Τεστοστερόνη: Τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία μας;

Οι όρχεις και οι ωοθήκες παράγουν τεστοστερόνη. Η παραγωγή πολύ μικρής ή υπερβολικής τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που βρίσκεται στον άνθρωπο, καθώς και στα ζώα. Στους άνδρες, οι όρχεις παράγουν κυρίως τεστοστερόνη. Οι ωοθήκες των γυναικών παράγουν επίσης τεστοστερόνη, αν και σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Η παραγωγή τεστοστερόνης αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά κατά την εφηβεία και αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30 περίπου.

Η τεστοστερόνη συνδέεται συχνότερα με τη σεξουαλική ορμή και παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος. Επηρεάζει επίσης την οστική και μυϊκή μάζα, τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες αποθηκεύουν λίπος στο σώμα, ακόμη και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός άνδρα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεσή του.

Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, που ονομάζονται επίσης χαμηλά επίπεδα Τ, μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων στους άνδρες, όπως:

- μειωμένη σεξουαλική ορμή

- λιγότερη ενέργεια

- αύξηση βάρους

- αισθήματα κατάθλιψης

- κατήφεια

- χαμηλή αυτοεκτίμηση

- λιγότερες τρίχες σώματος

- πιο λεπτά οστά

Ενώ η παραγωγή τεστοστερόνης μειώνεται φυσικά καθώς ο άνδρας γερνάει, άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων ορμονών.

Ο τραυματισμός των όρχεων και οι θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία ή η ακτινοβολία, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή τεστοστερόνης.

Οι χρόνιες ασθένειες και το στρες μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Για παράδειγμα:

- AIDS

- Νεφρική Νόσος

- αλκοολισμός

- κίρρωση του ήπατος

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σταθερά στις ενήλικες γυναίκες, ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα Τ μπορεί επίσης να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως:

- χαμηλή λίμπιντο

- μειωμένη αντοχή των οστών

- κακή συγκέντρωση

- κατάθλιψη

Τα χαμηλά επίπεδα Τ στις γυναίκες μπορεί να προκληθούν από την αφαίρεση των ωοθηκών καθώς και από ασθένειες της υπόφυσης, του υποθαλάμου ή των επινεφριδίων.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να συνταγογραφηθεί για γυναίκες με χαμηλά επίπεδα Τ, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας ή της γνωστικής λειτουργίας μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών είναι ασαφής.

Έλεγχος τεστοστερόνης

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών ή υγιών επιπέδων τεστοστερόνης που κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα φυσιολογικά επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης κυμαίνονται μεταξύ 280 και 1.100 νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο (ng/dL) για τους ενήλικες άνδρες και μεταξύ 15 και 70 ng/dL για τις ενήλικες γυναίκες, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Τα εύρη μπορεί να διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών εργαστηρίων, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για τα αποτελέσματά σας.

Εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός ενήλικα άνδρα είναι κάτω από 300 ng/dL, ένας γιατρός μπορεί να κάνει μια εξέταση για να προσδιορίσει την αιτία της χαμηλής τεστοστερόνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων της υπόφυσης. Η υπόφυση στέλνει μια ορμόνη σηματοδότησης στους όρχεις για να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη.

Ένα χαμηλό αποτέλεσμα του τεστ Τ σε έναν ενήλικα άνδρα μπορεί να σημαίνει ότι η υπόφυση δεν λειτουργεί σωστά. Αλλά ένας νεαρός έφηβος με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να έχει καθυστερημένη εφηβεία.

Τα μέτρια αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μπορεί να προκαλούν λίγα αισθητά συμπτώματα. Τα αγόρια με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να ξεκινήσουν την εφηβεία νωρίτερα. Οι γυναίκες με υψηλή τεστοστερόνη μπορεί να αναπτύξουν αρσενικά χαρακτηριστικά.

Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχής των επινεφριδίων ή ακόμη και καρκίνου των όρχεων.

Υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Για παράδειγμα, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, η οποία μπορεί να επηρεάσει άνδρες και γυναίκες, είναι μια σπάνια αλλά φυσική αιτία για αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης.

Εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι εξαιρετικά υψηλά, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει άλλες εξετάσεις για να ανακαλύψει την αιτία.

Θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης

Η μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης, μια κατάσταση γνωστή ως υπογοναδισμός, δεν απαιτεί πάντα θεραπεία.

Μπορεί να είστε υποψήφιος για θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης εάν η χαμηλή τεστοστερόνη επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Η τεχνητή τεστοστερόνη μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα, με ενέσεις ή με τζελ ή δερματικά επιθέματα.

Η θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και ισχυρότερη σεξουαλική ορμή. Αλλά η θεραπεία έχει κάποιες παρενέργειες.

Αυτές περιλαμβάνουν:

- λιπαρή επιδερμίδα

- κατακράτηση υγρών

- οι όρχεις συρρικνώνονται

- μείωση της παραγωγής σπέρματος

Οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν βρει μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη με τη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συνεχιζόμενης έρευνας.

Μια μελέτη υποδηλώνει ότι υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος επιθετικού καρκίνου του προστάτη για όσους υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Συμπεράσματα

Η τεστοστερόνη συνδέεται συχνότερα με τη σεξουαλική ορμή στους άνδρες. Επηρεάζει επίσης την ψυχική υγεία, την οστική και μυϊκή μάζα, την αποθήκευση λίπους και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα ασυνήθιστα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική υγεία ενός άνδρα.

Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας με μια απλή εξέταση αίματος. Εάν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, ρωτήστε το γιατρό σας.

Πηγή: activebody.gr

ACTIVEBODY B1

Τελικά είναι καλύτερα να γυμνάζεσαι μέσα ή έξω;

Και τα δυο περιβάλλοντα είναι αποδεκτά και χρήσιμα, αλλά κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Όταν η μέση ετήσια ηλιοφάνεια στη χώρα μας διαρκεί πάνω από 12 ώρες καθημερινά (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο), φυσικά και είναι ωραίο πράγμα να κάνεις προπόνηση έξω στη φύση - μισή με μία ώρα έκθεση στον ήλιο βοηθά να απορροφήσεις τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D, λένε οι γιατροί. Τον χειμώνα όμως, οι εξωτερικές επιλογές σου μειώνονται δραστικά, μιας και κάποιες μέρες είναι βροχερές και οι περισσότερες τσουχτερές από το κρύο. Μήπως όμως ακόμη και το χειμώνα είναι σκόπιμο να βάζεις το σώμα σου να προπονηθεί μακριά από τη θαλπωρή του γυμναστηρίου ή του σπιτιού σου; Η απάντηση, παρακάτω.

Η προπόνηση εντός
Πλεονέκτημα #1: Στο γυμναστήριο ή πιθανώς και στο σπίτι σου υπάρχουν μηχανήματα και όργανα, που βοηθούν να γυμνάζεις τους μυς σου με μεγαλύτερη ένταση.
Πλεονέκτημα #2: Στους εσωτερικούς χώρους εστιάζεις 100% στις ασκήσεις σου, μιας και στο δρόμο ή στο πάρκο υπάρχουν διαρκή οπτικά ερεθίσματα (ή και εμπόδια) που κάνουν την προσοχή σου να ξεφεύγει. Αυτό, καμιά φορά είναι και επικίνδυνο για τραυματισμούς.
Πλεονέκτημα #3: Η μεγαλύτερη εστίαση στη ρουτίνα σου συνδυαστικά με την χρήση οργάνων προπόνησης μεταφράζεται σε περισσότερο κάψιμο λίπους και αύξηση μυϊκής μάζας.

Μειονέκτημα: Η μονοτονία και η απώλεια κινήτρου. Όταν, για παράδειγμα, τρέχεις πάνω στον ηλεκτρικό διάδρομο, θα ολοκληρώσεις πολύ λιγότερα χιλιόμετρα από όσα αν θα έτρεχες σε μονοπάτια μέσα στη φύση. Και αυτό δημιουργεί μικρότερη απελευθέρωση ενδορφινών. Το ίδιο ισχύει και με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης: οι ασκήσεις με το ίδιο το σωματικό σου βάρος που μπορείς να εκτελέσεις σε ένα πάρκο είναι περισσότερο προκλητικές και συναρπαστικές συγκριτικά με τις ίδιες και ίδιες επαναλήψεις με μπάρες στον πάγκο.

Η προπόνηση εκτός
Πλεονέκτημα #1: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η διάθεση για προπόνηση μεγεθύνεται όταν βρίσκεσαι μέσα στη φύση, μιας και το πράσινο μειώνει το στρες και καταπραΰνει τον εγκέφαλο.
Πλεονέκτημα #2: Η έκθεση του σώματός σου σε ένα δροσερό -προς κρύο- εξωτερικό περιβάλλον παρακινεί τους μυς σου να δουλέψουν εντατικά ώστε να ανεβάσεις εσωτερική θερμοκρασία. Και, σύμφωνα με έρευνες, αυτή η αίσθηση είναι εξαιρετικά εθιστική.
Πλεονέκτημα #3: Η προπόνησή σου είναι περισσότερο λειτουργική, μιας και τρέχοντας σε ανώμαλες επιφάνειες, σκαρφαλώνοντας σε βραχώδεις λόφους και εκτελώντας ασκήσεις με το ίδιο το σωματικό σου βάρος, αποκτάς αρμονικότερο νευρομυϊκό συντονισμό.

Μειονέκτημα: Η πιθανή αποχή από τις προπονήσεις σου εξαιτίας δριμύτατου ψύχους και βροχών. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, αυτό δεν διαρκεί πάνω από μια, δυο ή το πολύ τρεις μέρες. Αλλά ακόμη και τότε έχεις μια καλή εναλλακτική: το γυμναστήριο ή το σπίτι σου.

001 xtreme

  • Κατηγορία Άσκηση

Τι σημαίνει το φαινόμενο Von Restorff για τη συγκέντρωσή σου

Μια εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδος για να συγκρατείς χρήσιμες πληροφορίες.

Η Hedwig von Restorff ήταν μια Γερμανίδα ψυχίατρος και παιδίατρος που ανακάλυψε το 1933 ότι όταν παρουσιάζεται ένας κατάλογος αντικειμένων της ίδιας κατηγορίας με ένα μόνο απομονωμένο διακριτό χαρακτηριστικό, αυτό το χαρακτηριστικό μένει στη μνήμη. Από αυτό το στοιχείο ανέπτυξε το λεγόμενο "φαινόμενο Von Restorff" ή "φαινόμενο απομόνωσης", το οποίο αναφέρεται στην οξυδέρκεια του εγκεφάλου μας να θυμάται διακριτές πληροφορίες, σε αντίθεση με πιο ομοιόμορφες.

Μόλις συνειδητοποιήσεις την απλότητα αυτής της θεωρίας, είναι εύκολο να βρεις τρόπους να την ενσωματώσεις π.χ. στην οργάνωση του προγράμματός σου. Ας δούμε πώς.

Βοήθησε τον εγκέφαλό σου να θυμάται

Αν το καλοσκεφτείς, η Von Restorff προέβλεψε κατά κάποιον τρόπο τη χρήση των μαρκαδόρων και το πώς μπορούν να βοηθήσουν τις έννοιες να ξεχωρίζουν από τις άλλες, σταθεροποιώντας τες στο μυαλό μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όταν διαβάζεις δυνατά τις σημειώσεις στην ατζέντα σου, προσπάθησε να συνδέσεις μια μοναδική κίνηση, όπως μια συγκεκριμένη χειρονομία, με τις έννοιες που συζητάς.

Ο στόχος είναι να διαφοροποιήσεις τα πράγματα που πραγματικά χρειάζεσαι ή δυσκολεύεσαι να θυμηθείς, χρησιμοποιώντας το χρώμα, την κίνηση, το σχήμα ή ακόμα και τον προσανατολισμό.

001 xtreme

H θαυματουργή μέθοδος Goggins ως προπόνηση

Το εντυπωσιακό αυτό "πριν και μετά", ίσως σε πείσει.

Υπάρχει αλάνθαστη τεχνική με την οποία θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο 100% τις δυνατότητες μας; O David Goggins, αμερικανός αθλητής και influencer της γυμναστικής έχει τον δικό του κανόνα, ο οποίος γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο... viral. Ονομάζεται κανόνας του 40% και είναι ένα από τα μαθήματα του best seller Nothing Can Stop You του Goggins. Αμέσως μετά το μάθημα έμεινε γνωστό ως μέθοδος Goggins.

O David Goggins έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 60 υπερμαραθώνιους σημειώνοντας αρκετά ρεκόρ, ενώ μπήκε ακόμη και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την ολοκλήρωση 4.030 έλξεων σε 17 ώρες.

Τι περιλαμβάνει ο κανόνας του 40%
Ας πάμε όμως στον κανόνα των 40% ή αλλιώς την μέθοδο Goggins. Ο δημοφιλής γυμναστής την περιγράφει κάπως έτσι: "Οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν περίπου στο 40% της μέγιστης προσπάθειας. Ακόμα και όταν νιώθουμε ότι έχουμε φτάσει στο όριο, υπάρχει άλλο ένα εξήντα για να αντλήσουμε. Μόλις καταλάβετε πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, είναι απλώς θέμα αύξησης της ανοχής στον πόνο και αποδέσμευσης από περιοριστικές αφηγήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε να μην τα παρατάτε και θα φτάσετε πρώτα στο 60% μετά στο 80 και ούτω καθεξής", εξηγεί ο Goggins στο βιβλίο του.

Βασικά, κάθε φορά που νομίζουμε ότι έχουμε φτάσει στο σωματικό και ψυχικό μας όριο, πρέπει να θυμόμαστε ότι στην πραγματικότητα έχουμε φτάσει μόνο στο 40% της προσπάθειας και ότι ο εγκέφαλός μας, μας ζητάει να σταματήσουμε. Όμως η αποφυγή του πόνου δεν είναι πάντα το κλειδί για την ευτυχία: "Σε ένα ορισμένο σημείο θα νιώσουμε την πρόκληση και θα νιώσουμε τον πειρασμό να το βάλουμε στα πόδια, να εγκαταλείψουμε τα όνειρα και τους στόχους και να συμβιβαστούμε με μια καχεκτική ευτυχία. Θα νιώσουμε άδειοι, σαν να μην έχουμε τίποτα άλλο να δώσουμε, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε αξιοποιήσει ούτε το μισό του θησαυρού που είναι θαμμένος βαθιά στο μυαλό, την καρδιά και την ψυχή" εξηγεί ο ίδιος ο Goggins.

 

 

Έτσι αποκτάς 5% περισσότερο αμέσως
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια μέθοδος για να απελευθερώσουμε γρήγορα ένα επιπλέον 5% ενέργειας κάθε φορά που νιώθουμε ότι δεν μας έχει μείνει δύναμη για να συνεχίσουμε: "Το πρώτο βήμα είναι να θυμηθούμε ότι ο πόνος και η εξάντληση προκαλούνται από τους περιορισμούς του εγκεφάλου μας. Σε αυτό το σημείο θα έχουμε τον έλεγχο του νοητικού λόγου και θα μπορούμε να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε τόσο εξαντλημένοι όσο νομίζουμε, ότι δεν τα έχουμε δώσει όλα ακόμα. Έτσι άμεσα, θα κερδίσουμε 5% της απόδοσής μας.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική την προπόνησή σου

Μερικές εφαρμογές και wearables με τεχνητή νοημοσύνη για να ασκηθείς πιο αποτελεσματικά.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη προπόνηση δεν είναι να καταργήσει τον -αναντικατάστατο- προσωπικό γυμναστή, αλλά να βελτιώσει την πρόοδό μας με μετρήσιμο τρόπο. Έχουμε γίνει μάρτυρες της χρήσης AI σε διάφορες πτυχές της ζωής μας, καθώς αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, παίζουμε, καταναλώνουμε πληροφορίες και πλοηγούμαστε στον κόσμο.

Από τους εικονικούς βοηθούς που απαντούν σε ερωτήματα, μέχρι τους αλγόριθμους που προσαρμόζουν το περιεχόμενο και τις εφαρμογές που βοηθούν στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις και στη διάγνωση της υγείας, ο αντίκτυπος της AI είναι αναμφισβήτητος. Τώρα, ο τομέας της γυμναστικής αγκαλιάζει τη δύναμη των big data για την κατανόηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών, των προτιμήσεων και των μετρήσεων απόδοσης.

Στην επιδίωξη ενός πιο υγιεινού και αθλητικού τρόπου ζωής, οι καινοτομίες που βασίζονται στην AI τραβούν την προσοχή, καθώς εστιάζουν στην εξατομίκευση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα εργαλεία δεν μπορούν να αναπαραγάγουν την οπτική ενός προσωπικού γυμναστή, αλλά προσφέρουν σημαντική υποστήριξη για την ατομική πρόοδο.

Εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη που επαναπροσδιορίζουν τις προπονήσεις

Apple Fitness+: Ενσωματωμένο άψογα στο Apple Watch, παρέχει μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο και προσαρμόσιμες συνεδρίες προπόνησης σε 4K Ultra HD.

Google Fit: Εξατομικευμένες συμβουλές και προπονήσεις με βάση το ιστορικό δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας σας, με Cardio Points, ευθυγραμμισμένα με τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Centr: Με την υποστήριξη του Chris Hemsworth, συνδυάζει άσκηση, προγραμματισμό γευμάτων και μια ολιστική προσέγγιση.

HWPO Training: Σχεδιασμένο από τον Mat Fraser, ανταποκρίνεται σε διάφορα επίπεδα φυσικής κατάστασης και χρονικούς περιορισμούς.

Runna: Ιδανικό για δρομείς όλων των επιπέδων, προσφέροντας εξατομικευμένα σχέδια προπόνησης και παρακολούθηση της προόδου.

Map My Run: Παρακολουθεί και χαρτογραφεί διαδρομές τρεξίματος με στατιστικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο.

Jefit: Ιδανικό για προπόνηση ενδυνάμωσης, επιτρέποντας την καταγραφή και την παρακολούθηση της προπόνησης.

Τα wearables και η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αυτά τα εργαλεία με βάση την τεχνητή νοημοσύνη συμπληρώνουν την ανθρώπινη επαφή στη γυμναστική, προσφέροντας μια πιο συνδεδεμένη και αποτελεσματική εμπειρία προπόνησης.

Smartwatches: Πέρα από την παρακολούθηση των βασικών στοιχείων, προσφέρουν στατιστικά στοιχεία απόδοσης σε πραγματικό χρόνο και προτείνουν διαστήματα ανάπαυσης.

Έξυπνα αθλητικά ενδύματα: Η Sensoria Fitness πρωτοπορεί με αθλητικά ρούχα που ενσωματώνουν AI και μεταδίδουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για να καθοδηγούν εξατομικευμένα σχέδια προπόνησης.

Έξυπνα γυμναστήρια: Οι Tonal και Mirror επαναπροσδιορίζουν τις οικιακές προπονήσεις με ρυθμιζόμενους βραχίονες καλωδίων και ενσωμάτωση εφαρμογών γυμναστικής.

Έξυπνα μηχανήματα: Τα ποδήλατα της Peloton και τα κωπηλατικά μηχανήματα της NordicTrack προσφέρουν εικονικές διαδρομές παγκοσμίως μέσω των χαρτών Google.

Έξυπνα βάρη: Το Jaxjot KettlebellConnect™ 2.0 προσαρμόζεται από 5 έως 20 κιλά σε δευτερόλεπτα, παρακολουθώντας τις επαναλήψεις, το βάρος και τα σετ.

Έξυπνοι αισθητήρες: Το Footbar μετρά διάφορες μετρήσεις επικυρωμένες από την ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, παρέχοντας λεπτομερή ανάλυση του παιχνιδιού.

Το μέλλον ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής συνδυάζει απρόσκοπτα την τεχνολογία με την προσωπική ανάπτυξη.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

Το πρωινό ρόφημα που βελτιώνει την υγεία μας

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ροφήματα. Καφές, τσάι, χυμός. Σίγουρα πίνεις κάτι από όλα αυτά με το που θα ξυπνήσεις το πρωί.

Τι όμως από αυτά είναι πιο ωφέλιμο; Όλα κάνουν καλό, θα μπορούσε κανείς να πει, ποιο όμως μοιάζει ιδανικό; Σίγουρα όχι ο συνδυασμός τους. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το ικαλύτερο ρόφημα για να πίνεις το πρωί δεν είναι το τσάι, ούτε οι χυμοί, ούτε καν το νερό με μία φέτα λεμονιού. Coffee lovers ήρθε η ώρα να ενωθείτε και να πανηγυρίσετε γιατί τόση ώρα, μιλάμε για τον καφέ.

Τα άρθρα που έχουν γραφτεί για τον καφέ και τις επιπτώσεις του στην υγεία είναι πολλά. Όλα αυτά ωστόσο καταρρίπτονται. Ο καφές, εκτός από ενέργεια, φαίνεται πως βοηθάει πολύ στη λειτουργία του εγκεφάλου αυξάνοντας τη γνωστική ικανότητα. Για την ακρίβεια, ο καφές θεωρείται πια superfood, με τους ειδικούς να λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, ακόμη και της νόσου του Πάρκινσον.

Άρθρο μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο Trends in Cardiovascular Medicine, αναφέρει ότι η κατανάλωση μεταξύ δύο και τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό, μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθώντας συγχρόνως στην απαλλαγή από το περιττό λίπος.

Πολλοί μάλιστα είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι τα οφέλη αυτά οφείλονται στα λεγόμενα φλαβονοειδή που υπάρχουν στον καφέ και που προστατεύουν τον οργανισμό. Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ο καφές ίσως δεν ταιριάζει σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, όσοι υποφέρουν από άγχος θα πρέπει να ελέγχουν την κατανάλωσή του γιατί μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε άγχος, νευρικότητα και αϋπνία. Αντίστοιχα, θα πρέπει να ελέγχεται και από όσους έχουν υπέρταση.

Όπως και να έχει πάντως, τα νέα για όσους αγαπούν τον καφέ είναι καλά. Αρκεί φυσικά να υπάρχει και ένα μέτρο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η υπερβολική ποσότητα μπορεί να βλάψει τα νεφρά. Η ιδανική ποσότητα, σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς, είναι οι δύο καφέδες την ημέρα, με τον δεύτερο μάλιστα να καταναλώνεται πριν τις 6 το απόγευμα ούτως ώστε να μην επηρεάζει καθόλου τον ύπνο.

001 xtreme

Μέγας Αλέξανδρος: Ποια ήταν η όψη του και η σωματική του διάπλαση

Είχε άραγε ο Μέγας Αλέξανδρος αντίστοιχη όψη και σωματική διάπλαση με την λαμπρή του πορεία ως ιστορικό πρόσωπο;

Μπορεί να έχουν περάσει αιώνες από τότε που ο Μέγας Αλέξανδρος έγραψε τη δική του ιστορία ως τον μεγαλύτερο στρατηλάτη όλων των εποχών και τον πρώτο που έφτασε σε άγνωστες περιοχές της Γης, ωστόσο η όψη και η σωματική διάπλαση αυτού του μεγάλου άνδρα εξακολουθεί να απασχολεί εκατομμύρια κόσμο.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία “αποδομούν” την εικόνα μιας εντυπωσιακής φιγούρας, αντίστοιχης με τη φήμη του ως ο μεγαλύτερος στρατηλάτης που πέρασε ποτέ από τη Γη, καθώς ο Μέγας Αλέξανδρος εικάζεται ότι δεν είχε την σωματική διάπλαση που θα μπορούσε κανείς να περιμένει!

Σε αντιδιαστολή προς το Δαρείο και την οικογένειά του, που ήταν ψηλοί, εκείνος ήταν μικρόσωμος, ώστε η μητέρα του Δαρείου να νομίσει ότι βασιλιάς ήταν ο πιο σωματώδης Ηφαιστίων και ώστε να χρειαστεί ένα τραπεζάκι για τα πόδια του, που δεν έφταναν ως το πάτωμα, όταν στα Σούσα κάθισε στο θρόνο του Δαρείου.

Επίσης λέγεται ότι δεν ήξερε κολύμπι, ωστόσο τίποτα απ’ αυτά δεν τον εμπόδιζε να μάχεται με γενναιότητα στη πρώτη γραμμή.

Γενικά πολεμούσε στις τάξεις της βασιλικής ίλης του εταιρικού ιππικού, αλλά όποτε η κατάσταση το απαίτησε, ηγήθηκε και άλλων στρατιωτικών τμημάτων. Όταν οι Τύριοι αιφνιδίασαν και αποσυντόνισαν τον κυπριακό στόλο, μπήκε σε μία πεντήρη και κατάφερε να τους απωθήσει.

Μόλις προκλήθηκε το καθοριστικό ρήγμα στα τείχη της Τύρου, ήταν από τους πρώτους που τα πάτησαν. Στην πολιορκία των Σαγγάλων βλέποντας ότι το ιππικό δεν μπορούσε να υπερβεί τα εχθρικά κωλύματα, ξεπέζεψε και επιτέθηκε στους Καθαίους επικεφαλής της φάλαγγας.

μεγας αλεξανδρος όψη

Σύμφωνα με τον μαθητή του Αριστοτέλη, τον φιλόσοφο Αριστόξενο τον Ταραντίνο, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ακριβώς όπως τον απεικόνιζαν οι ανδριάντες του Λυσίππου, το κεφάλι του έγερνε ελαφρά προς τα αριστερά και το βλέμμα του ήταν υγρό.

Η επιδερμίδα του ήταν λευκή, κι επειδή τονίζεται επαρκώς ότι ο Απελλής έκανε λάθος στον πίνακα, που τον απεικόνιζε κεραυνοφόρο σαν τον Δία, και ότι τον απέδωσε πολύ μελαχροινό, συμπεραίνουμε ότι ήταν χαρακτηριστικά λευκός.

Επιπλέον είχε μία ελαφρά κοκκινωπή απόχρωση στο πρόσωπο και δεν είχε γενειάδα, ενώ σε αρκετές παραστάσεις, όπως στο διάσημο ψηφιδωτό της Πομπηίας, απεικονίζεται με χαρακτηριστική φαβορίτα.

Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι κι άλλοι εταίροι, περίπου συνομήλικοί του, όπως ο Ηφαιστίων, απεικονίζονται επίσης χωρίς γενειάδα. Διάφοροι βασιλείς της ελληνιστικής περιόδου εμφανίζονται κι αυτοί αγένειοι οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξανδρος εισήγαγε αυτήν την τάση, ενώ ως τη γενιά του Φιλίππου, τόσο στα ελληνικά κράτη όσο και στα βαρβαρικά, η γενειάδα ξεχώριζε τους άντρες από τα αγόρια.

  • Κατηγορία News

Μπορεί το τρέξιμο να χτίσει μύες; Η εκπληκτική αλήθεια

Ένας εξαιρετικός τρόπος για τη βελτίωση της αντοχής.

Το τρέξιμο είναι μια δημοφιλής μορφή καρδιαγγειακής άσκησης, γνωστή για την ικανότητά της να καίει θερμίδες και να βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το χτίσιμο μυών, μπορεί να μην είναι η πρώτη δραστηριότητα που σου έρχεται στο μυαλό.

Η άρση βαρών και η προπόνηση με αντιστάσεις συχνά συνδέονται με τη μυϊκή ανάπτυξη, αλλά μπορεί το τρέξιμο να συμβάλλει επίσης στην αύξηση της μυϊκής μάζας;

Η καρδιαγγειακή έναντι της μυϊκής προοπτικής

Το τρέξιμο στοχεύει πρωτίστως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη βελτίωση της αντοχής, την ενδυνάμωση της καρδιάς και την καύση θερμίδων, καθιστώντας το πολύτιμο εργαλείο για τη συνολική φυσική κατάσταση και τη διαχείριση του βάρους. Ωστόσο, από την άποψη της μυϊκής ανάπτυξης, το τρέξιμο έχει τους περιορισμούς του.

Ενώ το τρέξιμο ενεργοποιεί διάφορους μύες, όπως οι τετρακέφαλοι, οι οπίσθιοι μηριαίοι, οι γάμπες και οι γλουτοί, δεν παρέχει τα ίδια ερεθίσματα μυϊκής ανάπτυξης με την προπόνηση με αντιστάσεις. Οι μύες αναπτύσσονται ως απόκριση στην αντίσταση και την καταπόνηση, γι’ αυτό και η άρση βαρών και οι ασκήσεις με το σωματικό βάρος είναι πιο αποτελεσματικές για την υπερτροφία (μυϊκή ανάπτυξη). Το τρέξιμο, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνεται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις χαμηλής αντίστασης που ενισχύουν κυρίως τη μυϊκή αντοχή και όχι το μέγεθος.

Η λεπτομέρεια για το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων

Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ειδικότερα, μπορεί ακόμη και να εμποδίζει τη μυϊκή ανάπτυξη. Οι δρομείς αντοχής έχουν συχνά άπαχη, λεπτή σωματική διάπλαση, με ελάχιστο μυϊκό όγκο. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση του τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση του μυϊκού ιστού με την πάροδο του χρόνου, καθώς το σώμα προσαρμόζεται, ώστε να δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση και το μικρότερο σωματικό βάρος.

Σπριντ και μυϊκή ανάπτυξη

Ενώ το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να μην ευνοεί την ανάπτυξη μυών, το σπριντ είναι μια διαφορετική ιστορία. Οι σύντομες, έντονες εκρήξεις σπριντ εμπλέκουν τις μυϊκές ίνες ταχείας συστολής και μπορούν να διεγείρουν τη μυϊκή ανάπτυξη. Οι σπρίντερ έχουν συχνά πιο μυώδη σωματική διάπλαση από τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, χάρη στις προπονητικές τους ρουτίνες.

Η σημασία του cross training

Αν είσαι αφοσιωμένος δρομέας και θέλεις να «χτίσεις» μυς, είναι απαραίτητο να ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου προπόνηση αντίστασης και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι ασκήσεις προπόνησης δύναμης, όπως τα squats, τα lunges και οι άρσεις θανάτου, μπορούν να συμπληρώσουν το δρομικό σου πρόγραμμα, στοχεύοντας σε βασικές μυϊκές ομάδες και προάγοντας την ανάπτυξη. Το cross training εξασφαλίζει ότι δεν παραμελείς τη μυϊκή ανάπτυξη, ενώ απολαμβάνεις τα καρδιαγγειακά οφέλη του τρεξίματος.

001 xtreme

Τι συμβαίνει στο σώμα ενός δρομέα μετά από έναν αγώνα 42.195 μέτρων;

Τι πρέπει να αποφύγει κανείς μετά τον τερματισμό του Μαραθωνίου.

Ας ξεκινήσουμε από τις εισαγωγικές, αναγκαίες πληροφορίες. Λοιπόν, ο Μαραθώνιος ονομάζεται «Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός» και είναι μία ετήσια διοργάνωση που λαμβάνει μέρος κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Για εκείνους που φτάνουν στο τέλος, έχοντας διανύσει όλη αυτή τη μυθική διαδρομή, το σώμα τους δέχεται ένα πραγματικό «σοκ», το οποίο, παρ' όλα αυτά, μπορεί να είναι πλήρως διαχειρίσιμο, με τη σωστή αντιμετώπιση.

Στη γραμμή του τερματισμού
Το μεγαλύτερο λάθος για κάθε δρομέα, είναι όταν πέφτει κάτω ή/και σταματάει να κινείται. Βάζοντας αυτό το ξαφνικό «στοπ», το σώμα μας καταρρέει και κάνουμε εμετό. Συνίσταται για κάθε δρομέα να παραμένει σε ελαφριά κίνηση, καθώς με αυτό τον τόπο βοηθάει τον οργανισμό του να επανέλθει ομαλά σε κατάσταση ηρεμίας. Η διατήρηση μιας έστω και ελαφρά μεγαλύτερης κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την πρόσληψη τροφής και υγρών θα ξεκινήσει γρηγορότερα της διαδικασία της αποκατάστασης. Είναι το ίδιο με τις διατάσεις που κάνεις μετά από μια έντονη προπόνηση, μόνο που ο μαραθώνιος είναι κάτι χιλιάδες φορές εντονότερο από μια «προπόνηση».

Στα επόμενα βήματα
Καθώς ο δρομέας κινείται ελαφρά, αμέσως πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης. Οι σκέψεις για το τι πήγε καλά και τι όχι, μπορεί να είναι έντονες, εντούτοις, ο κάθε αθλητής θα πρέπει να καταναλώσει μέσα στα πρώτα 15 λεπτά ένα υδατανθρακούχο σνακ όπως ένα αθλητικό ποτό ή μία μπανάνα ώστε να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαδικασία αναπλήρωσης ηλεκτρολυτών και υδατανθράκων στον οργανισμό του.

Κανονικό φαγητό
Υπερπροσπάθεια, συγκίνηση, κούραση για την ολοκλήρωση μιας τιτάνιας προσπάθειας. Δεν θέλει και πολύ για να σου κοπεί η όρεξη. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει ο δρομέας να πιέσει τον εαυτό σου και να δοκιμάσει να φάει κάτι έστω και σε μικρή ποσότητα. Το σώμα «ευγνωμονεί» τον αθλητή για τέτοιες αποφάσεις.

Και όταν φτάσει σπίτι;
Και έρχεται η επιστροφή στο σπίτι. Εδώ επιβάλλεται ένα ζεστό ντους και χαλάρωση για αρκετή ώρα στη μπανιέρα. Μετά, μια τροφή με αρκετούς υδατάνθρακες (τα μακαρόνια ολικής αλέσεως περιέχουν επιπλέον τον απαραίτητο ψευδάργυρο ο οποίος βοηθάει την ανάκαμψη του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει εξασθενίσει από την υπερπροσπάθεια) σε συνδυασμό με λίγη πρωτεΐνη, ιδανικά μέσα στις 2 πρώτες ώρες.

Μαζί με αρκετά υγρά (δεν συστήνεται το αλκοόλ), αυτό γίνεται το «καύσιμο» για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση του οργανισμού.

001 xtreme

  • Κατηγορία News

Ένα μπαχαρικό και ένας ξηρός καρπός βοηθούν στις... αδύναμες στύσεις

Τα προβλήματα στύσεις δεν είναι διόλου σπάνια μεταξύ των αντρών και συχνά θα έχετε ακούσει έρευνες που συνδέουν την κατανάλωση κάποιων τροφών με τη βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία.

Ωστόσο αυτό δεν είναι εύρημα της σύγχρονης επιστήμης, αφού από την αρχαιότητα κάποια υλικά της φύσης, θεωρείται πως βοηθούν στο να βελτιωθούν οι επιδόσεις στο σεξ.

Όπως διαβάζουμε στο ygeiamou.gr dιαχρονικά τα τρόφιμα στα οποία αποδίδονται αφροδισιακές ιδιότητες συχνά επιλέγονται με βάση την αρχή της ομοιότητας, μοιάζουν δηλαδή με τα ανδρικά ή γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα ή θεωρούνται ιδιαίτερα τονωτικά και ενισχυτικά του οργανισμού, σε τέτοιο βαθμό που η δράση τους… συμπαρασύρει και την ερωτική απόδοση. Πολλές φορές μάλιστα κάποια τρόφιμα και βότανα θεωρούνται κατεξοχήν γυναικεία ή ανδρικά, με την έννοια ότι ταιριάζουν περισσότερο στην ανδρική ή τη γυναικεία φύση, ιδιαίτερα για τους γνώστες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και τους οπαδούς των ανατολικών φιλοσοφιών. Ποια είναι αυτά;

Μοσχοκάρυδο. Ξέρετε ότι το γνωστό μυρωδικό κάνει πολύ περισσότερα από το να δίνει γεύση στο φαγητό; Στην Ινδική αγιουρβεδική ιατρική το μοσχοκάρυδο θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό που αυξάνει κυρίως τον ερωτικό αισθησιασμό και ενισχύει την ερωτική επιθυμία. Γι’ αυτό, αν και απευθύνεται και στα δύο φύλα, ταιριάζει περισσότερο στη γυναικεία φύση. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αδύναμη στύση του άνδρα. Προσέξτε όμως επειδή σε μεγάλη δόση, άνω των 10γρ, είναι παραισθησιογόνο και επικίνδυνο. Γι’ αυτό και ο πιο ασφαλής τρόπος να εκμεταλλευτείτε την αφροδισιακή του δράση είναι να ρίχνετε π.χ., μια πρέζα (1-3γρ) μοσχοκάρυδο στο φαγητό. Η δράση του μυρωδικού είναι άμεση (την ίδια νύχτα).

Ψίχα καρυδιού. Το καρύδι είναι γνωστό για τις τονωτικές ιδιότητές του. Διόλου τυχαία τα καρύδια με το μέλι δίνονταν στους νεόνυμφους στο πλαίσιο της γαμήλιας τελετής. Τα καρύδια μοιάζουν με τα νεφρά – που θεωρούνται τα κατεξοχήν όργανα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, επειδή μοιάζουν με σπόρους. Επιπλέον η ένωση στο εσωτερικό του καρυδιού μοιάζει με την ένωση ανάμεσα στα δυο νεφρά. Θεωρείται ότι τα καρύδια τονώνουν την ενέργεια του νεφρού, ενισχύοντας τη σεξουαλική ενέργεια του ατόμου – κυρίως δε την αδύναμη στύση. Προτιμήστε να φάτε το καρύδι ολόκληρο με την ένωσή του.

Πηγή: mag.sigmalive.com

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS