Τρως τη μία fast food και την άλλη υγιεινά; Τι συνέπειες έχει στο σώμα σου;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τι συμβαίνει όταν υιοθετείς την ακραία διατροφή και από τη μια μέρα στην άλλη περνάς από το junck food στην κινόα;

Τη μια μέρα τρως υγιεινά και την άλλη μόνο junk food. Τι συνέπειες μπορεί να υπάρχουν για την υγεία και τη σιλουέτα σου; Η ειδικός δίνει απαντήσεις. Η διατροφή σου σε έχει οδηγήσει στο να αναπτύξεις μια διχασμένη προσωπικότητα! Τη μία μέρα φτιάχνεις smoothie με σπόρους chia και φρούτα, τρως στικς κολοκυθιού αντί για ζυμαρικά και πίνεις πράσινους χυμούς για να καθαρίσεις τον οργανισμό σου... Την επομένη όμως τρως ψωμί με μπόλικο βούτυρο, παραγγέλνεις έξτρα μπέικον στο χάμπουργκερ και πέφτεις με τα μούτρα στο παγωτό κρέμα με κομματάκια σοκολάτας.

Και μετά αναρωτιέσαι: Είναι οι καλές ή οι κακές συνήθειες που επηρεάζουν περισσότερο την υγεία και τα κιλά σου; Σίγουρα, πάντως, δεν είσαι μόνη. Στην Αμερική, όπου δίνουν τίτλους σε όλα, το φαινόμενο αυτό έχει το δικό του όνομα: Polar Opposite Diet (Διαμετρικά Αντίθετη Διατροφή θα το λέγαμε στα ελληνικά).

"Οι σημερινοί καταναλωτές δεν ακολουθούν εύκολα ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα" εξηγεί η Kelly Weikel, διευθύντρια ανάλυσης στην Technomic, αμερικάνικη εταιρεία ελέγχου και συμβουλευτικής που συγκεντρώνει στοιχεία για το φαγητό και τις διατροφικές τάσεις. Το 88% των ανθρώπων αναφέρουν ότι δεν ακολουθούν σταθερά ένα συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής, αλλά πηγαίνουν μπρος-πίσω ανάμεσα στην υγιεινή και την ηδονιστική διατροφή. Η διατροφική μας συμπεριφορά ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με το πού βρισκόμαστε (οι περισσότεροι τρώμε πιο υγιεινά στο σπίτι και πιο "ελεύθερα" στα εστιατόρια) και από άλλες παραμέτρους, όπως η ημέρα της εβδομάδας!

Εμπειρία στην ακραία διατροφή;
Στην εποχή μας, το φαγητό είναι κάτι που θεωρούμε σημαντικό και το να παραλείψουμε ένα γεύμα, είτε αποτελείται από μια σαλάτα είτε από κάτι πλούσιο και λιπαρό, σημαίνει ότι χάνουμε ένα συναρπαστικό γεγονός και ένα trend.

"Είμαστε πιο εκλεπτυσμένοι καταναλωτές, οπότε ενδιαφερόμαστε πάντα για τα τελευταία νέα γύρω από το φαγητό" λέει η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Πλέον, υπάρχουν παντού εστιατόρια για vegan, juice bars και πλανόδιες trendy καντίνες. Επιπλέον, σε όλα τα κανάλια θα δεις να ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου εντυπωσιακές συνταγές κάθε είδους. Ακόμα και τα social media ανοίγουν την όρεξή μας! Δεν μπορείς να τσεκάρεις τις ενημερώσεις του Instagram ή του Pinterest χωρίς να δεις εντυπωσιακές φωτογραφίες food porn. Εκεί θα δεις από τη μία πατάτες ψημένες μέσα σε λίπος πάπιας και πασπαλισμένες με λάδι τρούφας και από την άλλη πράσινους χυμούς αποτοξίνωσης. Τίποτα το ενδιάμεσο! "Οπότε, μαθαίνεις να πιστεύεις πως έτσι τρώνε οι άνθρωποι και αρχίζεις να το βλέπεις σαν κάτι φυσιολογικό" εξηγεί η ειδικός.

Έχουμε, επίσης, μια τάση να κολλάμε με συγκεκριμένα φαγητά, είτε υγιεινά είτε όχι και τόσο υγιεινά. Ασχολούμαστε λοιπόν με το kale, την κινόα και τα smoothies και ταυτόχρονα με το τέλεια τραγανό μπέικον, τις χοιρινές πανσέτες και το κέικ διπλής σοκολάτας. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό! Ερευνητές από το Εργαστήριο Food and Brand του Πανεπιστημίου Cornell δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη για το πώς η αύξηση της "κουλτούρας του φαγητού", όπως την ονόμασαν, και η κατανάλωση μεγαλύτερης ποικιλίας τροφών επηρεάζουν το βάρος και την υγεία μας. Αφού παρακολούθησαν περισσότερες από πεντακόσιες γυναίκες, ανακάλυψαν πως εκείνες που ήταν πιο "περιπετειώδεις" σε ό,τι αφορά το φαγητό και τολμούσαν να δοκιμάσουν νέα υλικά και συνταγές είχαν γενικά πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, ενώ ακολουθούσαν πιο δραστήριο τρόπο ζωής συγκριτικά μ’ εκείνες που ήταν απρόθυμες να δοκιμάσουν "παράξενες" γεύσεις. "Τα ευρήματα ήταν ακριβώς τα αντίθετα από τα αναμενόμενα" επισημαίνει ο Brian Wansink, PhD, διευθυντής του εργαστηρίου. Το να είναι κανείς ανοιχτός σε διαφορετικές γεύσεις μπορεί να σηματοδοτεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής επειδή όσοι καταναλώνουν μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών συνήθως εστιάζουν στη γεύση και την υφή παρά στην ποσότητα. Με άλλα λόγια, η εμπειρία του να δοκιμάζουν νέα πράγματα είναι τόσο ικανοποιητική για εκείνους που δε χρειάζεται να φάνε πολύ για να χορτάσουν.

Ακραία διατροφή: Έχεις τη δύναμη να συγκρατηθείς;
Δεν είναι εύκολο για όλους να τρώνε μόνο μία μπουκιά από ένα πιάτο και άλλη μία από κάτι άλλο. Οι διαιτολόγοι επισημαίνουν πως για κάποιες γυναίκες μπορεί να είναι πραγματική πρόκληση να σταματήσουν να τρώνε κάτι πλούσιο σε γεύση και θερμίδες. "Ορισμένοι άνθρωποι το καταφέρνουν και εναλλάσσουν τις λιχουδιές με πιο "καθαρές” και υγιεινές τροφές χωρίς πρόβλημα" επισημαίνει η ειδικός.

"Άλλους αυτό το σύστημα τους κάνει να εκτροχιάζονται. Οπότε, αν θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, πρέπει να μην ξεφεύγουν από την υγιεινή διατροφή, με ελάχιστες εξαιρέσεις".
Με άλλα λόγια, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ακραίες διατροφικές συνήθειες σαν μια υγιεινή επιλογή, θα πρέπει να δώσουμε βάρος στην ισορροπία μεταξύ υγιεινών επιλογών και "παρασπονδιών".

Πόσο εύκολο όμως είναι να βρεις αυτή την ισορροπία; Για πολλούς ανθρώπους είναι ευκολότερο να απέχουν εντελώς από τους πειρασμούς παρά να προσπαθήσουν να συγκρατηθούν στις ποσότητες. Αν δεν μπορείς να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του τι και πόσο τρως, είναι αναμενόμενο να πάρεις κιλά... Όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο που θα πάθεις! Το πιο σημαντικό είναι ότι θα θυμώσεις με τον εαυτό σου. "Έχουμε την τάση να συνδέουμε τις υγιεινές επιλογές με την ηθική" σημειώνει η ειδικός.

"Όταν τρώμε πολύ, βλέπουμε τον εαυτό μας ως αδύναμο και ντρεπόμαστε γι’ αυτό. Το να αυτοτιμωρούμαστε όμως έχει αντίθετο αποτέλεσμα, επειδή η ντροπή ενεργοποιεί στον εγκέφαλο την αντίδραση στο άγχος. Τότε η κορτιζόλη, μία από τις ορμόνες του άγχους, κατακλύζει το σύστημά μας και μας κάνει να τρώμε περισσότερο".

Ακραία διατροφή: Βρες το δικό σου μέτρο
Το μυστικό για να βρεις τη χρυσή τομή είναι να ακολουθήσεις μερικούς απλούς κανόνες:

* Πρόσθεσε λίγη περιπέτεια στη διατροφή σου. Αν ανησυχείς μήπως το παρακάνεις με φαγητά που είναι υπερβολικά νόστιμα για να σταματήσεις, μπορείς να τρως μικρές ποσότητες από τα αγαπημένα σου μαζί με το κανονικό σου φαγητό.
* Δοκίμασε να γαρνίρεις τη σαλάτα σου με ένα πλούσιο σε λιπαρά τυρί ή να προσθέσεις μερικές λεπτές φέτες πικάντικου σαλαμιού για να ξεσηκώσεις τους γευστικούς σου κάλυκες.
* Κάθε δεύτερη εβδομάδα προσπάθησε να τρως κάτι που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Έτσι, θα δίνεις περισσότερη σημασία στο τι τρως, κάτι που θα σε βοηθήσει να κάνεις συνολικά πιο υγιεινή διατροφή.
* Μην αντιμετωπίζεις τις τροφές σαν "καλές" και "κακές". Αν θέλεις να απολαύσεις κάτι συγκεκριμένο, μην το αρνείσαι στον εαυτό σου. Πιθανότατα θα καταλήξεις να φας τελικά κάτι άλλο, με παρόμοιες ή και περισσότερες θερμίδες.
" Φάε αυτό που λιγουρεύτηκες και απόλαυσε κάθε μπουκιά" συμβουλεύει η διαιτολόγος. "Μάσησε αργά, για να νιώσεις πραγματικά τη γεύση και το άρωμα και δώσε προσοχή στο πόσο θελκτική είναι η σύσταση και η υφή του".
* Πες στον εαυτό σου ότι μπορείς όποτε θέλεις να φας κι άλλο.
* Σερβιρίσου μια μικρή μερίδα από τα πιο λαχταριστά φαγητά και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι το φαγητό δε θα φύγει και πως μπορείς να ξαναφάς αύριο. Αυτό θα σε εμποδίσει να βάλεις μια τεράστια ποσότητα στο πιάτο.

Συνεργάστηκε η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc (Hons), SRD, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων (http://www.kokkalidiet.gr).

www.shape.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ