Γιατί κάποιες γυναίκες ανεβάζουν γυμνές selfies στο Instagram

  • Κατηγορία Gossip
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όλη η αλήθεια, σύμφωνα με την επιστήμη.

Το θέαμα, είτε πρόκειται για "αγγελία εργασίας" (και ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ) είτε απλά για μια -και καλά- ανέμελη πόζα που όμως δείχνει λίγα παραπάνω και συνοδεύεται από ατάκα του στυλ "τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια" (ασχέτως αν υπάρχουν βυζιά πρώτο πλάνο), γνωστό: Μια ηλιοκαμένη κοπέλα, celebrity, ανθυπο-celebrity ή μη, φορώντας κάποιο μικροσκοπικό μαγιό ή εσώρουχα, ανεβάζει μία ακόμη φωτογραφία του εαυτού της, συνήθως σε ένα προφίλ που είναι γεμάτο από αυτές.

Όσο πιο γυμνή και προκλητική, τόσο περισσότερες οι καρδούλες - η πλειοψηφία τους από επίδοξους εραστές που στην καλύτερη θα ρωτήσουν ευγενικά για τιμούλα σε DM και στην χειρότερη θα αποστείλουν ανφάς και προφίλ τον καλύτερό τους φίλο να πει μια καλησπέρα (ολογράφως ντικ πικ).

Δεν θα επικεντρωθούμε όμως στους τελευταίους, αλλά στις ίδιες τις γυναίκες. Αν σε βασανίζει το ερώτημα γιατί το κάνουν αυτό -γιατί δηλαδή ποστάρουν οι ίδιες προκλητικές selfies- η απάντηση καταφθάνει από την επιστήμη.

 

 

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal Proceedings of the National Academy of Sciences, ο λόγος δεν σχετίζεται με την ικανοποίηση ή πρόκληση του αντίθετου φύλου. Οι προκλητικές φωτογραφίες δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμη μέρος του ανταγωνιστικού πολέμου των social media, ιδίως σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερες οικονομικές ανισότητες.

"Σωστά ή λανθασμένα, στο σημερινό περιβάλλον όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, το να μοιάζεις σέξι μπορεί να σου αποφέρει μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή αλλά και οικονομικές απολαβές" ισχυρίζεται η Dr. Khandis Blake από το τμήμα των Biological, Earth and Environmental Sciences του University of New South Wales στην Αυστραλία.

 

 

Η μελέτη εξέτασε πάνω από 68.000 φωτογραφίες "σεξουαλικής αυτοπροσωπογραφίας" (όπως οι ερευνητές τις ονόμασαν) σε Instagram και Twitter από 113 διαφορετικές χώρες. Παρατηρήθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών τραβήχτηκε σε μέρη όπως πισίνες, πολυτελή σπίτια, παραλίες ή δωμάτια ξενοδοχείων, κάτι που μεταφράζεται στην επιθυμία των πρωταγωνιστριών να "προχωρήσουν τη ζωή τους σε άλλο επίπεδο και ασφαλώς να ανέλθουν κοινωνικά".

"Κάθε γυναίκα κάνει το δικό της βήμα σε ένα κοινωνικό παιχνίδι εξέλιξης και αυτό το γνωρίζει καλά. Δεν βρέθηκε κανένας απολύτως συσχετισμός που να συνδέει τις φωτογραφίες με την καταπίεση του φύλου. Είναι περισσότερο μία προσπάθεια ανεπίσημου ανταγωνισμού μέσω των γυναικών, σε έναν αγώνα δρόμου για την ανέλιξη - όποια κι αν θεωρείται αυτή" συμπληρώνει η Dr. Blake.

Πηγή: esquire.com.gr

ACTIVEBODY B1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ