Τι συμβαίνει στο σώμα ενός δρομέα μετά από έναν αγώνα 42.195 μέτρων;

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τι πρέπει να αποφύγει κανείς μετά τον τερματισμό του Μαραθωνίου.

Ας ξεκινήσουμε από τις εισαγωγικές, αναγκαίες πληροφορίες. Λοιπόν, ο Μαραθώνιος ονομάζεται «Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός» και είναι μία ετήσια διοργάνωση που λαμβάνει μέρος κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Για εκείνους που φτάνουν στο τέλος, έχοντας διανύσει όλη αυτή τη μυθική διαδρομή, το σώμα τους δέχεται ένα πραγματικό «σοκ», το οποίο, παρ' όλα αυτά, μπορεί να είναι πλήρως διαχειρίσιμο, με τη σωστή αντιμετώπιση.

Στη γραμμή του τερματισμού
Το μεγαλύτερο λάθος για κάθε δρομέα, είναι όταν πέφτει κάτω ή/και σταματάει να κινείται. Βάζοντας αυτό το ξαφνικό «στοπ», το σώμα μας καταρρέει και κάνουμε εμετό. Συνίσταται για κάθε δρομέα να παραμένει σε ελαφριά κίνηση, καθώς με αυτό τον τόπο βοηθάει τον οργανισμό του να επανέλθει ομαλά σε κατάσταση ηρεμίας. Η διατήρηση μιας έστω και ελαφρά μεγαλύτερης κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την πρόσληψη τροφής και υγρών θα ξεκινήσει γρηγορότερα της διαδικασία της αποκατάστασης. Είναι το ίδιο με τις διατάσεις που κάνεις μετά από μια έντονη προπόνηση, μόνο που ο μαραθώνιος είναι κάτι χιλιάδες φορές εντονότερο από μια «προπόνηση».

Στα επόμενα βήματα
Καθώς ο δρομέας κινείται ελαφρά, αμέσως πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης. Οι σκέψεις για το τι πήγε καλά και τι όχι, μπορεί να είναι έντονες, εντούτοις, ο κάθε αθλητής θα πρέπει να καταναλώσει μέσα στα πρώτα 15 λεπτά ένα υδατανθρακούχο σνακ όπως ένα αθλητικό ποτό ή μία μπανάνα ώστε να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαδικασία αναπλήρωσης ηλεκτρολυτών και υδατανθράκων στον οργανισμό του.

Κανονικό φαγητό
Υπερπροσπάθεια, συγκίνηση, κούραση για την ολοκλήρωση μιας τιτάνιας προσπάθειας. Δεν θέλει και πολύ για να σου κοπεί η όρεξη. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει ο δρομέας να πιέσει τον εαυτό σου και να δοκιμάσει να φάει κάτι έστω και σε μικρή ποσότητα. Το σώμα «ευγνωμονεί» τον αθλητή για τέτοιες αποφάσεις.

Και όταν φτάσει σπίτι;
Και έρχεται η επιστροφή στο σπίτι. Εδώ επιβάλλεται ένα ζεστό ντους και χαλάρωση για αρκετή ώρα στη μπανιέρα. Μετά, μια τροφή με αρκετούς υδατάνθρακες (τα μακαρόνια ολικής αλέσεως περιέχουν επιπλέον τον απαραίτητο ψευδάργυρο ο οποίος βοηθάει την ανάκαμψη του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει εξασθενίσει από την υπερπροσπάθεια) σε συνδυασμό με λίγη πρωτεΐνη, ιδανικά μέσα στις 2 πρώτες ώρες.

Μαζί με αρκετά υγρά (δεν συστήνεται το αλκοόλ), αυτό γίνεται το «καύσιμο» για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση του οργανισμού.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ