Κάνει για όλους μόνο μια μέθοδος προπόνησης ή μήπως όχι

Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό είναι ότι απλά όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και ο καθένας μοναδικός οργανισμός.

Ποιος δε θέλει να αποκτήσει το τέλειο σώμα και όλοι αναρωτιούνται το πώς. Η κλασσική προτροπή που ακούμε συχνά από φίλους, γνωστούς, γείτονες και λοιπούς είναι…. «κάνε 3 σετ από 12 επαναλήψεις σε κάθε άσκηση και θα αποκτήσεις γράμμωση», ή «σήκωσε βαριά κιλά με λίγες επαναλήψεις για να πάρεις όγκο», ή «ξεκίνα να τρέχεις χιλιόμετρα ή να κάνεις αερόβιο για να κάψεις λίπος».

Αναρωτιέται η Χριστίνα Βασιλειάδου, γυμνάστρια με έδρα την Χαλκίδα:… Τί έχει σπουδάσει ο φίλος, γνωστός, γείτονας και λοιποί που θα μας δώσει μια τέτοια συμβουλή γνωρίζοντας τι είναι κατάλληλο για εμάς; Είμαστε ίδιοι; Σωματικά, κινητικά, ορμονικά; Η καθημερινότητά μας, η διατροφή μας, η ζωή μας είναι ίδια;

Οποιοσδήποτε έχει σπουδάσει, διαβάσει και βιώσει σοβαρά την επιστήμη της άσκησης, την επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, θα μας πει πως τα στερεότυπα μοτίβα δεν ισχύουν για όλους και όλες οι μέθοδοι προπόνησης δεν καλύπτουν τους πάντες.

Που οδηγούμαστε λοιπόν;
Στο να δούμε, να ερευνήσουμε και να καταλάβουμε ποιο είδος άσκησης είναι ιδανικότερο για τον καθένα και για το δικό του, μοναδικό στον κόσμο, σώμα.

Και η απάντηση έρχεται «εκ των έσω»
Είναι ευρέως κοινό και αποδεκτό πως κυβερνήτης του σώματός μας είναι οι ορμόνες μας. Οπότε η ερώτηση είναι η εξής: Ποιο είναι εκείνο το ερέθισμα που θα μας δώσει την κατάλληλη ορμονική αντίδραση και η οποία με τη σειρά της θα μας οδηγήσει στον στόχο μας είτε πρόκειται για μυϊκή ανάπτυξη, είτε για καύση λίπους είτε για γράμμωση είτε για οποιονδήποτε προσωπικό στόχο;

Δίνοντας το κατάλληλο ερέθισμα στον οργανισμό μας, η μηχανή του σώματός μας ξεκινά μια διαδικασία όπου η τεστοστερόνη, ο πρώτος και κυρίαρχος αναβολικός παράγοντας στο σώμα μας, αρχίζει να «παλεύει» με την κορτιζόλη, αυτή την ορμόνη του στρες που λειτουργεί καταβολικά στο σώμα μας.

Τι πρέπει να γίνει;
Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, θα πρέπει να πετύχουμε την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις δυο αυτές ορμόνες. Η έκκριση αυτών των δύο ορμονών κατά την άσκηση θα πρέπει να βρίσκεται σε τέλεια ισορροπία, η οποία βέβαια είναι και πολύ λεπτή και δυστυχώς την κάθε ανισορροπία την αντιλαμβανόμαστε όταν είναι αργά.

Για παράδειγμα: Όταν γυμναζόμαστε με βαριά βάρη και ειδικότερα με σύνθετες ασκήσεις το σώμα μας εκκρίνει τεστοστερόνη για να «πει» στους μύες μας και στους ιστούς μας ότι ξεκινάει μια διαδικασία επούλωσής τους. Ταυτόχρονα βέβαια εκκρίνεται και κορτιζόλη, κυρίως λόγω του μεγάλου φορτίου, η οποία εμποδίζει πχ . τη μυϊκή ανάπτυξη που μπορεί να θέλουμε να πετύχουμε. Αρα, τι θα πρέπει να κάνουμε; Να βρούμε μια μέθοδο και φόρμουλα όπου να προπονηθούμε δυνατά αλλά όχι …υπερβολικά δυνατά που να προκαλεί σοκ στον οργανισμό μας.

Και… πόσο δυνατά ή μη θα πρέπει να γυμναζόμαστε;
Ο ιδανικά, ονειρεμένος κόσμος των γυμναστών θα ήταν να μπορούν σε όλους να πουν «κάνε 3-4 σετ από 12 επαναλήψεις» ή «τρέξε με αυτόν τον τρόπο» ή «κάνε το είδος γυμναστικής που βγήκε τώρα στη μόδα, είναι καινούριο και ταιριάζει σε όλους». Θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα και η δουλειά των γυμναστών θα ήταν ένα παιχνιδάκι.

Δυστυχώς όμως ο κόσμος αυτός ανήκει μόνο στη φαντασία και μόνο προβληματισμό θα πρέπει να σας προκαλέσουν τέτοιες φράσεις, ειδικά από ειδικούς της άθλησης καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του σωματότυπο, την δική του μοναδική φυσιολογία.

Πως θα βρούμε τι ταιριάζει σε εμάς;
Το Μάρτιο του 2008 δημοσιεύτηκε μία μελέτη στο Journal of Strength and Conditioning Research σύμφωνα με την οποία καταρρίφθηκε η γνωστή σε όλους φράση και μέθοδος σε όλους όσο αφορά την αύξηση μυϊκής μάζας: «Πρέπει να σηκώνεις σχετικά βαριά κιλά για 3-4 σετ και για 8-12 επαναλήψεις».

Η μελέτη έγινε σε μια ομάδα παικτών ράγκμπι , οι οποίοι και χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ. Τα τέσσερα γκρουπ εκτελούσαν τις ίδιες ασκήσεις σε διαφορετικά μοτίβα σετ, επαναλήψεων και χρόνου ξεκούρασης:

- 1ο γκρουπ : Σχετικά βαριά κιλά, μοτίβο 4×10 επαναλήψεις , διάλειμμα 2 λεπτά ανάμεσα σε σετ
- 2ο γκρουπ : Αρκετά βαριά κιλά, μοτίβο 3×5 επαναλήψεις , διάλειμμα 3 λεπτά ανάμεσα σε σετ
- 3ο γκρουπ: Μέτρια κιλά, μοτίβο 5×15 επαναλήψεις , διάλειμμα 1 λεπτό ανάμεσα στα σετ
- 4ο γκρουπ : Ελαφριά κιλά , μοτίβο 2×20 επαναλήψεις, διάλειμμα 1 λεπτό ανάμεσα σε σετ.

Σύμφωνα με τα όσα επικρατούν για χρόνια στον γυμναστικό κόσμο θα έπρεπε το πρώτο γκρουπ να εμφανίσει τη μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη ενώ το δεύτερο γκρουπ τη μεγαλύτερη αύξηση δύναμης.

Τι έγινε στην πραγματικότητα; Η μελέτη έδειξε πως το κάθε άτομο αντέδρασε διαφορετικά και μοναδικά βάσει της δικής του ορμονικής αντίδρασης που προκλήθηκε από το κάθε μοτίβο και όχι επειδή ακολούθησε το συγκεκριμένο πλάνο προπόνησης. Ο κάθε παίκτης δηλαδή, παρουσίασε διαφορετικά αποτελέσματα άσχετα με το προπονητικό μοτίβο, σύμφωνα με τη δική του συνάρτηση της μοναδικής του χημείας και ορμονικής αντίδρασης.

Πως όμως μπορεί ο καθένας να δει και να κατανοήσει τη δική του ορμονική αντίδραση χωρίς επιστημονικές μελέτες;

Δυστυχώς είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, παρ’ όλα αυτά δεν είναι ακατόρθωτο.

Ένας καλός δείκτης είναι να θέσει ο καθένας κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό του και βάσει αυτών να κατανοήσει ποια κατεύθυνση θα πρέπει να πάρει που θα του φέρει τα μέγιστα αποτελέσματα.

Ερώτηση 1: Πόσο πολύ και για πόσο χρονικό διάστημα πονάω μετά από μια προπόνηση;

Είναι ο λεγόμενος και γνωστός σε όλους καθυστερημένος μεταπροπονητικός πόνος (DOMS) που φυσιολογικά έρχεται μετά το πέρας μιας προπόνησης ειδικά αν ξεκινάμε ένα νέο πρόγραμμα. Το πιο φυσιολογικό είναι ο πόνος να διαρκεί μια-δυο μέρες, με εξαίρεση τα πόδια που μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο, και να μην δημιουργείται πρόβλημα στην κινητικότητα του ατόμου, όπου πάλι εξαιρούνται τα πόδια. Αν ο πόνος διαρκεί για πάνω από τρεις-τέσσερις μέρες και παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες στην κίνηση μας δείχνει μια ανισορροπία στη σχέση τεστοστερόνης – κορτιζόλης και είναι σημάδι υπερπροπόνησης και καταπόνησης του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Ερώτηση 2 : Αυξήθηκε προοδευτικά η δύναμή μου με το πρόγραμμα που ακολουθώ τώρα;

Αν βγάλουμε από το «παιχνίδι» τους παράγοντες φτωχή-κακή διατροφή και υπερπροπόνηση, αν παρατηρήσουμε πώς η δύναμή μας, η αντοχή μας δεν έχει αυξηθεί τότε σημαίνει πως κάτι πάει στραβά και θα πρέπει να στραφούμε προς άλλο δρόμο.

Ερώτηση 3: Νιώθω κούραση μέσα στην ημέρα; Αισθάνομαι συνεχώς πείνα; Δυσκολεύομαι στον ύπνο;

Και οι τρεις παραπάνω παράγοντες αλλά και ο καθένας μεμονωμένα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ένδειξη ανισορροπίας τεστοστερόνης – κορτιζόλης. Εδώ να σημειώσουμε για τον παράγοντα πείνα, πως θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την ψυχολογική πείνα (τρώω επειδή δε νιώθω καλά συναισθηματικά ) από την πραγματική πείνα (αίσθημα πείνας από ανάγκη). Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει στον λεγόμενο καταβολισμό, μια στασιμότητα στην πρόοδο ή και πτώση προόδου ή ακόμη και απώλεια μυϊκής μάζας, πιθανή κατακράτηση υγρών και πρηξίματα.

Συμπέρασμα

Κανένα πρόγραμμα δεν αποτελεί στάνταρ μέθοδο για επίτευξη στόχου και δεν ταιριάζει σε όλους. Κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός, έχει τη δική του σύσταση σώματος και θα πρέπει να ακολουθεί το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό του σώμα και ανάγκες. Το ότι κάποιος πέτυχε το στόχο του με κάποια συγκεκριμένη γυμναστική μέθοδο ή fitness trend που κυκλοφορεί στην αγορά, δε σημαίνει ότι θα πετύχουμε κι εμείς τον δικό μας στόχο με τον ίδιο τρόπο.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr

001 xtreme

  • Κατηγορία Άσκηση

Μυϊκή υπερτροφία: Μύθοι και αλήθειες

Η μυϊκή υπερτροφία είναι ένας πολυχρησιμοποιημένος και συνάμα παρεξηγημένος όρος στον χώρο του fitness.

Η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία από τον απλό ασκούμενο πολλές φορές οδηγεί σε παρερμήνευση της αλήθειας. Στο παρελθόν η συγκεκριμένη έννοια είχε συνδεθεί άμεσα με τους αθλητές σωματικής διάπλασης (bodybuilders) οι οποίοι παρείχαν συμβουλές με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες. Μετά από εκτεταμένη ερευνητική δραστηριότητα αποδείχθηκε ότι πολλές από αυτές τις συμβουλές δεν έχουν άμεση σχέση με την πραγματικότητα.

Τι είναι μυϊκή υπερτροφία;
Μυϊκή υπερτροφία χαρακτηρίζεται ως η αύξηση του μεγέθους των μυών ως αντίδραση σε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα. Υπάρχουν 2 είδη μυϊκής υπερτροφίας:

- Σαρκοπλασματική: Η αύξηση του όγκου του σαρκοπλάσματος και των μη συσταλτών πρωτεϊνών (παροδική)
- Μυοινιδιακή: Ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των μυϊκών ινιδίων όπου έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της εγκάρσιας διατομής της μυϊκής ίνας και την αυξημένη παραγωγή δύναμης.

Μυϊκή υπερτροφία

Μύθος #1: “Το λίπος μετατρέπετε σε μύς”
Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο από την αρχή: Άλλο είναι η μυϊκή μάζα και άλλο η λιπώδης. Η λιπώδης μάζα συσσωρεύεται γύρω από την μυϊκή. Γι’ αυτό, μετά από ένα επιτυχημένο πρόγραμμα απώλειας λίπους οι μύες διαγράφονται καλύτερα. Σε καμία περίπτωση όμως η λιπώδης μάζα δεν μπορεί να μετατραπεί σε μυϊκή η το αντίστροφο.

Μυϊκή υπερτροφία

Μύθος #2: “Για υπερτροφία μόνο 8 με 12 επαναλήψεις”
Σύμφωνα με μια μελέτη του Brad schoenfeld et al το 2015 η μυϊκή υπερτροφία μπορεί να σημειωθεί ακόμα και σε σετ των 25-35 επαναλήψεων. Βασική προϋπόθεση είναι όμως όλα τα σέτ να φτάνουν στην εξάντληση. Δηλαδή σε ένα σετ των 25 επαναλήψεων ο ασκούμενος να μην μπορέσει να σηκώσει το βάρος για 26η φόρα διατηρώντας σωστή τεχνική. Σε μια μεταανάλυση του 2021 από τον Pedro lopez et al παρατηρήθηκε παρόμοια αύξηση της μυϊκής μάζας σε ασκούμενους όπου υποβλήθηκαν σε 3 μοντέλα προπόνηση υπερτροφίας.

- Λίγες επαναλήψεις: 8
- Πολλές επαναλήψεις: >15
- Ενδιάμεσα: 9-15

Αυτό υποδεικνύει ότι ο αριθμός των επαναλήψεων δεν είναι καθοριστικό στοιχείο. Ένα πρόγραμμα υπερτροφίας θα είναι επιτυχημένο εφόσον συμπεριλαμβάνει όλους τους παρακάτω μηχανισμούς:

- Μηχανική τάση: Όπου είναι ο χρόνος όπου βρίσκεται ο μύς κάτω από ένα μεγάλο εξωτερικό φορτίο (βαριά καθίσματα)
- Μεταβολικό στρές: Είναι η αύξηση της αιματικής ροής στον μυ και η μεγαλύτερη μεταφορά θρεπτικών συστατικών
- Μυϊκή καταστροφή: Είναι η διάσπαση των πρωτινών του μυός. Μεγαλύτερη καταστροφή παρατηρείται στην έκκεντρη φάση της άσκησης.

Μύθος #3: “Όσο περισσότερη τεστοστερόνη τόσο το καλύτερο”

Η τεστοστερόνη όπως και οι υπόλοιπες αναβολικές ορμόνες βοηθούν στην αύξηση της πρωτεινοσύνθεσης. Παρόλα αυτά όμως σύμφωνα με μια ανασκόπηση βιβλιογραφίας από τον Julius Fink et al η αύξηση της τεστοστερόνης πάνω από 75-100 mg την εβδομάδα δεν συνδέεται και με αύξηση της μυϊκής μάζας.

Αυτό βέβαια αλλάζει σε άτομα που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών όπου οι ορμόνες είναι χημικά επεξεργασμένες έτσι ώστε να μην επιτρέψουν στον οργανισμό να τι αποβάλει. Η ποσότητα τεστοστερόνης όπου έχει παρατηρηθεί σε αυτά τα άτομα είναι 10 φορές περισσότερη από το φυσιολογικό.

Μύθος #4: “Η αερόβια προπόνηση καίει τους μύς”

Η ιδέα πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό είναι η αυξημένη πρωτεϊνόλυση που σημειώνεται κατά την διάρκεια και μερικές ώρες μετά από μια προπόνηση αερόβιας ικανότητας μεγάλης διάρκειας. Η αλήθεια είναι όμως ότι οχι απλά δεν επηρεάζει την διαδικασία της υπερτροφίας όταν συνοδεύεται με προπόνηση αντιστάσεων και υπερθερμιδική δίαιτα. Αντιθέτως υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει την μυϊκή μάζα σε άτομα άνω των 68 ετών.

Μύθος #5: “όσο περισσότερη πρωτεΐνη τόσο το καλύτερο”
Η πρωτεΐνη είναι το σημαντικότερο μακροσυστατικό όσον αφορά την υπερτροφία. Η παγκόσμια εταιρία αθλητικής διατροφολογίας εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα οι ασκούμενοι πρεπει να λαμβάνουν 1.4-2.0 γραμμάρια πρωτεΐνης ανα κιλό σωματικού βάρους. Ενδείξεις υπάρχουν ότι ακόμα και 3 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερες προσαρμογές στην άλιπη μάζα καθώς και στην μεγαλύτερη απώλεια λίπους. Η πρωτεΐνη αυτή θα πρέπει να διανέμεται σε 0.25 γραμμάρια ανα κιλό σωματικού βάρους ανα γεύμα. Παρόλα αυτά ποσότητες πρωτεΐνης που ξεπερνούν αυτές τις συστάσεις φαίνεται να μην προβάλουν περεταίρω αύξηση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο οι ασκούμενοι που θέλουν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα θα πρέπει να δώσουν εξίσου μεγάλη σημασία στην πρόσληψη υδατανθράκων. Σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του Eric Helms et al προτείνει πρόσληψη 4-7 γραμμάρια ανα κιλό σωματικού βάρους πρόσληψη υδατανθράκων.

Συμπερασματικά

Ο κάθε ασκούμενος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις πληροφορίες που δέχεται. Σε περίπτωση που έχει αμφιβολίες για κάτι ίσως θα ήταν πιο σωστό να απευθυνθεί σε έναν γυμναστή η διατροφολόγο. Σε γενικές γραμμές για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα υπερτροφίας θα πρέπει

- Η κάθε μυϊκή ομάδα να γυμνάζεται 2-3 φορές την εβδομάδα
- Να βασίζεται στην μέθοδο της προοδευτικής επιβάρυνσης
- Τουλάχιστον ένα σετ από κάθε άσκηση να πηγαίνει στην μυϊκή εξάντληση
- Θα εκτελούνται τουλάχιστον 10 σετ ανα μυϊκή ομάδα την εβδομάδα τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 20

Οι οδηγίες που δόθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο είναι γενικού περιεχομένου και απευθύνονται σε ένα τεράστιο δείγμα του πληθυσμού. Για εξειδικευμένες συμβουλές απευθυνθείτε σε έναν απόφοιτο επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού.

Βιβλιογραφία

Pedro Lopez (2021) Resistance Training Load Effects on Muscle Hypertrophy and Strength Gain: Systematic Review and Network Meta-analysis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33433148/

Julius Fink (2017) The role of hormones in muscle hypertrophy

https://www.researchgate.net/publication/321296945_The_role_of_hormones_in_muscle_hypertrophy

Brad J Schoenfeld (2015) Effects of Low- vs. High-Load Resistance Training on Muscle Strength and Hypertrophy in Well-Trained Men

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25853914/

Ralf Jäger (2017) International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise

https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8#Abs1

Eric R Helms (2014) Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: nutrition and supplementation

https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-11-20#Sec2

Aurel B. Leuchtmann (2020) Resistance training preserves high-intensity interval training induced improvements in skeletal muscle capillarization of healthy old men: a randomized controlled trial

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7171189/

Paulina Hebisz (2021) The Effect of Polarized Training (SIT, HIIT, and ET) on Muscle Thickness and Anaerobic Power in Trained Cyclists

 

Επιμέλεια: Ευάγγελος Καραθανάσης, www.maxmag.gr

001 xtreme

  • Κατηγορία Motivation

Οι γυναίκες βιώνουν οργασμούς στη διάρκεια των κοιλιακών;

Τι είναι το "coregasm" και πώς τον αντιμετωπίζουν οι γυναίκες; Μία νέα θεωρία στο Tik Tok αλλάζει τα δεδομένα, τι λένε οι ειδικοί!

Μία νεά θεωρία δοκιμάζουν οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το Tik Tok και θέλει όσες κάνουν κοιλιακούς να βιώνουν και… οργασμούς. Η συγκεκριμένη θεωρία υπάρχει εδώ και λίγο καιρό, αλλά έγινε περισσότερο δημοφιλής όταν η Annie Knight, μία fitness και lifestyle TikToker, από την Αυστραλία μοιράστηκε τον προβληματισμό της με τους 18,000 ακολούθους της.

«Χρειάζεται να συζητήσουμε το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν οργασμούς όταν γυμνάζονται. Αυτή η πληροφορία ήταν καινούρια για εμένα. Δεν είχα ιδέα μέχρι που το είδα στο Tik Tok. Και πάλι δεν το πίστεψα αμέσως. Ποιος μπορεί να βιώσει οργασμό την ώρα των κοιλιακών;», έγραψε και την ανάρτησή της είδαν πάνω από 1 εκ. άνθρωποι. Η ίδια αποκάλυψε πως δύο φίλες της το έζησαν και ότι και εκείνη από τότε που το έμαθαν κάνει διαρκώς κοιλιακούς.

 

@annieknight38

? excuse me #fyp #foryoupage

♬ original sound - Annie Knight

 

Αρκετές γυναίκες δοκίμασαν διάφορα είδη κοιλιακών για να το πετύχουν, αφού είδαν το video της influencer, με μία μάλιστα να δημοσιεύει τη στιγμή που το έζησε . «Μη με ρωτάτε πώς, έγινε!», έγραψε κάτω από το video που τη δείχνει να κάνει κοιλιακούς σε μονόζυγο.

 

@jessdavo97

The gym is my lesbian ? #dontaskquestions #gymshit #lgbt #gaygirl #yolo ?

♬ original sound - Annie Knight

 

Και πάλι, όμως, πολλές γυναίκες αναρωτιούνται. Υπάρχει πιθανότητα να βιώσεις οργασμό στη διάρκεια της άσκησής σου;
Η Δρ. Debby Herbenick, καθηγήτρια στη σχολή Δημόσιας Υγείας της Ιντιάνα και συγγραφέας ενός βιβλίου που εστιάζει στο συγκεκριμένο ζήτημα, ονομάζει τη συγκεκριμένη εμπειρία “coregasm”, από τις λέξεις “core” και “orgasm” (κορμός σώματος και οργασμός) και ισχυρίζεται ότι μπορεί να συμβεί.

Μάλιστα, η πρώτη αναφορά στη συγκεκριμένη θεωρία έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν αναφορές έκαναν λόγο για οργασμούς που προκαλούνται στη διάρκεια της άσκησης, σε γυναίκες και άνδρες. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία έρευνας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από πάνω από 2,000 άνθρωποι ηλικίας 15 ετών και άνω, δείχνουν ότι το 2021, σχεδόν το 9% των συμμετεχόντων βίωσαν έναν “coregasm”.

Και ενώ οι αιτίες για τους coregasm δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες, η Debby Herbenick, ξεκαθαρίζει πως η εμπειρία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και πως μεγάλο ρόλο παίζει η ώρα που αφιερώνουμε σε κάθε άσκηση.

«Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ασκήσεων που μπορεί να προκαλέσουν έναν coreagasm είναι αυτές που απαιτούν καταπόνηση των μυών του κορμού, όπως οι κοιλιακοί, οι ανατάσεις των κάτω άκρων ή οι ασκήσεις σε μονόζυγο. Ωστόσο, είναι απίθανο να βιώσετε έναν αν κάνετε λίγη ώρα την άσκηση. Για παράδειγμα, με μόλις 10 ή 15 κλασικούς κοιλιακούς είναι πολύ δύσκολο, γιατί δεν καταπονείτε αρκετά του μύες της πυέλου και του κορμού».

Όσο για το πώς επηρεάζει αυτό τις γυναίκες;
«Πολλές γυναίκες νιώθουν πιο δυνατές έπειτα από μία τέτοια εμπειρία. Αν και ορισμένες μπορεί να επιλέξουν να κάνουν συγκεκριμένες ασκήσεις σε προσωπικό χώρο, αφού δεν μπορούν να κρύψουν τις αντιδράσεις και τις συσπάσεις του κορμιού τους στη διάρκεια του οργασμού», σημείωσε η ειδικός.

 

Ένας από τους μεγαλύτερους bodybuilders δίνει μάχη με τον κορονοϊό: «Το χειρότερο που έχω περάσει»

Ο Φλεξ Γουίλερ, ένας από τους μεγαλύτερους bodybuilders, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με κορονοϊό.

Ο Κένεθ Φλεξ Γουίλερ γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1965 και είναι Αμερικανός επαγγελματίας bodybuilder. Χαρακτηρίστηκε ένας από τους μεγαλύτερους bodybuilders στην ιστορία και τώρα δίνει μάχη με τον κορονοϊό.

Ο Γουίλερ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φτώχεια στη Καλιφόρνια. Μάλιστα, ως παιδί, βίωσε την κακοποίηση και είχε τάσεις αυτοκτονίας, ενώ αγωνίστηκε στο σχολείο λόγω δυσλεξίας, αλλά διέπρεψε στον αθλητισμό.
Άρχισε να εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες και ξεκίνησε το bodybuilding ως έφηβος αφού ανακάλυψε την προπόνηση με βάρη. Μετά από μια σύντομη καριέρα ως αστυνομικός επικεντρώθηκε στο να γίνει επαγγελματίας bodybuilder.

«Ο κορονοϊος είναι το χειρότερο που έχω περάσει»

Ο 56χρονος σήμερα αθλητής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με κορονοϊό και τόνισε πως είναι: «Το χειρότερο που έχω περάσει».

Ο θρυλικός bodybuilder έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα από το νοσοκομείο και αναφέρει στα social media πως ο πυρετός, οι πόνοι και οι πονοκέφαλοι μειώνονται μέρα με τη μέρα. Επιπλέον, ο άνδρας είχε δυσκολία στην αναπνοή, η οποία αντιμετωπίστηκε με συμπληρωματικό οξυγόνο καθώς και φαρμακευτική αγωγή.

 

 

Πλήρως εμβολιασμένος αλλά με νεφρική ανεπάρκεια

Ο Γουίλερ πάσχει επίσης από νεφρική ανεπάρκεια, αφού υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού πριν από δέκα χρόνια και έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Έτσι, παρόλο που είμαι πλήρως εμβολιασμένος, ο ιός είναι επικίνδυνος για μένα. Ο κορονοϊός είναι το χειρότερο που έχω περάσει» αναφέρει.

Ο Γουίλερ είχε ανεβάσει την πρώτη εικόνα του κρεβατιού του στις 9 Οκτωβρίου και βρίσκεται ακόμα εκεί.

Πηγή: sputniknews.gr

  • Κατηγορία Νέα

Gianni Paolo: O 25χρονος σταρ που έχει γίνει fitness influencer και όχι άδικα (vid)

Ο Αμερικανός Gianni Paolo, στα 25 του χρόνια, θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα αστέρια στο Χόλιγουντ, έχοντας γίνει ευρέως γνωστός μέσω του ψυχολογικού θρίλερ "Ma" που κυκλοφόρησε το 2019, αλλά κυρίως μέσω της συμμετοχής του στην τηλεοπτική σειρά Power.

Όμως ο νεαρός ηθοποιός, παράλληλα, καταφέρνει σταδιακά να γίνει πολύ δημοφιλής και στα social media ως fitness influencer, αφού περνά ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο και έχει γίνει... φέτες.

Ο ίδιος συχνά κάνει αναρτήσεις από το γυμναστήριο.

 

 

Τώρα δε γύρισε για λογαριασμό του Men's Health, ένα βίντεο στο οποίο μας δείχνει το ιδιαίτερα "σκληρό" και απαιτητικό πρόγραμμα που κάνει όταν γυμνάζεται συνδυάζοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης, αλλά και ασκήσεις cardio και MMA τεχνικές.

 

 

Πηγή: mag.sigmalive.com

Κάνναβη και αρθρίτιδα

Mια από τις πιο κοινές ασθένειες στους ηλικιωμένους είναι η αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με το U.S. Center for Disease Control and Prevention[2], το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, 53 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αρθρίτιδα[3] ενώ το 60% αυτών είναι γυναίκες.

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η “αρθρίτιδα” (arthritis) είναι ένας όρος ομπρέλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει 200 ρευματικές παθήσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις και τους περιβάλλοντες ιστούς τους. Προκαλεί φλεγμονή και δυσκαμψία που αναπτύσσεται απότομα ή βαθμιαία γύρω από μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Αιτίες και μορφές αρθρίτιδας

Αν και πιο συχνή στους ηλικιωμένους, η αρθρίτιδα μπορεί να βλάψει σοβαρά ένα άτομο οποιασδήποτε ηλικίας, αφήνοντάς το ανίκανο να εργάζεται ή να εκτελεί απλές καθημερινές του υποχρεώσεις. Στις ΗΠΑ, η αρθρίτιδα είναι συνήθης αιτία αναπηρίας και συχνά συσχετίζονται με υψηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης.

Η κληρονομικότητα μπορεί να είναι μια αιτία πρόκλησης αρθρίτιδας, μαζί με την παχυσαρκία, τους τραυματισμούς στις αρθρώσεις, τις λοιμώξεις και τα επαγγέλματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κάμψη. Η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ο μη φυσιολογικός μεταβολισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάφορες μορφές αρθρίτιδας, αν και πολλές ρευματοειδείς ασθένειες προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων.

 

 

Οι μορφές αρθρίτιδας χωρίζονται σε επτά κύριες κατηγορίες:
1. Φλεγμονώδης αρθρίτιδα – Οι αρθρώσεις εμφανίζουν φλεγμονή χωρίς προφανή λόγο.
2. Εκφυλιστική ή μηχανική αρθρίτιδα – το σώμα προσπαθεί να αναδιαμορφώσει το οστό για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα παράδειγμα.
3. Μυοσκελετικός πόνος μαλακού ιστού – πόνος αισθητός στους ιστούς και όχι στις αρθρώσεις ή στα οστά, που επηρεάζουν τα υπερβολικά χρησιμοποιούμενα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, ο “αγκώνας του τενίστα”.
4. Πόνος στην πλάτη – απροσδιόριστος πόνος που σχετίζεται με μύες, δίσκους, νεύρα, συνδέσμους, κόκαλα ή αρθρώσεις στο πίσω μέρος, όπως η οστεοπόρωση.
5. Ασθένεια των συνδετικών ιστών – πόνος στους τένοντες, τους συνδέσμους και τον χόνδρο που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του δέρματος, των μυών, των πνευμόνων και των νεφρών.
6. Λοιμώδης αρθρίτιδα – φλεγμονή σε άρθρωση που προκαλείται από βακτηρίδια, ιούς ή μύκητες (παραδείγματα αιτιών περιλαμβάνουν τροφική δηλητηρίαση, STDs και ηπατίτιδα C). Τα αντιβιοτικά μπορούν συνήθως να την διαχειριστούν.
7. Μεταβολική αρθρίτιδα – το υπερβολικό ουρικό οξύ μπορεί να σχηματίσει αιχμηρά κρύσταλλα σε μια άρθρωση που προκαλούν ξαφνικό, στρεβλωτικό πόνο. Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένα παράδειγμα.

Μέθοδοι θεραπείας αρθρίτιδας
Αν και δεν θεραπεύουν την κοινή φλεγμονή, τα αναλγητικά όπως Tylenol, Percocet και Vicodin μπορεί να συνταγογραφηθούν για να μειώσουν τον πόνο μαζί με κρέμες που περιέχουν μενθόλη ή καψαϊκίνη. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (non-steroidal anti-inflammatory drugs, NSAIDs) όπως το Advil, το Motrin ή το Aleve μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με αντι-ρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο (disease-modifying anti-rheumatic drugs, DMARDs). Τα κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη και η κορτιζόνη μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν για τη μείωση της φλεγμονής και την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η άσκηση μπορεί να ελαττώσει τον πόνο και τα επίπεδα άγχους για άτομα με αρθρίτιδα, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων που έχουν διαγνωστεί με αρθρίτιδα αναφέρουν ότι είναι σωματικά αδρανείς[4]. Οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να αντιμετωπίσουν την αρθρίτιδα, καθώς τα κρέατα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή.

Πώς η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην αρθρίτιδα
Έχει προκύψει επιστημονική συναίνεση σχετικά με τη θεραπευτική της αξία με βάση ένα αυξανόμενο σύνολο επιτυχημένων προκλινικών και κλινικών δοκιμών. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με αρθρίτιδα να ζήσουν πιο ευτυχισμένες και υγιεινότερες ζωές.

Κατά συνέπεια, η κάνναβη κερδίζει δημοτικότητα ως μια θεραπεία για την αρθρίτιδα. Η κάνναβη μπορεί να διευκολύνει στον πόνο και να μειώσει τη διόγκωση χωρίς τις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες που προκαλούνται από τη συχνή χρήση των NSAIDs (τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) ή από την χρήση οπιούχων.

Το καλοκαίρι του 2015, η Canadian Arthritis Society χρηματοδότησε με τριετή ερευνητική επιχορήγηση έναν ερευνητή του Dalhousie University για να διαπιστώσει εάν η κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο ή «να επισκευάσει» τις αρθριτικές αρθρώσεις.

Τα νεύρα που ανιχνεύουν τους πόνους γεμίζουν με υποδοχείς κανναβινοειδών[5] και σύμφωνα με τον ερευνητή Jason McDougall, τα κανναβινοειδή ελέγχουν την πυροδότηση σημάτων πόνου από την άρθρωση στον εγκέφαλο[6] με το να κολλούν στους υποδοχείς των νεύρων.

Μια άλλη ελεγχόμενη μελέτη, που διεξήχθη από το Royal National Hospital for Rheumatic Disease στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι τα κανναβινοειδή παρείχαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο κατά την κίνηση, στον πόνο σε ηρεμία και στην ποιότητα του ύπνου[7].

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας «στην πρώτη ελεγχόμενη δοκιμή ενός CBM στη ΡΑ, παρατηρήθηκε σημαντική αναλγητική δράση και η δραστικότητα της νόσου καταστέλλεται σημαντικά μετά από θεραπεία με Sativex. Ενώ οι διαφορές είναι μικρές και μεταβλητές σε ολόκληρο τον πληθυσμό, αντιπροσωπεύουν οφέλη κλινικής σημασίας και δείχνουν την ανάγκη για πιο λεπτομερή έρευνα σε αυτή την ένδειξη».

[ To άρθρο στηρίχτηκε στη μετάφραση που έκανε ο Σίμος Δαλκυριάδης στο άρθρο του Leafly, “Cannabis and Arthritis” ]

Δημοσίευση: cannabisnews.gr

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

[2] http://www.cdc.gov/
[3] “Arthritis-Related Statistics” (Στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αρθρίτιδα) http://www.cdc.gov/arthritis/data_statistics/arthritis-related-stats.htm
[4] Fontaine ΚΚ, Heo Μ, Bathon J. “Are US adults with arthritis meeting public health recommendations for physical activity?” (Πληρούν οι ενήλικες των ΗΠΑ με αρθρίτιδα τις συστάσεις δημόσιας υγείας για τη σωματική άσκηση;) Arthritis Rheum. 2004 Feb · 50 (2): 624-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14872507
[5] “Cannabinoids 101: What Makes Cannabis Medicine?” (Κανναβινοειδή 101: Τι κάνει την κάνναβη φάρμακο;) http://www.leafly.com/news/cannabis-101/cannabinoids-101- what-makes-cannabis-medicine
[6] Schuelert Ν, McDougall JJ. “Cannabinoid-mediated antinociception is enhanced in rat osteoarthritic knees” (Η μεσολαβούμενη από κανναβινοειδές αναστολή του πόνου ενισχύεται στα οστεοαρθριτικά γόνατα αρουραίων) Arthritis Rheum. 2008 Jan · 58(1):145- 53.
7] Blake DR, Robson Ρ, Ho Μ, Jubb RW, McCabe CS. “Preliminary assessment of the efficacy, tolerability and safety of a cannabis-based medicine (Sativex) in the treatment of pain caused by rheumatoid arthritis” (Προκαταρκτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της ανεκτικότητας και της ασφάλειας ενός φαρμάκου που βασίζεται στην κάνναβη (Sativex) στη θεραπεία του πόνου που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα) Rheumatology (Oxford). 2006 Jan;45(1):50-2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16282192

CBD BANNER 300X250PX

Σκόρδο ή αλλιώς «ρώσικη πενικιλίνη»: Μια έντονη μυρωδιά… υγείας!

Το σκόρδο είναι ένα ποώδες φυτό, χρησιμοποιείται στη διατροφή ως μπαχαρικό και λόγω της έντονης του γεύσης και μυρωδιάς άλλοι το μισούν και άλλοι το λατρεύουν!

Ήξερες όμως ότι η κατανάλωση του, σχετίζεται με ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία; Παρακάτω, θα διαβάσεις 5+1 λόγους να προσθέσεις το σκόρδο στην διατροφή σου.

Οι ιδιότητες του σκόρδου και τα οφέλη

1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με φαρμακευτικές ιδιότητες

Το σκόρδο αποτελεί τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία, γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «super food». Ο λόγος είναι γιατί περιέχει θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό.

Περιέχει βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β6, ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο και το σελήνιο, μέταλλα π.χ. φώσφορο, ψευδάργυρο, θείο, ασβέστιο, κάλιο, αλλά και μια χημική ουσία την αλλισίνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τη θετική επίδραση που έχει η κατανάλωσή του στην υγεία.

Η αλλισίνη αποτελεί μια ουσία που περιέχει θείο και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι υπεύθυνη για την πικάντικη γεύση και μυρωδιά του σκόρδου.

Tip: Ο τεμαχισμός ή η σύνθλιψη του σκόρδου φαίνεται να διεγείρει την παραγωγή της αλλισίνης, ενώ κατά το μαγείρεμα του σκόρδου φαίνεται ότι μειώνεται η παραγωγή αυτής της δραστικής ουσίας. Το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να καταστρέψει εντελώς την αλλισίνη. Για να λάβουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από το σκόρδο, καλό είναι να το καταναλώνουμε αμέσως μετά το τεμαχίσουμε.

2. Έχει υψηλή θρεπτική και χαμηλή θερμιδική αξία.

Ενδεικτικά 1 σκελίδα σκόρδου περιέχει:

Θερμίδες: 4,5 kcal

Πρωτεΐνες: 0,2 γρ

Υδατάνθρακες: 1 γρ

Λίπος: 0,02 γρ

Νερό: 1,8 γρ

Tip: Εάν σου αρέσει να καταναλώνεις ωμό σκόρδο αλλά δεν σου αρέσει η ιδιαίτερα επίμονη του επίγευση, δοκίμασε να καταναλώσεις μαϊντανό αμέσως μετά για να φρεσκάρεις την αναπνοή σου.

3. Μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αρκετές είναι οι μελέτες που τεκμηριώνουν την συσχέτιση της κατανάλωσης σκόρδου και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Φαίνεται μέσα από κλινικές μελέτες ότι το σκόρδο έχει τις παρακάτω ιδιότητες: μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και την πρόσφυσή τους στα τοιχώματα των αρτηριών, αποτρέπει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και μειώνει την πρόοδο της αθηροσκλήρωσης.

4. Βοηθά στην μείωση της πίεσης σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο

Η σύγχρονη μελέτη δείχνει πως η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα ή άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, καθώς συμβάλλει στην διαστολή των αρτηριών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι μελέτες έγιναν κυρίως σε άτομα που κατανάλωναν συμπληρώματα σκόρδου και όχι ωμού, για να εξασφαλίσουν την πρόσληψη συγκεκριμένης ποσότητας των ενεργών συστατικών. Η συγκεκριμένη περιεκτικότητα των ευεργετικών συστατικών είναι πολύ πιο μειωμένη σε 1 ή 2 σκελίδες σκόρδου που χρησιμοποιείται συνήθως κατά το μαγείρεμα.

Tip: Εάν θέλεις να μειώσεις το αλάτι που προσθέτεις στο φαγητό σου, πρόσθεσε σκόρδο. Το σκόρδο θα νοστιμίσει το φαγητό και θα μειώσει την ανάγκη για την προσθήκη αλατιού.

5. Πιθανώς να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι θειούχες ενώσεις στο σκόρδο έχουν επίσης μελετηθεί για την ικανότητά τους να μειώνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων. Φαίνεται ότι επιβραδύνουν την αντιγραφή του DNA και απομακρύνουν της ελεύθερες ρίζες ή αλλιώς τις ενεργές μορφές οξυγόνου (ROS). Η μελέτη γύρω από την ικανότητα των θειούχων ενώσεων όπως η αλλισίνη (δραστική ένωση του σκόρδου), να καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων μελετάται εκτενέστερα αυτή την περίοδο.

6. Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Το σκόρδο από τα παλιά χρόνια χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση λοιμώξεων ενάντια σε ιούς, βακτήρια και μύκητες. Δεν είναι τυχαίο που έχει αναφερθεί και ως «ρωσική πενικιλίνη», λόγω της αντιμικροβιακής δράσης που αποδίδεται στην αλλισίνη.

Η αλλισίνη φαίνεται ότι μπορεί να καταπολεμήσει ακόμα και ανθεκτικά βακτήρια. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η τοπική θεραπεία με έλαιο σκόρδου ή με θρυμματισμένο σκόρδο μπορεί να βελτιώσει την μόλυνση από ορισμένες παθήσεις του δέρματος όπως τα κονδυλώματα και τα τσιμπήματα των εντόμων.

Εχει παρενέργειες το σκόρδο;

Προσοχή! Η υψηλή κατανάλωση σκόρδου σε μερικά άτομα μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες οπως δυσπεψία, φούσκωμα ή και διάρροια.

Συμπερασματικά, αν και υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία του ανθρώπου, απαιτούνται επιπλέον δεδομένα για τον προσδιορισμό της ποσότητας που είναι ικανή να επιφέρει τα παραπάνω οφέλη.

Παρά ταύτα, εάν δεν είσαι αλλεργικός στο σκόρδο, η προσθήκη του στη διατροφή σου μόνο καλό μπορεί να σου κάνει!

Πηγή: www.fmh.gr

CBD BANNER 300X250PX

Ο πρώτος Έλληνας που αποζημιώνεται λόγω παρενεργειών του εμβολίου!

H ανεξάρτητη δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου αποκαλύπτει αποκλειστικά στο Pronews.gr την πρώτη περίπτωση Έλληνα που αποζημιώθηκε, αφού κινδύνευσε σοβαρά να χάσει τη ζωή του από καρδιακή ανακοπή, μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου της Pfizer και ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τη χρήση του εμβολίου Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών.

Πρόκειται για τον διακεκριμένο 36χρονο επιχειρηματία Κωνσταντίνο Συλλιγάρδο, που επιχειρεί στην Ασιατική ήπειρο στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Εάν και επιφυλακτικός, όπως η πλειοψηφία του πληθυσμού, με το εμβόλιο κατά του Covid 19, αποφάσισε λόγω των συχνών επαγγελματικών ταξιδιών του, να προβεί στον εμβολιασμό του με εμβόλιο της Pfizer και συγκεκριμένα στην Σιγκαπούρη όπου βρισκόταν.

Λίγες μέρες αργότερα και έπειτα από ισχυρούς πόνους που ένιωσε στο στήθος, μετέβη στα επείγοντα σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία του κόσμου, το Raffles Hospital στην Σιγκαπούρη, όπου μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι εξελίσσεται οξύς τραυματισμός των μυϊκών ινών της καρδιάς. Διαγνώστηκε με mυοκαρδίτιδα σχετική και ως παρενέργεια του εμβολιασμού του. Παρέμεινε στην μονάδα αυξημένης φροντίδας για μια εβδομάδα και συνέχισε την θεραπεία για περίπου ένα μήνα στο σπίτι όπου παρέμεινε εκτός καθηκόντων του. Η συνολική του νοσηλεία άγγιξε τα 23.000 Δολάρια Σιγκαπούρης – τα οποία καλύφθηκαν από ιδιωτική ασφάλεια!

 

Ο επικεφαλής γιατρός του τμήματος λοιμώξεων του νοσοκομείου και με έγγραφο που δημοσιεύεται παρακάτω αποκλειστικά, έκρινε πως ο Έλληνας ασθενής, δεν πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση της Pfizer ή άλλο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, μέχρι να είναι διαθέσιμα παγκοσμίως νέα δεδομένα!

 

Εάν ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε καθυστερήσει την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, θα είχε χάσει τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς, όπως ο ίδιος μου επιβεβαίωσε.

Αφού πήρε εξιτήριο και απόλυτα ευχαριστημένος από τους ικανότατους θεράποντες ιατρούς του και το νοσηλευτικό προσωπικό, απευθύνθηκε σε νομικούς και αξίωσε αποζημίωση από το Κράτος της Σιγκαπούρης και το Υπουργείο Υγείας, με αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που διαθέτει το κράτος της Σιγκαπούρης, η οποία έγινε δύο μήνες μετά αποδεκτή και του χορηγήθηκε το ποσό των 10.000 Δολαρίων Σιγκαπούρης.

Έτσι ο Κωνσταντίνος Συλλιγάρδος καθίσταται ο πρώτος Έλληνας που αποζημιώθηκε λόγω παρενεργειών από το εμβόλιο, από μια ευνομούμενη πολιτεία που προστατεύει τους πολίτες της και αποδέχεται την αστική ευθύνη στο θέμα του εμβολιασμού.

Να επισημανθεί πως στην Σιγκαπούρη έχει εμβολιστεί το 80% (90% των ενηλίκων!) των 6.000.000 κατοίκων και έχουν δοθεί 144 αποζημιώσεις μέχρι σήμερα.

Το ρεπορτάζ και η περίπτωση που βλέπει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά σήμερα επουδενί δεν έχει στόχο αποτρεπτικό ως προς τον εμβολιασμό.

Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και διαφορετική και αρμόδιοι να κρίνουν είναι μόνο επιστήμονες εξειδικευμένοι και γιατροί.

Όμως τίθενται παγκοσμίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία του ατόμου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την απαράδεκτη και άκρως αντισυνταγματική επιβολή της υποχρεωτικότητας και φυσικά την αποζημίωση που οφείλουν να αξιώσουν θύματα παρενεργειών και κυρίως την αστική ευθύνη που φέρουν και πρέπει να αναγνωρίσουν τα Ευρωπαϊκά κράτη.

Ήδη στη Νορβηγία εκδόθηκαν 77 αποζημιώσεις αλλά υπάρχει απόφαση και του Ελληνικού ΣτΕ από το 2012 για υπόθεση που αφορά παιδάκι που έκανε το εμβόλιο κατά της ιλαράς προκειμένου να το δεχτούν στο νηπιαγωγείο. Δυστυχώς έπαθε σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες και πέθανε. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο θάνατος ως αποτέλεσμα ήταν υπέρμετρη θυσία προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος και επιδίκασε αποζημίωση

Πηγή: pronews.gr

  • Κατηγορία News

Τρέξιμο ή βάρη; Ποιο από τα δύο εξασφαλίζει τη μακροζωία

Μπορεί οι επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι κάθε είδους άσκηση είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό και την υγεία του ανθρώπου, μια νέα μελέτη ερευνητών από τη Σουηδία, όμως, δείχνει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος προπόνησης που συμβάλλει στην παράταση της ζωής και την καλύτερη υγεία – Ποια είναι;

Η προπόνηση ενδυνάμωσης, όπως το ποδήλατο ή το τρέξιμο, είναι πιο ωφέλιμη για την ανθρώπινη υγεία συγκριτικά με την προπόνηση αντίστασης, όπως η άρση βαρών ή οι ασκήσεις με λάστιχα και αντιστάσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.

Τα μιτοχόνδρια αποκαλούνται συχνά ως οι αποθήκες ενέργειας των κυττάρων. Η αυξημένη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων, που συμβαίνει μετά την άσκηση, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής μεταβολικής υγείας. Η καλή μεταβολική υγεία μεταφράζεται με τη σειρά της σε βέλτιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και περιμέτρου μέσης.

Από την άλλη πλευρά, η κακή μεταβολική υγεία σημαίνει αύξηση του κινδύνου που διατρέχει ένας άνθρωπος για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό, άλλωστε, ενθαρρύνεται η έντονη σωματική δραστηριότητα -και συγκεκριμένα σε αυτή την περίπτωση, η προπόνηση ενδυνάμωσης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska και το Πανεπιστήμιο Linköping στη Σουηδία υπέδειξαν ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης διεγείρει τα κυκλοφορούντα επίπεδα ορισμένων πεπτιδίων προερχόμενων από τα μιτοχόνδρια, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροζωία και καλύτερη μεταβολική υγεία. Ωστόσο, δεν βρήκαν παρόμοια ωφέλιμα αποτελέσματα στην περίπτωση της προπόνησης αντίστασης.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ευθύνη μας να είμαστε δραστήριοι και σε συνεχή κίνηση. Πρόκειται για ένα ακόμα μικρό κομμάτι που προστίθεται στη σημασία της σωματικής άσκησης σε ατομικό επίπεδο, τη σημασία του να παραμένουμε δραστήριοι», τονίζει σχετικά ο ερευνητής και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Ferdinand von Walden, MD, Ph.D., από το Ινστιτούτο Karolinska.

001 xtreme

Απίστευτος Χάαλαντ! Δείτε το απίθανο κόλπο με τις τρεις μπάλες σε… πύργο (vid)

Ο Ερλινγκ Χάαλαντ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και πλέον ο ακριβότερος παίκτης στον πλανήτη. Διακρίνεται για τη δεινότητά του στην εκτέλεση, αλλά δεν μας είχε συνηθίσει σε «ζογκλερικά».

Ομως, ένα βίντεο από προπόνηση της Μπορούσια Ντόρτμουντ, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, αποδεικνύει ότι ο 21χρονος Νορβηγός επιθετικός είναι ικανός και για... μαγικά, τα οποία συνήθως αποφεύγει στα επίσημα παιχνίδια, όπου επιδιώκει την ουσία και να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να σκοράρει.

Ο νεαρός άσος έφτιαξε έναν πύργο με τρεις μπάλες και αφού τις στερέωσε τη μία πάνω στην άλλη, τις έστειλε διαδοχικά στο «Γάμα» της εστίας. Αυτά τα εντυπωσιακά ήρθαν την ημέρα που έγινε γνωστό πως είναι ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, με αξία 144 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8% (+11 εκατ. ευρώ) από τον Ιούλιο του 2021.

Η κορυφαία θέση του, όπως αναφέρει μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών KPMG, οφείλεται επίσης στη μείωση της αξίας του Κιλιάν Μπαπέ στα 139,5 εκατ. ευρώ (-36 εκατ. ευρώ). Ο Γάλλος διεθνής επιθετικός έχει μπει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με την Παρί Σεν Ζερμέν και αυτός είναι ο λόγος που μειώθηκε η αξία του.

Ωστόσο, αυτό που δεδομένα θα «τρελάνει» τον κόσμο είναι το εντυπωσιακό κόλπο του Χάαλαντ με τις τρεις μπάλες.

 

 

  • Κατηγορία Gossip
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS