Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος; Πώς η γυμναστική ενισχύει τη γονιμότητα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ποιες αλλαγές προτείνουν να κάνετε οι ειδικοί στην γυμναστική σας για να ενισχύσετε την γονιμότητά σας…

Όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε την δική σας οικογένεια και να μείνετε έγκυος, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φροντίσετε την αναπαραγωγική σας υγεία. Μια από τις πιο χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι η αλλαγή στην γυμναστική σας, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Πώς συνδέεται η γυμναστική με την γονιμότητα
Ένας μεγάλος όγκος ερευνών δείχνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητα. Για παράδειγμα, συστηματική ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine αναφέρει ότι η γυμναστική 30 έως 60 λεπτών υψηλής έντασης καθημερινά συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ανωορρηξίας.

Η ανωορρηξία, όπως εξηγούν οι ειδικοί, συμβαίνει όταν η ωοθήκη σας δεν απελευθερώνει ωάριο κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου και αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας.

Ταυτόχρονα όμως, η τακτική άσκηση για περισσότερο από 60 λεπτά την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο υπερπροπόνησης, μια κατάσταση που εξαντλεί το νευρικό σας σύστημα και αυξάνει τις πιθανότητες υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Χρειάζεται ισορροπία
Είτε ασχολείστε με την κωπηλασία είτε το Pilates, το καλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής είναι αυτό που σας αρέσει αρκετά για να το ακολουθείτε τακτικά και με συνέπεια.

Η τακτική ενασχόληση με κάποια φυσική δραστηριότητα ή άθλημα μπορεί να είναι ευεργετική για τη γονιμότητα, καθώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες, στην προώθηση της απώλειας βάρους εάν είστε υπέρβαροι και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, λένε οι ειδικοί.

Οποιαδήποτε άσκηση βρίσκετε ευχάριστη, μπορεί να είναι και εξαιρετικά ωφέλιμη. Δεν έχει να κάνει τόσο με το είδος της προπόνησης αλλά περισσότερο με την συνέπεια.

Ποια είναι η βέλτιστη ένταση για την αναπαραγωγική υγεία;
Όσο χρήσιμη και αν είναι η φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, η επανειλημμένη άσκηση μέχρι το σημείο της εξάντλησης μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine, η αερόβια άσκηση (όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι) για επτά και πλέον ώρες την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων ωορρηξίας.

«Οι γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά μπορεί να εμφανίσουν αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσεως) ή να έχουν πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, και τα δύο είναι επιβλαβή για τη γονιμότητα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Αντίθετα, ακούστε το σώμα σας και προσαρμόστε τις προπονήσεις σας, σταματώντας προτού νιώσετε ότι έχετε κάνει πάρα πολλά.

Βεβαιωθείτε ότι τροφοδοτήστε κατάλληλα
Ανεξάρτητα από το πόσο γυμνάζεστε, πρέπει να τρώτε αρκετά για να τροφοδοτείτε κάθε σας προπόνηση. Η καύση περισσότερων θερμίδων από όσες λαμβάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων αναπαραγωγικής υγείας, όπως εμμηνορροϊκή δυσλειτουργία, χαμηλή ενέργεια και μειωμένη οστική πυκνότητα.

Αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα διαταράσσοντας τις ορμόνες που απαιτούνται για την ωορρηξία. «Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να διασφαλίσουν ότι τρώνε αρκετές θερμίδες για να υποστηρίξουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους» λένε οι ειδικοί.

Η άσκηση από μόνη της δεν είναι πανάκεια για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής σας υγείας. Αλλά η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας φυσικής κατάστασης σε συνδυασμό με άλλες συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής – όπως η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος, η διαχείριση του άγχους και η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ – μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Πηγή: www.imommy.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ