Τα λάθος πράγματα που σκέφτεσαι για τον εαυτό σου στο γυμναστήριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν τα διορθώσεις, θα δεις τις επιδόσεις σου να σκαρφαλώνουν στο διπλάσιο.

Υπάρχουν λάθη παιδαριώδη, που γίνονται από έλλειψη εμπειρίας και γνώσης. Δεκτά. Διορθώνονται με τον καιρό. Υπάρχουν όμως και σφάλματα, τα οποία δεν δικαιολογούνται ούτε από αρχάριο. Αν έχεις ήδη περάσει μερικούς μήνες στο γυμναστήριο και εξακολουθείς να στηρίζεις την σωματική σου διάπλαση (και ακεραιότητα) σε αυτές τις λάθος τεχνικές που θα δεις παρακάτω, σε προειδοποιούμε ότι κινδυνεύεις σοβαρά.

Τρεις εξπέρ της φυσικής κατάστασης σού δείχνουν τους τρόπους για να ξεφύγεις από το φαύλο κύκλο μιας λάθος προπόνησης, με όφελος όχι μόνο την ασφάλεια του μυϊκού σου συστήματος, αλλά και μεγαλύτερα αποτελέσματα στη δύναμη και στην ανάπτυξή του.

Είσαι πολύ εγωιστής
«Ένα από τα πιο επιζήμια πράγματα σε ένα πρόγραμμα προπόνησης είναι ο υπέρμετρος εγωισμός. Όταν φορτώνεις τη μπάρα με περισσότερες πλάκες από όσες μπορείς να χειριστείς, το βέβαιο είναι ότι οι μύες σου θα μείνουν στάσιμοι και, πιθανότατα, να υποστούν ζημιά», λέει ο David Otey, πιστοποιημένος καθηγητής φυσικής αγωγής και υπεύθυνος προγραμμάτων στα γυμναστήρια Equinox Fitness.

«Κάθε άσκηση, κάθε επανάληψη και κάθε σετ, έχουν μια συγκεκριμένη φόρμουλα προόδου σε σχέση με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης και αυτό είναι ένας από τους βασικότερους κανόνες ασφαλούς προπόνησης. Χαλιναγώγησε το εγώ σου και σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον διπλανό σου -ο οποίος τυγχάνει να είναι αθλητής bodybuilding», συμβουλεύει ο Otey.

Βλέπεις πολύ τηλεόραση
«Ενθουσιάζεσαι με τις προπονήσεις που εκτελούν οι Navy Seals, οι μυστικοί πράκτορες ή οι Βίκινγκς, αλλά κατά 99% αυτές οι τεχνικές δεν κάνουν για σένα –ίσως και για κανέναν», λέει ο Tony Gentilcore, προπονητής ηθοποιών ταινιών δράσης και ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου CORE στη Βοστώνη.

«Όταν σπρώχνεις τα φυσικά σου όρια αντοχής πέρα από το ασφαλές, δυο πράγματα θα σου συμβούν. Πρώτον, θα κάψεις τους μυς σου. Δεύτερον, θα σε αποκαλούν όλοι το “ούφο” του γυμναστηρίου. Ζήτησε από έναν γυμναστή να σε αξιολογήσει και, με βασικό μπούσουλα τις προσωπικές σου ανάγκες και απαιτήσεις -ναι, μπορεί όντως να θέλεις να γίνεις κομάντο ή κατάσκοπος- μπες σε ένα πρόγραμμα που θα σε οδηγήσει προοδευτικά στο ζητούμενο».

Δεν είσαι επιμελής
«Μια προπόνηση με σωστές προοπτικές επιτυχίας, μοιάζει με σχέδιο πολέμου», λέει ο Otey. «Εχθρός σου είναι το λίπος, ο πλαδαρός και ισχνός εαυτός σου. Για να βγεις νικητής απαιτούνται πολλές μάχες, σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Εκτός από αφοσίωση, πάθος και θάρρος, χρειάζεσαι μακροπρόθεσμη στρατηγική, οριοθέτηση δεξιοτήτων, καταγραφή αποτελεσμάτων κάθε προπόνησης -μάχης- ξεχωριστά, προσχεδιασμένες κινήσεις εφόδου, αλλά και ανάκαμψης. Όλα αυτά, περασμένα σε ένα ημερολόγιο. Αν η προπόνηση (οι ασκήσεις, οι μυϊκές ομάδες, τα κιλά, οι επαναλήψεις, τα σετ), η διατροφή σου (τροφές, θερμίδες, γεύματα) και οι μέρες αποχής δεν προγραμματίζονται με μολύβι και χαρτί, θα μένεις διαρκώς στάσιμος».

Λουφάρεις πολύ
Μήπως ο περισσότερος χρόνος που σπαταλάς στο γυμναστήριο έχει να κάνει με την αποστολή μηνυμάτων και αναρτήσεων φωτογραφιών σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; «Η υπερβολική ανάπαυση μεταξύ των σετ οδηγεί σε λιγότερη πίεση στους μυς που γυμνάζεις και, εντέλει, αυτός ο χαμένος χρόνος σε καθιστά ανεπαρκή ως προς τους στόχους σου», λέει ο Gentilcore.

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για την πρόοδο του μυϊκού σου συστήματος, στόχευσε σε ανάπαυλες μεταξύ των σετ με αναλογία 1 προς 1. Για παράδειγμα, 30’’ ξεκούραση για ένα σετ επαναλήψεων που διαρκούν 30’’. Όχι παραπάνω».

Είσαι εκτός τόπου και χρόνου
Δεν έχεις νιώσει μερικές φορές ότι ακόμη και μια σειρά από απλές προβολές ποδιών σε κουράζουν υπερβολικά; Η απάντηση κρύβεται στις ώρες της ημέρας ή τις ημέρες εκείνες που η βιολογική μηχανική του σώματός σου δεν είναι σε ομαλή λειτουργία. «Και το ενδοκρινικό σύστημα κάθε ανθρώπου είναι στενά συνδεδεμένο με το ανοσοποιητικό του, ενώ ευθύνεται και για διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος», λέει ο Greg Lehman, καθηγητής βιολογίας της άσκησης και κλινικός εργοφυσιολόγος στο Οντάριο του Καναδά.

Μια ίωση, ένα απορρυθμισμένο ορμονικό σύστημα και μια περίοδος έντονου άγχους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της φυσικής σου κατάστασης και να οδηγήσει μια απλή προπόνηση σε επίπονη αγγαρεία. Προσπάθησε να γυμνάζεσαι εντατικά σε ώρες και ημέρες που νιώθεις και είσαι υγιής. Τις υπόλοιπες αρκέσου σε ελαφρύ τρέξιμο, το οποίο θα ρυθμίσει καλύτερα τις ορμόνες σου και θα και κατεβάσει τα επίπεδα του στρες.

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ