Γιατί η ευτυχία έρχεται τρώγοντας κίτρινες τροφές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι οι κίτρινες τροφές είναι το πιο δραστικό φάρμακο για πεσμένη διάθεση.

Μερικοί λένε ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία -ή τουλάχιστον να την νοικιάσουν για λίγο-, άλλοι πασχίζουν να νικήσουν την κατάθλιψη με τη δύναμη της θετικής σκέψης.
Εξωπραγματικό και ανέφικτο για τους περισσότερους το πρώτο, χρονοβόρο και μεγαλεπήβολο το δεύτερο, για όλους σχεδόν.

Υπάρχει όμως ένας φθηνότερος και εντελώς απλός τρόπος για να ζωγραφιστεί ένα ανεπιτήδευτο χαμόγελο ευτυχίας στο πρόσωπό σου. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η απάντηση βρίσκεται στις τροφές που έχουν κίτρινο χρώμα.

Η ομελέτα της χαράς

Έρευνα που χρηματοδότησε μια βρετανική επιχείρηση πτηνοτροφίας και παραγωγής βιολογικών αυγών (The Happy Egg Company), αποδεικνύει ότι όσα άτομα καταναλώνουν κίτρινες τροφές δείχνουν ανεβασμένα επίπεδα των ορμονών της χαράς. Και το όφελος προέρχεται κατά κύριο λόγο από το ίδιο το κίτρινο χρώμα.

Οι ψυχολόγοι που συνέταξαν το τελικό πόρισμα της έρευνας αναφέρουν ότι η θετική σχέση κάθε ανθρώπου με το χρώμα ξεκινά από τη βρεφική ηλικία. Όσο πιο κίτρινο είναι ένα παιχνίδι, ένα ρούχο ή ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερο τονώνεται η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, εκλαμβάνοντας το κίτρινο χρώμα ως ένα ζωηρό και παράλληλα ζεστό ερέθισμα, τοποθετώντας το πολύ υψηλότερα από οποιοδήποτε άλλη απόχρωση του ορατού χρωματικού φάσματος.

Η μελέτη, μετρώντας τις εγκεφαλικές ανταποκρίσεις χιλίων ατόμων κάθε ηλικίας (μπροστά από τους οποίους «έκαναν παρέλαση» δεκάδες τροφές στη φυσική τους μορφή και απόχρωση), διαπίστωσε ότι το 70% από αυτούς συνέδεσαν τα αμιγώς κίτρινα τρόφιμα με αίσθημα χαράς.

61% των ερωτηθέντων δήλωσε πως οι ομελέτες ήταν η κορυφαία τροφή ευτυχίας, με τα μακαρόνια και το τυρί να καταλαμβάνουν το 55% των ψήφων. Επίσης, μπανάνες, τηγανίτες και αυγά κατατάσσονται στην πρώτη πεντάδα.

Το μυστικό πέρασμα από τη φρενίτιδα στην ευτυχία

Ο ίδιος ο προϊστάμενος της έρευνας, ο νευροψυχολόγος Dr David Lewis, εξομολογήθηκε ότι εξεπλάγη με τα ευρήματα. «Έχω διευθύνει εκατοντάδες έρευνες που σχετίζονται με την σύνδεση χρώματος και ψυχολογίας, αλλά αυτό το αποτέλεσμα είναι για μένα πρωτόγνωρο. Στις περισσότερες επιστημονικές μελέτες, το κίτρινο χρώμα συνδέεται με παραστάσεις παράνοιας, μανιακής προσβολής, τυφλής τρέλας και φρενίτιδας. Στο πεδίο των τροφών όμως, αποδείχθηκε ότι το κίτρινο χρώμα είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό. Προφανώς επειδή συνδέεται με την αίσθηση της υποκείμενης γεύσης. Αλλιώς δεν εξηγείται».

Όσον αφορά σε άλλα ευρήματα της ίδιας έρευνας, ο Lewis συμβουλεύει: «Μείνε μακριά από μπλε τροφές, όπως τα μύρτιλλα. Όσο κι αν θεωρούνται κατ’ ουσία superfoods, τόσο ρίχνουν την διάθεσή σου καταναλώνοντάς τα ή απλά αντικρύζοντάς τα στα ράφια του ψυγείου σου».

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ