Γιατί παχαίνουμε όταν κόβουμε το κάπνισμα;

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είναι πιθανόν να βρήκαν την αιτία που όταν οι καπνιστές κόβουν το κάπνισμα παχαίνουν.

Πρόκειται για έναν νέο τύπο λιποκυττάρων, που οι επιστήμονες ονόμασαν θερμογενετικά ή μπεζ λιποκύτταρα.

Πρόσφατη έρευνα ασχολήθηκε με τη λειτουργία των συγκεκριμένων κυττάρων και κατέληξε, ότι καίγονται με όποια διαδικασία ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Η ερευνήτρια Γιουν Γου, επικεφαλής της έρευνας για τα μπεζ λιποκύτταρα ανέφερε ότι ” τα θερμογενετικά λιποκύτταρα καίγονται με κάθε ανοδική μεταβολή θερμοκρασίας και σχετίζονται με πρωτεΐνη CHRNA2 «.

Το μόριο CHRNA2, χολινεργικός υποδοχέας νικοτίνης άλφα 2, βρίσκεται στο λίπος των ανθρώπων αλλά και των τρωκτικών.

Για την ακρίβεια, η πρωτεΐνη CHRNA2, είναι σε έναν μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την άνοδο της θερμοκρασίας στο σώμα.

Επιπλέον, συνδέεται και με την εξάρτιση από τη νικοτίνη. Ρυθμίζει τον εθισμό του εγκεφάλου στο τσιγάρο.

Η ερευνήτρια Γιουν Γου εξηγεί ότι ” είναι ένα μόριο με διπλή δράση, δηλαδή έχει θετική επίδραση και στην εξάρτηση από το τσιγάρο, αλλά βοηθά στη διάσπαση συγκεκριμένων τύπων λιποκυττάρων. Η διακοπή καπνίσματος, η οποία περιλαμβάνει και μία θερμική διαδικασία, ίσως είναι και η αιτία που το λίπος αντί να διασπάται, συγκεντρώνεται στο σώμα μας«.

Ο συσχετισμός της διακοπής καπνίσματος με την αύξηση των κιλών που οφείλεται στα θερμογενετικά λιποκύτταρα, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Ωστόσο αναμένεται να ερευνηθεί, καθώς τα αποτελέσματα των ερευνών είναι βάσιμα και με περισσότερη ανάλυση θα μπορούσαν να οδηγηθούν στα ακριβή αίτια.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν, ότι δεν είναι απαραίτητο όποιος κόψει το κάπνισμα θα πάρει κιλά. Επηρεάζουν τον οργανισμό και άλλοι παράγοντες, όπως οι ορμόνες που εκκρίνονται στον εγκέφαλο.

Πηγή: www.valueforlife.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ