4 περίεργες αλλαγές που παρατηρείς στο σώμα σου μετά την προπόνηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μπορεί να μοιάζουν κάπως ασυνήθιστες, ωστόσο είναι απόλυτα φυσιολογικές.

Ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής ή εκτελώντας απλώς κάποιες ασκήσεις είναι πολύ πιθανό να έχεις παρατηρήσει ορισμένα "περίεργα πράγματα" να συμβαίνουν στο σώμα σου. Δεν μιλάμε για την απώλεια πόντων ή την διόγκωση των μυών που συνήθως εμφανίζονται αμέσως μετά την προπόνηση, αλλά για τις ασυνήθιστε αισθήσεις που ενδεχομένως να παρατηρείς στο σώμα σου, όπως για παράδειγμα η αίσθηση ότι το στομάχι σου είναι κρύο, παρόλο που ζεσταίνεσαι και έχεις ιδρώσει.

Όπως εξηγεί, η Cori Lefkowith, ειδικός σε ζητήματα άσκησης και ευεξίας, "όταν γυμναζόμαστε, το σώμα θα αυξήσει τη ροή αίματος σε περιοχές που το χρειάζονται και θα τη μειώσει σε περιοχές που δεν το χρειάζονται την δεδομένη στιγμή", προσθέτοντας πως οι "αλλαγές" αυτές αν και σε κάποιους ίσως φανούν ανησυχητικές, στην πραγματικότητα έχουν μια εξήγηση και είναι απολύτως φυσιολογικές. Άλλες "περίεργες αλλαγές" που ενδέχεται να παρατηρήσεις στο σώμα σου καθώς γυμνάζεσαι είναι:

1. Κρύο στομάχι
Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται πως μετά την προπόνηση αισθάνονται κρύο στο στομάχι τους, ωστόσο υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό. Όταν πραγματοποιείς μια έντονη προπόνηση, που αφορά κυρίως τα πόδια, το "αίμα συσσωρεύεται". Αυτό συμβαίνει όταν το οξυγονωμένο αίμα εξαντλείται λόγω της αυστηρής άσκησης και τα πόδια στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλό για μεγαλύτερη ποσότητα. Καθώς το αίμα κατευθύνεται προς εκεί που πρέπει, ταξιδεύει μέσα από το έντερο σας. Οπότε, το στομάχι μπορεί να "κρυώσει" μετά από μια προπόνηση επειδή, καθώς ασκείσαι, το καρδιαγγειακό σύστημα κατευθύνει το αίμα στα πόδια, μακριά από άλλα όργανα, όπως το πεπτικό σύστημα. Η μειωμένη ροή αίματος στο γαστρεντερικό σύστημα αφήνει το στομάχι με αυτό το περίεργο, κρύο συναίσθημα.

2. Έχεις έντονη επιθυμία να επισκεφτείς την τουαλέτα
Ίσως να έχεις παρατηρήσει πως μετά την προπόνηση αλλά και κατά την διάρκεια αυτής, θέλεις να χρησιμοποιείς έντονα το μπάνιο. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η άσκηση προκαλεί αύξηση στον ρυθμό της αναπνοής αλλά και των χτύπων την καρδιάς, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει εντερικές συσπάσεις. Οι φυσιολογικές αυτές συσπάσεις, επιταχύνουν την πεπτική διαδικασία.

3. Συσπάσεις μυών
Άλλη μια περίεργη αλλαγή είναι οι συσπάσεις που αισθάνεσαι να συμβαίνουν στους μύες σου, αφού ολοκληρώσεις την προπόνηση σου. Οι συσπάσεις στους μύες συμβαίνουν είτε επειδή ήταν αρκετά εξαντλητική η προπόνηση σου, είτε επειδή έχεις χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών. Η λύση είναι να πίνεις αρκετό νερό, αλλά και συμπληρώματα ηλεκτρολυτών, ώστε να αντικαταστήσεις τα μέταλλα που έχασε το σώμα. Εκτός από την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού θα πρέπει να εξισορροπείς τα επίπεδα μαγνησίου, καλίου, νατρίου και άλλων μετάλλων στον οργανισμό σου.

4. Βαριά αναπνοή
Όταν εκτελείς μια έντονη άσκηση ξαπλωμένη στο πάτωμα, έπειτα μπορεί να αισθάνεσαι την αναπνοή σου πιο βαριά και κουρασμένη. Είναι φυσιολογικό καθώς αυξάνεται ο καρδιακός σου παλμός. Οι ειδικοί επισημαίνουν να ελέγχεις τις αναπνοές στην διάρκεια των ασκήσεων, ώστε να βεβαιωθείς ότι εισπνέεις και εκπνέεις την σωστή στιγμή.

Πηγή: www.shape.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ