Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε νερό μαζί με το φαγητό;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πολλοί συνοδεύουν το φαγητό τους με νερό, αντί με κάποιο αναψυκτικό, κρασί ή και ποτό. Επιστημονικές μελέτες αμφισβητούν την επιλογή.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ESPEN, έδειξε ότι, όταν συνοδεύεται το φαγητό με νερό, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πολύ παραπάνω από τα συνηθισμένα.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε πέντε ομάδες και τους ζήτησαν να φάνε ντόνατ.

Στην πρώτη ομάδα οι εθελοντές έφαγαν ένα ντόνατ και ήπιαν ένα ποτήρι νερό πριν,
η δεύτερη ομάδα ήπιαν νερό μετά και
στην τρίτη ομάδα ήπιαν νερό μαζί με το ντόνατ.
Η τέταρτη ομάδα αντιθέτως δεν ήπιε καθόλου νερό κα
η πέμπτη έφαγε δύο ντόνατς.

Στην ομάδα των συμμετεχόντων που ήπιαν νερό μαζί με το ντόνατ, αυξήθηκαν περισσότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από ότι στις υπόλοιπες ομάδες, ακόμη περισσότερο και από την ομάδα που έφαγαν δύο ντόνατς. Η ομάδα που ήπιαν νερό μισή ώρα μετά το ντόνατ, παρουσίασαν τη μικρότερη αύξηση.

Μετά από κάθε γεύμα, οι τροφές διασπώνται και απελευθερώνεται η ζάχαρη που περιέχουν, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου αυξάνονται πολύ και μένουν στάσιμα, αυξάνεται και ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το νερό επιταχύνει την απορρόφηση της ζάχαρης από τον οργανισμό. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να συνοδεύεται με τα γεύματα.

Ένα ποτήρι γάλα το πρωί ισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και το ρόφημα που επιλέγει ο καθένας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα για όλη την ημέρα. Αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την πρόληψη, αλλά και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη, το γάλα είναι η ιδανική επιλογή για την ισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γάλακτος το πρωί μετά από το γεύμα, συγκεντρώνει λιγότερα σάκχαρα στο αίμα συγκριτικά με το νερό. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης με το πρωινό γεύμα, συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης κατά το μεσημεριανό γεύμα. Δηλαδή η όρεξη για φαγητό το μεσημέρι είναι μειωμένη.

« Οι διατροφολόγοι πάντοτε υπογράμμιζαν τη σημασία ενός υγιεινού πρωινού και η μελέτη ενθαρρύνει τους καταναλωτές να περιλαμβάνουν στο πρώτο γεύμα της ημέρας τους το γάλα», τονίζουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ