Θα είναι ασφαλές να πάμε στο γυμναστήριο όταν ανοίξει ξανά;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την επιστροφή μας στα κλειστά γυμναστήρια όταν ανοίξουν σε λίγες εβδομάδες.

Τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά εδώ και μερικές εβδομάδες, σύντομα όμως θα ανοίξουν ξανά. Θα είναι όμως ασφαλές να πάμε στο γυμναστήριο ή το studio το επόμενο διάστημα;
Ο Gavis Harris, MD, λοιμωξιολόγος και ομότιμος καθηγητής ιατρικής φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ σχολιάζει πως η επιστροφή στο γυμναστήριο αυτή την περίοδο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.

«Από άποψη βιολογίας και φυσιολογίας, δεν είναι καλή ιδέα», λέει. Όπως επισημαίνει, ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων και με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαδοθεί εύκολα μέσα στο γυμναστήριο. Προσθέτει, επίσης, ότι ο κορονοϊός μπορεί δυνητικά να επιβιώσει για μέρες σε ορισμένες επιφάνειες. «Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον κλειστό χώρο στο γυμναστήριο, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης», καταλήγει.

Προπόνηση με μάσκα; Τα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή στο γυμναστήριο
Σύμφωνα με τον Harris, η χρήση μάσκας από το προσωπικό αλλά και τους ασκούμενους στο χώρο είναι απαραίτητη. Επισημαίνει επίσης πως για να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια τα γυμναστήρια θα πρέπει να υπάρξει ένα καλά σχεδιασμένο πρωτόκολλο που θα μπορούν να εφαρμόσουν οι ιδιοκτήτες. Πάντα όμως είναι και στο δικό τους χέρι να κάνουν ορισμένες αλλαγές που θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον άσκησης.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό φορέα αθλητισμού International Health, Racquet, and Sportsclub Association (IHRSA) υπάρχουν μερικές καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν τα γυμναστήρια ώστε να μπορούμε να γυμναζόμαστε με ασφάλεια. Στις πρακτικές αυτές περιλαμβάνεται η θερμομέτρηση του προσωπικού και των ασκούμενων μπαίνοντας στο χώρο, η τήρηση της απόστασης μεταξύ τους και φυσικά η απολύμανση των χώρων και των οργάνων.

Όπως εξηγεί και ο λοιμωξιολόγος, η προπόνηση στο γυμναστήριο είναι σημαντική για μερικούς ανθρώπους αφού εκεί μπορούν να ακολουθήσουν καλύτερα το πρόγραμμά τους. Το γυμναστήριο μας παρέχει επίσης όργανα άσκησης που δεν έχουμε στο σπίτι. Και τέλος, είναι ένας χώρος που συνδυάζει την άσκηση με την κοινωνικοποίηση και δίνει κίνητρα για καλύτερη απόδοση.

Προς το παρόν όμως, και ώσπου να δοθούν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς οι οδηγίες για το άνοιγμα των γυμναστηρίων, διατήρησε τη φόρμα σου με άσκηση στο σπίτι και δυναμικό περπάτημα έξω.

Πηγή: www.shape.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ