Βάλτε… “όπισθεν” και δείτε οφέλη σε σώμα και νου!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γράφει η Χριστίνα Mαυρίδου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, PersonalTrainer

 

Είναι ευρέως γνωστό, το πόσο καλό κάνει το περπάτημα στην υγεία μας. Γνωρίζατε όμως τα οφέλη του «ανάποδου» περπατήματος; Το περπάτημα με την όπισθεν λέγεται ότι έχει τις ρίζες του από την αρχαία Κίνα, όπου το εκτελούσαν για την καλή υγεία. Σήμερα, το χρησιμοποιούν για το «χτίσιμο» των μυών, για βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, για καλύτερη ισορροπία κ.ά.

Το περπάτημα με την όπισθεν δεν ασκεί πίεση στις αρθρώσεις και απαιτεί μικρότερο εύρος κίνησης από την άρθρωση του γόνατος, καθιστώντας το ιδανικό για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα στα γόνατα ή τραυματισμούς.

Επίσης, εν αντιθέσει με το απλό περπάτημα, πατώντας πρώτα τα δάκτυλα του ποδιού και τελευταία την φτέρνα, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της ευθυγράμμισης της λεκάνης με αποτέλεσμα να ανοίξουν οι σπόνδυλοι, ανακουφίζοντας έτσι από τους πόνους της μέσης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια έρευνα κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το «ανάποδο» περπάτημα έχει πολλά οφέλη για τον εγκέφαλο, καθώς οξύνει τη σκεπτική δεξιότητα και τον γνωστικό έλεγχο. Αυτό συμβαίνει διότι, αν και είναι μια φυσική δραστηριότητα, δεν παύει να είναι «νευρική» δραστηριότητα, που σημαίνει ότι απαιτεί και εγκεφαλική δραστηριότητα, διατηρώντας την διανοητική σας οξυδέρκεια.

Τέλος, έχει παρατηρηθεί, ότι κατά το περπάτημα προς τα πίσω, αυξάνεται ο καρδιακός παλμός πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο περπάτημα, με το ίδιο βήμα, βελτιώνοντας έτσι το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και «καίγοντας» περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο. Σε μια μελέτη, μάλιστα, που έγινε σε γυναίκες, οι οποίες υπεβλήθησαν σε μια προπόνηση έξι εβδομάδων, η οποία περιελάμβανε περπάτημα και τρέξιμο προς τα πίσω, παρατήρησαν σημαντική μείωση του σωματικού λίπους και βελτίωση στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία.

 

Μη φοβάστε λοιπόν, να πάτε προς τα πίσω… κάνει καλό! Πίσω ολοταχώς!

 

 

 

{module[340]}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πόσο περπάτημα χρειάζεται για να «κάψεις» ένα παγωτό ξυλάκι;
  • Περπάτημα και θερμίδες: Με πόση απόσταση την ημέρα θα χάσετε 1 κιλό
  • Γιατί το περπάτημα είναι μια ιδανική άσκηση
  • Τι αλλάζει στο σώμα σου όταν περπατάς 5 λεπτά την ημέρα
  • Πόσο περπατούν οι Ελληνες κάθε μέρα; - Δείτε τι αποκαλύπτει έρευνα
  • Πρέπει να περπατάς γρήγορα για να ζήσεις χρόνια!
loading...