Δεν είναι αστείο: Αυτοκίνητα που θα καίνε… γάλα!

  • Κατηγορία Auto
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν βαρεθήκατε να σας «αρμέγουν» τα βενζινάδικα ή σας προβληματίζει η φόρτιση των μπαταριών, τη λύση θα δώσει το γάλα!

Αναζητώντας διαρκώς και νέες λύσεις για εναλλακτικά καύσιμα, υπάρχουν τομείς της βιομηχανίας που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι στην προσπάθεια για μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

Και μία είδηση που μας έρχεται από τις ΗΠΑ ενισχύει ακόμα περισσότερο την πεποίθηση ότι δεν έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχουμε ώστε να παράγουμε κάποια εναλλακτικά καύσιμα.

Συγκεκριμένα η Ένωση Παραγωγών Γάλακτος του Μίσιγκαν (MMPA) ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την συνεργασία της με την εταιρία Dairy Distiller. Η εταιρία αυτή παίρνει το γάλα και το χρησιμοποιεί για την παραγωγή μίας βότκας με βάση το γάλα, την οποία ονομάζει Vodkow.

H εταιρία χρησιμοποιεί για την παραγωγή της βότκας ένα υποπροϊόν της επεξεργασίας του γάλακτος που ονομάζεται διάλυμα γάλακτος. Το υλικό αυτό είναι γεμάτο λακτόζη η οποία είναι κατά κάποιο τρόπο ένα είδος ζάχαρης.

Αυτό σημαίνει ότι, όπως και με άλλες μορφές ζάχαρης, μπορεί να γίνει η πρώτη ύλη για την παραγωγή αιθανόλης.

Η αιθανόλη αυτή εκτός από την βότκα θα μπορούσε να πάει και στην παραγωγή καυσίμων για τα αυτοκίνητα. Για να μεγαλώσει η παραγωγή θα απαιτηθεί η δημιουργία ενός νέου εργοστασίου αξίας 41 εκατομμυρίων δολαρίων που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2025.

Το εργοστάσιο αυτό θα μπορούσε να παράγει από το υλικό που είναι πλούσιο σε λακτόζη πάνω από 10 εκατομμύρια λίτρα αιθανόλης ετησίως. Και από εκεί θα αναμειγνύεται σε ειδικές εγκαταστάσεις με παράγωγα του πετρελαίου για την δημιουργία ενός πιο “καθαρού” βιοκαύσιμου.

Πάντως δεν είναι όλα τόσο ρόδινα με το γάλα, παρά την εικόνα που έχουμε για ένα καθαρού και υγιεινού προϊόντος. Όπως σημειώνεται από ειδικούς η γαλακτοβιομηχανία είναι μία πολύ επιβαρυντική διαδικασία για το περιβάλλον.

Είναι ενδεικτικό ότι η παραγωγή και η επεξεργασία γάλακτος αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ και το 20% των εκπομπών που προέρχονται από τον γεωργικό τομέα.

Πηγή: www.newsauto.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ