Η επιστήμη εντόπισε κάτι εντυπωσιακό για τους άντρες και τα... ψέματα

Πολλές φορές η επιστήμη έχει καταφέρει να καταρρίψει κάποιους "μύθους" και μια νέα μελέτη για το... ψέμα εντόπισε αν οι άντρες ή οι γυναίκες λένε περισσότερα ή καλύτερα ψέματα.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr οι άνδρες είναι δύο φορές πιο πιθανό να θεωρούν τους εαυτούς τους… καλούς ψεύτες σε σχέση με τις γυναίκες και να πιστεύουν ότι το ψέμα τους δε θα μαθευτεί, υποστηρίζει νέα «αποκαλυπτική» μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

Οι άνθρωποι που διαπρέπουν στο ψέμα είναι καλοί ομιλητές και ψεύδονται πολύ περισσότερο, συνηθέστερα στην οικογένεια, τους ερωτικούς συντρόφους και τους συνεργάτες τους, σύμφωνα με την έρευνα της οποίας ηγήθηκε η Δρ. Brianna Verigin από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth. Όπως φάνηκε, επίσης, οι διακεκριμένοι ψεύτες προτιμούν να λένε τα ψέματά τους πρόσωπο με πρόσωπο και όχι μέσω μηνυμάτων ή άλλων τρόπων επικοινωνίας.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ένα με δύο ψέματα ανά ημέρα, αυτό όμως δεν είναι ακριβές. Είναι ένας μικρός αριθμός των… κατ’ επάγγελμα ψευτών που ευθύνεται για την πλειοψηφία των ψεμάτων. Αυτό που ξεχώρισε στη μελέτη μας είναι ότι σχεδόν το μισό (40%) όλων των ψεμάτων λέγονταν από έναν πολύ μικρό αριθμό ατόμων, τα οποία μάλιστα ψεύδονται ασύστολα ακόμα και στους πιο κοντινούς τους ανθρώπους. Οι επιφανείς ψεύτες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι χειρίζονται καλά το λόγο, κρύβοντας τα ψέματά τους μέσα στην αλήθεια, ώστε να είναι δύσκολο για τους άλλους να διακρίνουν τη διαφορά. Το δυνατό τους σημείο, μάλιστα, είναι να ενσωματώνουν τα ψέματα μέσα σε φαινομενικά απλές, ξεκάθαρες ιστορίες, οι οποίες δύσκολα αμφισβητούνται από τους συνομιλητές τους», αναφέρει η Δρ. Verigin.

Η ειδικός εξέτασε 194 ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας 39 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων, όπως το πόσο καλοί ήταν στο να εξαπατούν τους άλλους, πόσα ψέματα είπαν μέσα στο προηγούμενο 24ωρο, το είδος των ψεμάτων, σε ποιον απευθύνονταν και αν το έκαναν πρόσωπο με πρόσωπο ή με άλλα μέσα.

  • Κατηγορία Funny

Καρνιτίνη: ο ρόλος της στο ανθρώπινο σώμα

Στον τομέα της ανθρώπινης υγείας και διατροφής, διάφορες ενώσεις παίζουν κρίσιμους ρόλους στη διατήρηση των βέλτιστων σωματικών λειτουργιών.

Μια τέτοια ένωση είναι η καρνιτίνη, μια φυσική ουσία που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό. Η καρνιτίνη είναι γνωστή για τη συμμετοχή της στη μεταφορά λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, τις κυτταρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, όπου μετατρέπονται σε ενέργεια. Εκτός από το ρόλο της στην παραγωγή ενέργειας, η καρνιτίνη έχει συγκεντρώσει την προσοχή για τα πιθανά οφέλη της για την υγεία του σώματος.

Τι είναι η καρνιτίνη;

Η καρνιτίνη είναι μια ένωση που περιέχει άζωτο και συντίθεται στο ήπαρ και τα νεφρά από τα απαραίτητα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη. Βρίσκεται επίσης σε ορισμένες πηγές τροφίμων, ιδιαίτερα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά. Στο σώμα, η καρνιτίνη υπάρχει σε δύο μορφές: L-καρνιτίνη και D-καρνιτίνη, με την L-καρνιτίνη να είναι η βιολογικά ενεργή μορφή.

Καρνιτίνη και διαχείριση βάρους

Η καρνιτίνη έχει συγκεντρώσει ενδιαφέρον στον τομέα του αδυνατίσματος λόγω του ρόλου της στο μεταβολισμό του λίπους. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση καρνιτίνης, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, μπορεί να αυξήσει την οξείδωση του λίπους, βοηθώντας ενδεχομένως στις προσπάθειες απώλειας βάρους. Έχει διαπιστωθεί ότι η L-καρνιτίνη αποθηκεύεται στους σκελετικούς και καρδιακούς μύες, όπου λειτουργούν στο μεταβολισμό των λιπιδίων για να σχηματίσουν ενέργεια. Μερικά αποθηκεύονται στο ήπαρ, ενώ η περίσσευμα ενώσεων L-καρνιτίνης αποβάλλεται με τα ούρα.

Μεταβολισμός και Καρνιτίνη

Ο πρωταρχικός ρόλος της καρνιτίνης περιστρέφεται γύρω από τον μεταβολισμό. Λειτουργεί ως μόριο φορέας, διευκολύνοντας τη μεταφορά λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στα μιτοχόνδρια, όπου υφίστανται βήτα-οξείδωση - μια διαδικασία που μετατρέπει τα λιπαρά οξέα σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια με τη μορφή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP). Αυτή η παραγωγή ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών, όπως η κίνηση των μυών, η καρδιαγγειακή υγεία και οι εγκεφαλικές δραστηριότητες.

Απόδοση άσκησης και μυϊκή αποκατάσταση

Η καρνιτίνη έχει διερευνηθεί για τον πιθανό αντίκτυπό της στην απόδοση της άσκησης και στην αποκατάσταση των μυών. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση καρνιτίνης μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα άσκησης αυξάνοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων και διατηρώντας τα αποθέματα μυϊκού γλυκογόνου. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους αθλητές αντοχής. Επιπλέον, η καρνιτίνη έχει συνδεθεί με τη μείωση της μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση και την προώθηση της αποκατάστασης μετά την άσκηση, βοηθώντας έτσι στην αποκατάσταση των μυών και στη μείωση της κόπωσης.

Υγεία της καρδιάς

Η έρευνα δείχνει ότι η καρνιτίνη μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία. Έχει συσχετιστεί με τη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα και την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), που συχνά αναφέρεται ως «καλή» χοληστερόλη. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και η αθηροσκλήρωση.

Λειτουργία του εγκεφάλου και γνωστική υγεία

Ο ρόλος της καρνιτίνης στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γνωστική υγεία είναι ένας τομέας συνεχούς έρευνας. Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η συμπλήρωση καρνιτίνης μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα. Προτείνεται ότι η καρνιτίνη μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό της ενέργειας του εγκεφάλου, να μειώσει το οξειδωτικό στρες και να ασκήσει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως τα πιθανά γνωστικά οφέλη του.

ACTIVEBODY B1

Athlos! Ο πρώτος ψηφιακός γυμναστής στην Ελλάδα!

Ο πρώτος ψηφιακός γυμναστής στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα και το όνομα του είναι Athlos.

Σκοπός του Athlos είναι να βοηθήσει στην ένταξη της γυμναστικής στη ζωή μας με τον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Ο συνδρομητής – ασκούμενος μαζί με τον Online coach θέτουν τους στόχους, σωματικούς και προπονητικούς, και θα τους πετύχουν!

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο Athlos δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει την φυσική παρουσία του εξειδικευμένου.

Ο Athlos έχει έρθει να κάνει τη διαφορά! Μάθε περισσότερα εδώ

001 xtreme

  • Κατηγορία News

Μάθε τί τρώει και τι αποφεύγει ο Σπαλιάρας και διατηρεί τέτοιο κορμί

Στα 48 του χρόνια το μοντέλο, πρώην παίκτης του Survivor και νυν ηθοποιός Γιάννης Σπαλιάρας διατηρεί ένα ασύλληπτα καλογυμνασμένο κορμί, ενώ καταφέρνει εδώ και δεκαετίες να διατηρεί σχεδόν πάντα σταθερό το βάρος του. Πώς τα καταφέρνει;

Πρόσφατα πόζαρε σε σκάφος στη Μύκονο με μαγιό γνωστού brand και μας έδειξε τους κοιλιακούς του σε όλο τους το μεγαλείο.

Φυσικά για να διατηρεί τέτοια γράμμωση ο Σπαλιάρας γυμνάζεται καθημερινά και προσέχει τη διατροφή του αλλά δεν ακολουθεί καμιά συγκεκριμένη δίαιτα.

Ο ίδιος έχει πει για τη διατροφή του: «Συχνά με σταματάνε στο δρόμο ή με ρωτάνε φίλοι για να τους βγάλω ένα διατροφικό πρόγραμμα αντίστοιχο με το δικό μου.

Οταν μέσα σε δύο λεπτά τους αναλύω του απλούς κανόνες μου, δεν το πιστεύουν ότι είναι τόσο απλό. Μπορώ, όμως, όλη τη φιλοσοφία της διατροφή μου να την χωρέσω σε ένα χαρτάκι απόδειξης από βενζίνη.

Γενικά κάνω απλά πράγματα. Δεν τρώω γλυκά κυρίως γιατί δεν μου αρέσουν, κρέμα γάλακτος, τηγανιτά και δεν προτιμώ χοιρινό.

Προσπαθώ η διατροφή μου να είναι πλούσια σε φιλέτο κοτόπουλο, σολομό, τόνο, όσπρια, ασπράδια αυγών σε συνδυασμό με υδατάνθρακες για να έχω ενέργεια. Θα προτιμήσω το μοσχάρι σε σύγκριση με το χοιρινό ή το ρύζι σε σχέση με τις τηγανιτές πατάτες αλλά δεν θα κάνω υστερίες.

Αν βρεθώ στην επαρχία όπου ξέρω ότι το χοιρινό είναι παραδοσιακό και οι πατάτες είναι φρέσκες από τον κήπο θα τις παραγγείλω.

Την εποχή που έχω φωτογραφίσεις ξεκινάω την ημέρα μου με ασπράδια –βραστά ή τηγανιτά-, δύο φέτες ψωμί πολύσπορο με γαλοπούλα και κορν φλέικς ολικής άλεσης με γάλα με 2% λιπαρά.

Το μεσημέρι θα φάω ρύζι με κοτόπουλο ή μπορεί και μακαρόνια με μοσχάρι. Το βράδυ τέλος θα προτιμήσω να φάω στεγνή πρωτεΐνη με σαλάτα και όχι υδατάνθρακα.

Ετσι κρατάω τον μεταβολισμό μου σε υψηλά επίπεδα.

Αλλος ένας κανόνας είναι ότι όποια διατροφική υπερβολή θέλω να κάνω είναι καλύτερα να γίνει μέχρι το μεσημέρι».

001 xtreme

  • Κατηγορία Gossip

Το περίπλοκο ανοσοποιητικό σου σύστημα και πώς το ενεργοποιείς πλήρως

Νιώθεις εξάντληση; Αν ναι, τι κάνεις; Προσπαθείς να ανταπεξέλθεις στο καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεών σου στο όνομα της δύναμης ή προτιμάς να μην συμμετέχεις ώστε το σώμα σου να ξεκουραστεί; Καλή ερώτηση.

Είναι αλήθεια ότι η άσκηση καταπονεί το σώμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή φλεγμονή. Αλλά επίσης συμβάλλει στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και να σε κάνει πιο ευπαθή στους εισβολείς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο σωστός τύπος άσκησης μπορεί να εξοπλίσει καλύτερα το σώμα σου για να παλέψει.

Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Ας δούμε μερικές βασικές γνώσεις βιολογίας: το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι ένα περίπλοκο δίκτυο κυττάρων και πρωτεϊνών που λειτουργεί ως η πρώτη και καλύτερη γραμμή άμυνας του οργανισμού σου κατά των επιβλαβών ιών και βακτηρίων. Για να το ενισχύσεις, πρέπει να εστιάσεις σε πρακτικές ευεξίας, στην προκειμένη περίπτωση την άσκηση, που επηρεάζουν άμεσα το δίκτυο.

“Η άσκηση, είτε είναι αερόβια προπόνηση είτε προπόνηση ενδυνάμωσης, βελτιώνει την κυκλοφορία σημαντικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης”, λέει ο David C. Nieman, DrPH, συνεργάτης στο American College of Sports Medicine και καθηγητής βιολογίας στο North Carolina Research Campus του Appalachian State University. Πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το θέμα στο “Exercise Immunology Review”.

Η κίνηση, συγκεκριμένα 30 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης, θέτει σε δράση σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (ουδετερόφιλα, μονοκύτταρα, φυσικά φονικά κύτταρα, φονικά Τ λεμφοκύτταρα), απομακρύνοντάς τα από τις περιφερειακές τους “βάσεις” (τη σπλήνα, τους λεμφαδένες, τον μυελό των οστών) και μεταφέροντάς τα στα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία όπου κυκλοφορούν σε όλο το σώμα σε υψηλότερο αριθμό από το φυσιολογικό. Αυτό επιτρέπει στα κύτταρα να παρακολουθούν καλύτερα για ιούς και βακτήρια. “Η δραστηριότητα διεγείρει επίσης τη λειτουργία των μακροφάγων [άλλον έναν σημαντικό τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος], βελτιώνοντας την άμυνα ενάντια στους ιούς”, αναφέρει ο Neiman.

Χρειάζεσαι όλους αυτούς τους στρατιώτες σε εγρήγορση, επειδή πρέπει να συναντήσουν έναν ιό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτόν και να προετοιμάσουν ένα σχέδιο επίθεσης, δηλώνει ο Nieman. Όταν παραλείπεις τον καθημερινό σου περίπατο ή την προπόνηση για να μείνεις στο κρεβάτι ή όταν κάθεσαι σε ένα γραφείο κάθε μέρα, έχεις ξεμείνει με τα απολύτως απαραίτητα. Οι σημαντικότεροι μαχητές σου δεν καλούνται ποτέ στο απαραίτητο σημείο, κάτι που μπορεί να μειώσει το επίπεδο προστασίας του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

Σημασία δεν έχει μόνο αν κινείσαι, αλλά και πώς κινείσαι. Θυμάσαι που είπαμε ότι η άσκηση καταπονεί το σώμα; Υπάρχει η ιδανική ισορροπία όσον αφορά τη δραστηριότητα: πρέπει να κάνεις αρκετή άσκηση ώστε να κινητοποιήσεις τον στρατό σου, αλλά χωρίς υπερβολές που θα ανακόψουν την πορεία του (λόγω πολύ έντονης φλεγμονής). Δες πώς μπορείς να τη βρεις.

Ξεκίνα χαλαρά την προπόνηση αντοχής

Οτιδήποτε βοηθά την κυκλοφορία βοηθά επίσης τα κύτταρα-μαχητές να δραστηριοποιηθούν και “πραγματικά δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο”, λέει ο Nieman, ο οποίος προτείνει να περπατάς σχεδόν καθημερινά με ρυθμό γρηγορότερο από όταν κοιτάζεις τις βιτρίνες. Για πόση ώρα; Ο Nieman λέει ότι 30 έως 75 λεπτά σταθερής αερόβιας άσκησης είναι ιδανικά. Η συχνή αερόβια άσκηση δεν προσφέρει μόνο άμεσο πλεονέκτημα για την κυκλοφορία, αλλά μπορεί επίσης να δυναμώσει την καρδιά σου για να συνεχίσει να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα.

Το τρέξιμο προσφέρει παρόμοια πλεονεκτήματα, γι’ αυτό αν προτιμάς να ανεβάσεις τον ρυθμό, κάν’ το. Απλώς θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αν τρέχεις πολύ πιο έντονα ή για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι έχεις συνηθίσει, αυτό μπορεί να θέσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα σε κίνδυνο (να την πάλι η καταπόνηση). Τρανή απόδειξη: σύμφωνα με μια μελέτη-ορόσημο του 1987, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη του είδους της, οι μαραθωνοδρόμοι είχαν έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να κρυολογήσουν, να αρρωστήσουν με γρίπη ή να έχουν πονόλαιμο την εβδομάδα μετά τον αγώνα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είναι δρομείς.

Αν προπονείσαι για μια διοργάνωση μεγάλων αποστάσεων, φρόντισε να επιλέξεις ένα πρόγραμμα προπόνησης που αυξάνει σταδιακά την απόσταση και την ταχύτητα με την πάροδο του χρόνου (αυτό μπορεί να είναι 12 εβδομάδες για ημιμαραθώνιο και 20 για μαραθώνιο, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης).

Οι εικονικοί αγώνες μπορεί να είναι πιο ασφαλείς από τους πραγματικούς, επειδή η έκθεση στα μικρόβια είναι μικρότερη, προσθέτει ο Nieman. Επιπλέον, το πώς τρως για τις διαδρομές προπόνησης και τον αγώνα μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Επειδή η γλυκόζη (ένα σάκχαρο στους υδατάνθρακες) είναι σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, η κατανάλωση της σωστής ποσότητας υδατανθράκων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα αντοχής μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις υγιής, αναφέρει. Ακόμα και αν ασκείσαι για λιγότερο από 75 λεπτά, οι πηγές φυσικών σακχάρων, όπως τα φρούτα ή/και τα προϊόντα ολικής άλεσης, πριν και μετά τη δραστηριότητα, δεν θα σε βλάψουν.

Σήκωσε βάρη μέσα στα όριά σου

Μην σκέφτεσαι ότι πρέπει να αυξήσεις πολύ τους καρδιακούς σου παλμούς για να αυξήσεις και την ανοσία σου. Μετά από μια προπόνηση ενδυνάμωσης, το σώμα σου απελευθερώνει λευκά αιμοσφαίρια και άλλους αδίστακτους πολεμιστές για να επιδιορθώσουν τον μυϊκό ιστό οι οποίοι παραμένουν στην κυκλοφορία για να στηρίξουν την άμυνά σου, σύμφωνα με μια έρευνα που επίσης δημοσιεύτηκε στο “Exercise Immunology Review”.

“Η αερόβια προπόνηση και η προπόνηση αντοχής χρησιμοποιούν παρόμοιους τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος”, λέει ο Nieman, παρόλο που η μέτρια αερόβια προπόνηση μπορεί να είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματική, επειδή συμμετέχει περισσότερη μυϊκή μάζα. Αλλά το εκπληκτικό με την προπόνηση ενδυνάμωσης σε σύγκριση με την αερόβια προπόνηση είναι ότι είναι δύσκολο να ξεφύγεις όσον αφορά την ανοσία. “Μελετήσαμε την ανοσολογική απόκριση μετά από δύο ώρες έντονης άρσης βαρών και δεν διαπιστώσαμε τίποτα που να υποδεικνύει αρνητικές επιπτώσεις”, αναφέρει ο Nieman. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αδειάζεις τα αποθέματα γλυκογόνου σου και έτσι αποφεύγεις την κατάσταση υψηλής καταπόνησης.

Φυσικά, ο συνδυασμός προπονήσεων διασφαλίζει ότι δεν γυμνάζεις υπερβολικά μία συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα, μειώνοντας τις ορμόνες του στρες και τη φλεγμονή που μπορούν να συσσωρευτούν για να λειτουργήσουν ενάντια στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Έτσι, το καλύτερο είναι να κάνεις άρση βαρών σε εναλλάξ ημέρες μόλις τρεις φορές την εβδομάδα και να κάνεις αποκατάσταση με χαλαρή πεζοπορία, ήπιο τζόκινγκ ή γιόγκα ενδιάμεσα.

Βρες τη στρατηγική σου για την άσκηση HIIT

Αν λατρεύεις τα WOD, υπάρχουν καλά νέα. “Τα σύντομα διαστήματα άσκησης υψηλής έντασης δεν έχουν το ίδιο μειονέκτημα με τη συνεχή έντονη προσπάθεια σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, λέει ο Nieman. Τα ενσωματωμένα διαστήματα ξεκούρασης, όπως αναφέρει, φαίνεται ότι μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μεγάλης διάρκειας δραστηριότητα αντοχής.

Τεκμήριο A: ο Nieman διεξήγαγε μια μελέτη σε παίκτες του τένις, οι οποίοι έτρεχαν σπριντ, ξεκουράζονταν, έτρεχαν σπριντ και μετά ξεκουράζονταν ξανά, και διαπίστωσε τα ίδια πλεονεκτήματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με εκείνα που συσχετίζονται με το έντονο περπάτημα. Άλλες κλασικές ασκήσεις HIIT, όπως τα άλματα με βαθιά καθίσματα, οι προβολές με άλματα και τα burpee, προσφέρουν εξίσου καλά αποτελέσματα.

Για να βεβαιωθείς ότι αξιοποιείς πραγματικά αυτά τα διαστήματα επαναφοράς, δοκίμασε ένα πρόγραμμα ασκήσεων HIIT διάρκειας 30 λεπτών, στο οποίο εναλλάσσονται διαστήματα των 60 δευτερολέπτων μέγιστης προσπάθειας και διαστήματα 75 δευτερολέπτων ενεργητικής ξεκούρασης, προτείνει ο Nieman. Απλώς απόφυγε την καθημερινή προπόνηση HIIT, ώστε οι μύες σου και κάθε δείκτης καταπόνησης, να έχουν χρόνο για να αποκατασταθούν.

Συνδύασέ τα όλα

Ο Nieman πιστεύει ότι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα fitness, με αερόβια προπόνηση, προπόνηση ενδυνάμωσης και HIIT, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να έχεις την καλύτερη άμυνα. Έτσι μπορείς να απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματα και από τους τρεις τύπους προπόνησης, κάτι που επίσης στηρίζει τη συνολική σου υγεία και ευεξία.

Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις; Να πιέζεις τον εαυτό σου να προπονείται όταν δεν νιώθεις καλά ή όταν έχεις αρρωστήσει. “Δεν υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η άσκηση είναι θεραπευτική κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης”, μας λέει ο Nieman. Γι’ αυτό κάνε το σωστό για τον εαυτό σου και για όλους τους άλλους και ξεκουράσου μία ημέρα…ή και δύο.

Πηγή: runnfun.gr

001 xtreme

  • Κατηγορία Υγεία

Ο Μανώλης Μπαριτάκης Γενικός Νικητής στο Μr Kρήτη 2023

Ο αθλητής από την Κρήτη αναδείχθηκε μεγάλος νικητής στον εντυπωσιακό διαγωνισμό που διοργάνωσε η ΠΟΣΔ και ο αθλητικός Σύλλογος ΑΝΤΑΡΗ  στο Κλειστό Στάδιο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σε έναν διαγωνισμό γεμάτο παλμό, συγκινήσεις αλλά πρωτίστως δυνατούς αθλητές επί σκηνής, στον κορυφαίο θεσμό του Mr Κρήτη, το θέαμα αντάμειψε τους εκατοντάδες φίλους του αθλήματος της σωματικής διάπλασης.

Στα αγωνιστικά νέα, ο Κρητικός Μανώλης Μπαριτάκης συνέχισε τις καλές εμφανίσεις του και πρόσθεσε ακόμη μια τεράστια επιτυχία στη πορεία του, καθώς αναδείχθηκε γενικός νικητής για 8η φορά στη 10ετή εμφάνισή του στους διαγωνισμούς.

Αναλυτικά οι επιτυχίες του Μανώλη Μπαριτάκη:

1. 2013 Greek King - Masters Fitness 1η θέση & Master BB 1η θέση
2. 2013 ΝΑΒΒΑ-WFF Πρωτάθλημα - Αthletic Overall – BB II 2η θέση
3. 2013 WFF Universe – SuperBody 1η θέση
4. 2014 IBFA Κύπελλο - Γενικός Νικητής
5. 2014 IBFA World Roma - H/P + 173cm +6KG 3η θέση
6. 2014 ΝΑC Κύπελλο - Professionals 1η θέση
7. 2016 IBFA Hellas Cup - Γενικός Νικητής
8. 2016 NABBA 3ο Kύπελλο 2016 - Γενικός Νικητής
9. 2016 NAC Κύπελλο - Masters BB 1η θέση
10. 2018 WABBA World Hellas Ιεράπετρα - Γενικός Νικητής
11. 2018 ΙFBB Πανελλήνιο Κύπελλο Κρήτης - Γενικός Νικητής
12. 2018 WABBA International Πρωτάθλημα - Γενικός Νικητής
13. 2018 ΝΑΒΒΑ - WFF Πανελλήνιο Πρωτάθλημα - Γενικός Νικητής
14. 2023 Π.Ο.Σ.Δ. Πανελλήνιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Μr Κρήτη - Γενικός Νικητής

349567235 1593991144429933 4338541776257776879 n

Πηγή: bodybuilding.gr

 

001 xtreme

 

  • Κατηγορία Νέα

Κύκλωμα παρασκεύαζε και διακινούσε αναβολικά σε αθλητές κυρίως του Bodybuilding

Η συμμορία τουλάχιστον από το 2013 έως και το 2022, δραστηριοποιείτο στην παρασκευή και προμήθεια απαγορευμένων αναβολικών ουσιών σε αθλητές.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή και εμπορία αναβολικών ουσιών.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, επιβλαβή φάρμακα, κλοπή, και παραβάσεις του νόμου περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού και του νόμου περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Europol, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) και τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, η συμμορία τουλάχιστον από το 2013 έως και το 2022, δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή και προμήθεια απαγορευμένων αναβολικών ουσιών σε αθλητές, επαγγελματίες ή μη, με σκοπό τη βελτίωση της αθλητικής τους απόδοσης.

Κυρίως απευθύνονταν σε αθλητές του Bodybuilding, αφού και ο συλληφθείς είναι πρώην αθλητής στο συγκεκριμένο χώρο.

Από την αξιοποίηση και ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης, προέκυψε ότι η προμήθεια του εξοπλισμού και των πρώτων υλών πραγματοποιούνταν από χώρες της Ευρώπης αλλά και της Ασίας, η διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω εταιριών ταχυμεταφορών τόσο σε περιοχές της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό και η νομιμοποίηση των εσόδων λάμβανε χώρα μέσω τραπεζικών λογαριασμών, αγοράς αυτοκινήτων και εκτεταμένης χρήσης κρυπτονομισμάτων.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους που διατηρεί ο ημεδαπός, διαπιστώθηκε ότι αντλούσε παρανόμως ρεύμα για τη λειτουργία εξοπλισμού εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, λόγος για τον οποίο και συνελήφθη, ενώ επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, μέσα αποθήκευσης και αυτοκίνητο.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε Ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

  • Κατηγορία News

Τι είναι το HHC-P; Ένας πλήρης οδηγός

Το HHC-P, το εξαιρετικά δημοφιλής κανναβιδοειδές , είναι ο επόμενος μεγάλος παίκτης στη βιομηχανία της κάνναβης και το CBD Oil SHOP πάντα πρωτοπόρο, έφερε για εσάς μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που θα καλύψει και τους πιο απαιτητικούς σε γεύσεις και ισχύ.

Γνωρίζατε ότι ένα από τα πιο διασκεδαστικά κανναβινοειδή που παρουσιάστηκαν πρόσφατα είναι το HHC-P; Γνωστό ως εξαϋδροκανναβιφορόλη, είναι ένα κανναβινοειδές που είναι περίπου 33 φορές ισχυρότερο από το κανονικό Delta-9 THC. Ναι, 33 φορές ισχυρότερο!

Τι είναι το HHC-Pκαι πώς παράγεται;

Το HHC-P παράγεται με τη λήψη HHC (εξαϋδροκανναβινόλης), ένα φυσικό κανναβινοειδές στην κάνναβη, και ενισχύοντας τη δομή της πλευρικής αλυσίδας του άνθρακα, η οποία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς CB1 στον εγκέφαλο – τους ίδιους υποδοχείς που προκαλούν τα κανναβινοειδή να γίνουμε ψυχοκινητικοί, κάνοντάς μας να νιώθουμε ευφορία . Η προσθήκη στην πλευρική αλυσίδα του HHC σημαίνει ότι το κανναβινοειδές συνδέεται με τους υποδοχείς CB1 έως και 30 φορές πιο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε περίπου 10 φορές μεγαλύτερη ισχύ από το «ανέβασμα» του HHC. Το οποίο είναι πολύ δυνατό.

Το HHC-P είναι η ισχυρότερη μορφή του HHC. Λάβετε υπόψη ότι εάν είστε εντελώς αρχάριοι όσον αφορά τα ψυχοδραστικά κανναβινικά, το HHC-P μπορεί να είναι υπερβολικό για εσάς. Φυσικά, τα αποτελέσματα που αισθάνθείτε από το HHC-P μπορεί να εξαρτώνται από το στέλεχος και τον τύπο του προϊόντος, όπως vape, ανθούς, ή ακόμα και βρώσιμα.

Ποια είναι τα οφέλη του HHC-P;

Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε για αυτό το κανναβινοειδές είναι από κριτικές. Οι περισσότερες από αυτές αναφέρουν οφέλη για έντονο άγχος, πόνους και αϋπνία. Ωστόσο, λένε επίσης ότι εάν λάβεις πολύ υψηλή δόση θα αισθάνεσαι αποτελέσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι που μπορεί να είναι όφελος για πολλούς, αλλά είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε.

Είναι το HHC-P νόμιμο;

Η εξαϋδροκανναβιφορόλη είναι ένα νόμιμο παράγωγο κάνναβης, καθώς ο νόμος περί κάνναβης ορίζει ξεκάθαρα ότι τα προϊόντα κάνναβης είναι νόμιμα εφόσον δεν περιέχουν περισσότερο από 0,2% Delta-9 THC, κάτι που δεν περιέχουν τα προϊόντα HHC-P

Το HHC-P ανιχνεύεται σε τεστ ναρκωτικών;

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι πώς το HHC-P μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα ενός ελέγχου ναρκωτικών. Γνωρίζουμε ότι τα κανναβινοειδή THC μετατρέπονται σε ένα ένζυμο που ονομάζεται THC-COOH—τον μεταβολίτη που ενεργοποιεί ώς θετικό το αποτέλεσμα ελέγχου ναρκωτικών. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό το κανναβινοειδές να μεταβολίζεται με τον ίδιο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να βγείτε θετικοί.

Ποιες είναι οι επιδράσεις και οι παρενέργειες του HHC-P στον οργανισμό;

Το κανναβινοειδές HHC-P είναι γνωστό ότι παράγει μια σειρά από αποτελέσματα, όπως:

Αυξημένη όρεξη:

Το κανναβινοειδές HHC-P είναι γνωστό ότι αυξάνει την όρεξη, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους προσπαθούν να κερδίσουν βάρος ή που έχουν μια ιατρική πάθηση που τους προκαλεί να χάσουν βάρος.

Αυξημένη ενέργεια:

Το κανναβινοειδές HHC-P είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους χρειάζονται μια επιπλέον ώθηση ενέργειας.

Ανακούφιση από τον πόνο:

Το HHC-P είναι γνωστό ότι παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο ή άλλες ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν πόνο.

Ανακούφιση από το άγχος:

Είναι επίσης γνωστό ότι παρέχει ανακούφιση από το άγχος, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές.

Αντιφλεγμονώδες:

Εχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα για όσους υποφέρουν από φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Αντιοξειδωτικό:

Έχει αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα για όσους θέλουν να προστατεύσουν τα κύτταρα τους από βλάβες.

CBD BANNER 300X250PX

  • Κατηγορία Υγεία

Νέα έρευνα έχει πολύ άσχημα νέα για τους άντρες που παχαίνουν σε νεαρή ηλικία

Οι άντρες που αυξάνουν το βάρος τους σε νεαρή ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη αργότερα. Είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μια μεγάλη έρευνα, που διήρκησε για δεκαετίες και συμπεριέλαβε περισσότερους από 250.000 Σουηδούς άνδρες.

Η ανάλυση, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, δείχνει ότι όσοι έπαιρναν τουλάχιστον μισό κιλό τον χρόνο από τα 17 έως τα 60 έτη, είχαν 10% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη και 29% μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο.

Αλλά και η αύξηση βάρους σε μικρότερο χρονικό διάστημα βάζει τους άνδρες σε παρόμοιο κίνδυνο. Ένας άνδρας που παίρνει 13 κιλά στο διάστημα μεταξύ 17 και 29 ετών διατρέχει 13% μεγαλύτερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη και 27% αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη.

Τα ευρήματα ήταν μέρος της μελέτης Obesity and Disease Development Sweden (ODDS) που διήρκησε από το 1963 έως το 2014.

Η Δρ Marisa da Silva από το Πανεπιστήμιο Lund, δήλωσε πως η γνώση περισσότερων δεδομένων για τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο του προστάτη είναι το "κλειδί" για την πρόληψή του.

"Δεν ξέρουμε αν είναι η ίδια η αύξηση βάρους ή το μεγάλο χρονικό διάστημα που κάποιος έχει επιπλέον κιλά που ευθύνονται για τον καρκίνο του προστάτη", συμπλήρωσε. Τόνισε ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν αποτελούν οριστική απόδειξη ότι η αύξηση του σωματικού βάρους στη νεαρή ηλικία ανεβάζει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, όμως αυτά τα δύο τελικά συνδέονται.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση καρκίνου γενικότερα, και πως ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε άνδρα, ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους.

Τα συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά και η πρόβλεψη είναι καλή όταν εντοπιστεί έγκαιρα. Στα πρώτα στάδια, συχνά δεν παρουσιάζονται εμφανή συμπτώματα. Εντούτοις πολλές περιπτώσεις καρκίνου εντοπίζονται όταν έχουν πλέον εξαπλωθεί σε σημεία του σώματος και πέραν του προστάτη. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

• Συχνή ή επιτακτική ανάγκη ούρησης, διακοπτόμενη ή καθυστερημένη ροή των ούρων

• Πόνος κατά την ούρηση

• Αίμα στα ούρα

• Πόνος κατά την εκσπερμάτιση ή αίμα στο σπέρμα

• Στυτική δυσλειτουργία

• Πόνος στην περιοχή της λεκάνης ή στο κάτω μέρος της πλάτης

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία συνιστά να αρχίζει τακτικός έλεγχος του PSA σε ηλικία 50 ετών στους άνδρες με μέτριο κίνδυνο προστατικού καρκίνου, σε ηλικία 45 ετών στους άνδρες υψηλού κινδύνου (όσοι έχουν έναν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη) και σε ηλικία 40 ετών στους άνδρες με πάρα πολύ υψηλό κίνδυνο (δύο ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη).

001 xtreme

Μπορεί το CrossFit να σε κάνει πιο γρήγορο στο τρέξιμο και σε ποια απόσταση;

Ελάχιστα πράγματα στο χώρο της γυμναστικής είναι πιο διχαστικά από το CrossFit: υπάρχουν φανατικοί υποστηρικτές του που ισχυρίζονται ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να σου προσδώσει φόρμα όσο αυτό αλλά και διάφοροι άλλοι που είναι εξαιρετικά σκεπτικιστές απέναντί του και ισχυρίζονται ότι τα οφέλη που προσδίδει σε επίπεδο φυσικής κατάσταση δεν μεταφράζονται αυτόματα και σε αθλητική επιτυχία.

Μια πρόσφατη μελέτη που συνέκρινε τις επιδόσεις δρομέων που κάνουν CrossFit με εκείνων που ακολουθούν άλλες μεθόδους εκγύμνασης, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο αυτή τη διχογνωμία αφού τα αποτελέσματα μόνο ξεκάθαρα δεν ήταν.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Sports Physiology and Performance και διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Bellarmine. Για τις απαιτήσεις της παρατηρήθηκαν 26 δρομείς, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ακολουθούσε ένα σκληρό πρόγραμμα μόνο με τρέξιμο για τρεις μήνες, το οποίο σταδιακά κατέληγε να περιλαμβάνει τρέξιμο 40 χιλιομέτρων την εβδομάδα.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της δεύτερης ομάδας ήταν επίσης τριμηνιαίο και ανά εβδομάδα περιλάμβανε δύο ημέρες τρεξίματος με λίγα χιλιόμετρα αλλά υψηλή ένταση, δύο ημέρες CrossFit και μια μέρα με εναλλάξ προγράμματα γρήγορου και χαλαρού τρεξίματος. Η προπόνηση CrossFit διαρκούσε από 60 έως 70 λεπτά και εμπεριείχε ασκήσεις αντοχής και δύναμης.

Και οι δύο ομάδες προπονούνταν για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στο τέλος των 12 εβδομάδων, οι ερευνητές συνέκριναν την φυσική κατάσταση των δυο ομάδων και ανακάλυψαν ότι τόσο η μια όσο και η άλλη είχαν βελτιώσει τους χρόνους τους κατά περίπου 1,5 λεπτό και πέτυχαν παρόμοιες μειώσεις στο σωματικό λίπος, κατά 2,5% περίπου. Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά ήταν στο γενικό επίπεδο αντοχής όπου οι δρομείς της πρώτης ομάδας βελτιώθηκαν κατά 8%, ενώ οι CrossFitters μόνο κατά 3%.

Εκπλήξεις

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τον επικεφαλής ερευνητή Άντριου Καρνς, ο οποίος πίστευε ότι η ομάδα που δεν έκανε Crossfit θα είχε πολύ μεγαλύτερες βελτιώσεις σε σχέση με την άλλη. Και το μήνυμα ήταν μάλλον σαφές για τους δρομείς: ο συνδυασμός ενός εναλλακτικού προγράμματος γυμναστικής με το τρέξιμο βελτιώνει τους χρόνους και προσδίδει οφέλη σε επίπεδο κατάρτισης δύναμης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή έγινε με γνώμονα κούρσες 5 χιλιομέτρων. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, όπου και οι δρομείς που τις ακολουθούν τείνουν να είναι έτσι κι αλλιώς πιο ενδυναμωμένοι από τους υπόλοιπους.

«Αν επαναληφθεί αυτή η μελέτη άλλα με τους συμμετέχοντες να τρέχουν μεγαλύτερη, είμαι πολύ πιο επιφυλακτικός ως προς το εάν θα έχουν τα ίδια οφέλη εκείνοι που κάνουν CrossFit», λέει ο Καρνς.

Αυτό σημαίνει πως όσοι τρέχουν μαραθώνιους μάλλον θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές πριν προσθέσουν το CrossFit στην εκγύμνασή τους. Ωστόσο, αν είστε δρομέας αναψυχής υπάρχει μια φιλοσοφία εκγύμνασης που υποστηρίζει η συγκεκριμένη μελέτη. Και αυτή έχει ως κομβικό της χαρακτηριστικό το CrossFit.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS