και αντικαρκινικές.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, λοιπόν, που οργανισμοί υγείας ανά τον κόσμο συστήνουν τη συχνή κατανάλωσή του, πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. Και οι κυριότεροι είναι οι παρακάτω.
-Δρα ενάντια στον καρκίνο: Το μπρόκολο περιέχει 2 φυτοχημικά που ονομάζονται ινδόλες και ισοθειοκυανάτες, οι οποίες αυξάνουν τη δραστηριότητα μιας ομάδας ενζύμων που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες. Ακόμη, η βήτα-καροτίνη, η γλουκοραφανίνη, το διινδολυμεθάνιο, το σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και κάποια αμινοξέα που περιέχονται στο μπρόκολο εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών κυττάρων στο στήθος, τη μήτρα, τον προστάτη το παχύ έντερο, τα νεφρά, το συκώτι και τους πνεύμονες. Λόγω, μάλιστα του ότι διώχνει τα πλεονάζοντα οιστρογόνα από τον οργανισμό, το μπρόκολο είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και της μήτρας.
-Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού: Ένας από τους λόγους που σας πίεζαν να φάτε μπρόκολο στα παιδικά σας χρόνια, είναι και η υψηλή περιεκτικότητά σου σε βιταμίνη C και συγκεκριμένα αμινοξέα, ενώ αποτελεί καλή πηγή φυσικού θείου. Έτσι αποκτά την πολύ σημαντική ιδιότητα να αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες όπως το ουρικό οξύ και κατ’ επέκταση ο οργανισμός μας προστατεύεται απέναντι σε παθήσεις που οφείλονται σε τοξίνες, όπως η αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί, το έκζεμα, η φαγούρα, η ποδάγρα κ.ο.κ.
-Θεραπεύει τις στομαχικές διαταραχές: Η δυσκοιλιότητα αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από όλες τις στομαχικές διαταραχές και η δράση του μπρόκολου έρχεται και εδώ να δώσει τη λύση, αφού την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, οι οποίες διώχνουν τις τοξίνες μακριά από τον πεπτικό σωλήνα. Συν τοις άλλοις, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του θαυματουργού αυτού λαχανικού βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών που καταναλώνουμε και βοηθούν στο να έχουμε φυσιολογική πέψη και να αποφεύγουμε τις καούρες.
-Βελτιώνει την υγεία της επιδερμίδας: Το πλήθος των βιταμινών που περιέχει το μπρόκολο, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να μην μας ωφελήσει και εξωτερικά. Η βιταμίνη C, η βήτα-καροτίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συναντάμε στο μπρόκολο, μπορούν σταδιακά να μας χαρίσουν λαμπερή επιδερμίδα, κάτι που ίσως έχετε διαπιστώσει όσοι το καταναλώνετε συστηματικά. Ακόμη, η βιταμίνη Ε στο μπρόκολο ανανεώνει τους ιστούς της επιδερμίδας χαρίζοντάς της έξτρα λάμψη και ο συνδυασμός της βιταμίνης Α και Κ με αμινοξέα, φυλλικό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μην απορήσετε αν σας… κρύψει χρόνια.
-Τονώνει το ανοσοποιητικό: Βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, σελήνιο, ψευδάργυρος, φώσφορος, χαλκός… Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο συνδυασμό για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα;
-Βελτιώνει την υγεία των οστών: Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες ή θηλάζουσες μητέρες αποτελούν ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουν το μπρόκολο στη διατροφή τους, καθώς είναι πιθανό να έχουν έλλειψη ασβεστίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των οστών, των δοντιών και αργότερα σε οστεοπόρωση. Το ωφέλιμο αυτό λαχανικό, όμως, χάρη στο ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο και τον ψευδάργυρο που περιέχει, μπορεί να προλάβει το κακό και να χαρίσει γερά οστά.
-Αποτρέπει την εμφάνιση αναιμίας: Όλοι ξέρουμε ότι η αναιμία προκύπτει από την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Αυξάνοντας, λοιπόν, την πρόσληψή του μπορεί να μας απομακρύνει από το πρόβλημα και το μπρόκολο αποτελεί μια καλή πηγή του.
Αν ανήκετε σε αυτούς που απεχθάνονται το μπρόκολο, είναι καιρός να αναθεωρήσετε, καθώς νέα επιστημονικά ευρήματα έρχονται να ενισχύουν την θεωρία ότι πρόκειται για υπερτροφή.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο δρα ενάντια στον καρκίνο, συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών, θεραπεύει τις στομαχικές διαταραχές, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτοξινώνει τον οργανισμό και βελτιώνει την επιδερμίδα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις εντόπισαν ορισμένα γονίδια που ρυθμίζουν την συσσώρευση φαινολικών ενώσεων στο μπρόκολο.
Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου ΙΙ, άσθματος και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Σύμφωνα με τον γενετιστή Τζακ Γιούβικ, καθηγητή στον Τομέα Διατροφικών Επιστημών του πανεπιστημίου, οι φαινολικές ενώσεις έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα.
«Αν και χρειαζόμαστε τη φλεγμονή, διότι είναι η αντίδραση του οργανισμού στις ασθένειες και τους τραυματισμούς, όταν αυτή είναι χρόνια σχετίζεται με την έναρξη πολλών εκφυλιστικών ασθενειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. Οι άνθρωποι, λοιπόν, των οποίων η διατροφή περιέχει επαρκείς ποσότητες φαινολικών ενώσεων, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως αυτών των ασθενειών» σημειώνει.
Ο δρ. Γιούβικ και οι συνεργάτες του διασταύρωσαν δύο ποικιλίες μπρόκολου στο εργαστήριο και εξέτασαν την φαινολική περιεκτικότητά τους, ενώ αναζήτησαν και τα γονίδια που την προσδιορίζουν.
Η έρευνά τους οδήγησε σε έναν αριθμό γονιδίων τα οποία προγραμματίζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όχι μόνο του μπρόκολου, αλλά και άλλων λαχανικών όπως το λάχανο.
«Θα χρειαστούμε λίγο καιρό, κάναμε το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα στον προορισμό μας», τόνισε ο δρ Γιούβικ.
Σύμφωνα με τον δρα Γιούβικ, οι φαινολικές ενώσεις είναι πολύ σταθερές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν καταστρέφονται με τον βρασμό ή το ψύχος. Επίσης απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό και διασπείρονται παντού μέσω του αίματος, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή σε όλα τα όργανα και τους ιστούς όπου υπάρχει.
Πόσο μπρόκολο χρειαζόμαστε; «Μία μερίδα κάθε τρεις ή τέσσερις μέρες είναι απαραίτητη για την προστασία από τα εκφυλιστικά νοσήματα», σημειώνει. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Molecular Breeding».
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Σχετικά Άρθρα
-
Τρέξιμο στη ζέστη: Συμβουλές και τρόποι προστασίας
-
Πως θα προστατευτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις που πλησιάζουν!
-
Δε φαντάζεστε πόσες ασθένειες ή παθήσεις θεραπεύει το θαλασσινό νερό!
-
Να πώς θα προστατεύεις τις αρθρώσεις σου
-
Προστατέψτε την καρδιά σας με συμπληρώματα διατροφής
-
Ασκήσεις με βάρη: Από τι προστατεύουν και πώς συμβάλλουν στο αδυνάτισμα;