Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Μαθήματα fitness από τη φυλακή!

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μια αληθινή ιστορία: πώς σε ένα κελί μπορεί ένας άνδρας να διδαχθεί ότι οι περισσότερες fitness συμβουλές είναι για τα σκουπίδια...

 

Πέρασα πολλά χρόνια της ζωής μου στη στενή. Και είμαι σε θέση να σας πω με ποιον τρόπο επιβίωσα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά: με τη γυμναστική.

 

Paul Wade, πρώην κατάδικος, νυν προπονητής και συγγραφέας

Μιλώντας με φίλους και γνωστούς που προσπαθούν να παραμείνουν πιστοί στα γυμναστικά τους καθήκοντα, έχεις ακούσει την ίδια ιστορία ξανά και ξανά: χαμένες προπονήσεις εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων -πανεπιστήμιο, δουλειά, οικογένεια, κοινωνικές αγγαρείες, ξανά δουλειά κλπ.

Κάποιοι άλλοι μένουν επί ώρες στον καναπέ βλέποντας τα επόμενα επεισόδια του Games of Thrones ή παίζοντας με το Xbox και ένα εκατομμύρια άλλα κολλήματα στο διαδίκτυο. Αυτοί, οι τελευταίοι, συχνά κατεβάζουν στο στομάχι τους τόνους φθηνά σκουπίδια που τα ονομάζουν -παραδόξως- «φαΐ».

Επίσης, αυτοί οι τελευταίοι, μοιάζουν μεφυλακισμένους στο ίδιο τους το σπίτι.Και όταν μετά από μερικούς μήνες (ή και χρόνια) αποφασίσουν να… σωφρονιστούν και να βγουν από το «κελί» τους, το αγκυλωμένο σώμα τους είναι γεμάτο πολλά κιλά λίπους. Ακριβώς έτσι συμβαίνει και στην «πραγματική» ζωή μιας φυλακής: αδιέξοδο, κακοκεφιά, πλήρης αδράνεια.

Αν δεν έχεις υπάρξει ποτέ σου τρόφιμος φυλακών και είσαι ένας δραστήριος σωματικά άνθρωπος, φαντάσου πώς θα ήσουν όλη μέρα κλειδωμένος σε ένα μικρό κελί, για χρόνια χωρίς μηχανήματα γυμναστικής και ειδικά συμπληρώματα. Οι αδύναμοι μύες σου με τον καιρό θα συρρικνώνονταν περισσότερο, πιθανώς η κοιλιά σου να ήταν πιο πλαδαρή και από ξεφούσκωτη σαμπρέλα -το συσσίτιο των φυλακών δεν φημίζεται για την υγιεινή του σύσταση- και η ενέργειά σου θα είχε πιάσει πάτο.

Όλα αυτά, πέρα από την κακή εικόνα του σώματος και των δεικτών υγείας σου, θα σε μεταμόρφωναν και στον πιο αδύναμο κρίκο της πτέρυγάς σου. Πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε είδους πρόκληση θα ήσουν σαν το ξεμοναχιασμένο ελάφι που κυνηγούν τα πεινασμένα λιοντάρια στις σαβάνες της Αφρικής -σίγουρο γεύμα.

Κάποιος πιο έξυπνος από εσένα θα ξεπερνούσε το πρόβλημα της απομόνωσης, της απραξίας, της έλλειψης κατάλληλου γυμναστηριακού εξοπλισμού και των υγιεινών μενού, επωφελούμενος από το ένα και μοναδικό πλεονέκτημα που έχεις εκεί μέσα: άπλετο χρόνο.

Η ιστορία του Paul Wade

O Paul Wade μπήκε στη φυλακή το 1979 και πέρασε 23 συνεχόμενα χρόνια πίσω από τις μπάρες. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της ποινής του συσσώρευσε μια ολοκληρωτική γνώση για τους τρόπους που μπορείς να χτίσεις ένα δυνατό σώμα με καλλισθενικές ασκήσεις. Ο Wade έπρεπε να παραμείνει δυνατός για να επιβιώσει και ξέρει από πρώτο χέρι ότι η μέθοδός του απέδωσε. Όχι μόνο επιβίωσε, αλλά μετά την αποφυλάκισή του έγινε προπονητής καλλισθενικής γυμναστικής και διάσημος συγγραφέας. To βιβλίο του Convict Conditioning (Η Φυσική Κατάσταση Ενός Καταδίκου) είναι best seller.

Διάβασε την ιστορία του, όπως την περιγράφει ο ίδιος στο Askmen:

 

«Πέρασα κάποια χρόνια της ζωής μου σε εκείνα τα υγρά κλουβιά, εκτίοντας μια δίκαιη ποινή (διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών) στα σωφρονιστικά ιδρύματα San Quentin State Prison και Marion Correctional Institution. Δεν μπορώ να σας εξιστορήσω όλα όσα έμαθα στις φυλακές μέσα σε ένα σύντομο άρθροωστόσο είμαι σε θέση να σας πω με ποιον τρόπο βγήκα το ίδιο δυνατός σωματικά και ψυχικά (μπορεί και καλύτερος) από όταν δρασκέλιζα την πύλη της φυλακής για πρώτη φορά».

Στη φυλακή, όσο είσαι ζωντανός, το σώμα σου είναι εκεί και σε περιμένει να γυμναστείς επάνω του.

FITNESS TIPS: Μαθήματα από τη φυλακή: ό,τι ξέρεις για το fitness είναι για τα σκουπίδια

 

Μάθημα 1:

Το σώμα σου είναι το απόλυτο μηχάνημα

Ακόμα και ο πατέρας της μηχανοκίνητης προπόνησης, ο αείμνηστος και μέγας Arthur Jones, είχε παραδεχθεί ότι τα μηχανήματα που εφηύρε (Nautilus) δεν μπορούν να αντικαταστήσουν δυο βασικές ασκήσεις για το ανθρώπινο σώμα: έλξεις στο μονόζυγο με το πηγούνι πάνω από τη μπάρα και βυθίσεις του κορμού στο δίζυγο. Και, μολονότι, σίγουρα οι αλτήρες και οι μπάρες με βάρη χτίζουν τεράστια μυϊκή δύναμη από τους ώμους έως τους αστραγάλους, εντούτοις, η δύναμη του ίδιου του σωματικού σου βάρους τα καταφέρνει εξίσου αποτελεσματικά –στην αρχαία Σπάρτη, ας πούμε, δεν υπήρχαν όργανα γυμναστικής ούτε ιμάντες TRX.

 

Μάθημα 2:

Θέλεις δύναμη και μάζα; Μείνε στα αρχαία

Για χιλιάδες χρόνια, μια χούφτα συγκεκριμένων καλλισθενικών κινήσεων έφτιαξαν σώματα ετοιμοπόλεμα και άτρωτα.
> Άνω μέρος του σώματος: Κάμψεις, βυθίσεις, σανίδες, έλξεις στο μονόζυγο.
> Κάτω μέρος του σώματος: προβολές, ημικαθίσματα, σπριντ επί τόπου, εκρηκτικά άλματα, ανάποδη γέφυρα και περπάτημα με χέρια και πόδια σαν τον κάβουρα.
> Πυρήνας του σώματος: Όλα τα παραπάνω συν ροκανίσματα, ραχιαίες εκτάσεις, πλάγιες κάμψεις κορμού από όρθια θέση, burpees.

 
Μάθημα 3:

Δημιούργησε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα

Το σημαντικό σε μια φυλακή δεν είναι να παραμείνεις απλά fit, αλλά να αυξάνεις μέρα με τη μέρα τη σωματοδομή σου. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη φύση, έτσι γίνεται και στη φυλακή: το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

> Κάθε κίνηση για ενδυνάμωση των μυών σου πρέπει να έχει μια σκάλα προόδου και ανάπτυξης: πέντε επαναλήψεις στην αρχή, οκτώ την επόμενη φορά. Δυο σετ στην αρχή, τρία την άλλη βδομάδα και μαζί, περισσότερες επαναλήψεις. Όσο δυναμώνεις, τόσο παιχνιδάκι θα σου φαίνεται ένα σκληρότερο πρόγραμμα. Και τόσο θα μεταμορφώνεσαι.

 

> Στη συνέχεια, φτιάξε ένα καλό πλάνο ιεράρχησης των ασκήσεών σου.
Ξεκίνα από τα πόδια, επειδή εκεί βρίσκονται μεγάλες μυϊκές ομάδες και επιπλέον, στα πόδια σου θα στηρίξεις όλες τις υπόλοιπες κινήσεις για τα χέρια, τους ώμους ή την κοιλιά. Ημικαθίσματα, προβολές και ακροστασίες είναι οι πιο σπουδαίες από αυτές.
Μετά, πήγαινε στα χέρια και τους ώμους. Οι κάμψεις και οι έλξεις σε ένα μονόζυγο αρκούν για αρχή. Μετά, μπορείς να προσθέσεις δυσκολότερο επίπεδο εκτελώντας πλάγιες σανίδες με κάμψεις του αγκώνα ή push-ups με το ένα χέρι.
Στο τέλος, προπόνησε τη μέση και την κοιλιά σου, παίζοντας με κάθε είδους παραλλαγή κινήσεων που διάβασες στο μάθημα #2.

Το βασικό είναι να τρως ό,τι σου δίνουν. Οι απεργίες πείνας δεν είναι ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί όταν μιλάμε για την αυτοπροστασία σου στη φυλακή.

 
Μάθημα 4:

Ρύθμισε τη διατροφή σου

Το φαγητό στα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν είναι τελικά τόσο άχρηστο όσο θέλει κάποιος να πιστεύει. Ίσως να μην είναι νόστιμο ούτε να φτιάχνεται με ποιοτικές πρώτες ύλες, αλλά κρέας, φασόλια, κοτόσουπες και κοτόπουλα, μακαρόνια, πατάτες και λαχανικάσερβίρονται καθ’ εκάστην ακόμη και στις πιο σκληροπυρηνικές φυλακές του κόσμου. Εντέλει, το φαγητό στη φυλακή έχει μερικά θετικά, τα οποία δεν θα βρεις ούτε όταν είσαι ελεύθερος:
> Όλα τα γεύματα είναι προγραμματισμένα με ακρίβεια λεπτού. Αυτό μόνο καλό κάνει στο μεταβολισμό σου.
> Οι μερίδες δεν είναι ποτέ γενναίες. Δηλαδή, σπάνια θα παραγεμίσεις το στομάχι σου και αυτό βοηθά να καις το λίπος ευκολότερα με μια προπόνηση.
> Ό,τι οφέλη σου χάριζε ένα συμπλήρωμα στη ζωή σου ως πολίτης, εδώ θα σου λείψει. Αλλά μπορείς να το αντικαταστήσεις με έξτρα ποσότητα φρούτων και λαχανικών, τα οποία δεν θα σου τα αρνηθούν οι υπεύθυνοι των μαγειρείων (αν τους κάνεις και φίλους, τόσο το καλύτερο για τις βιταμινούχες ανάγκες σου).
> Δεν σερβίρουν πίτσα, χάμπουργκερ ή κρέπα με σοκολάτα στη φυλακή. Ευτυχώς για τη χοληστερίνη σου.Μάθημα 5:

Κοιμήσου αρκετά

Στη φυλακή ισχύει ό,τι και κάποιους αιώνες πριν, τότε δηλαδή που οι άνθρωποι κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν με το φως του ήλιου. Όταν τα φώτα σβήνουν οι πάντες πρέπει να κοιμηθούν. Καμία ενόχληση από τηλεόραση, κινητό, tablet ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή που προκαλεί αϋπνίες. Ίσως ένα βιβλίο. Ο ύπνος είναι βασικός σύμμαχος για τις λειτουργίες σου την επόμενη μέρα, είτε αυτό αφορά στην προπόνησή σου, είτε στη συμπεριφορά σου και στις αποφάσεις που πρέπει να πάρεις σε μια δύσκολη στιγμή.

Επιπλέον, η στέρηση ύπνου είναι μια διαταραχή που συνδέεται με τα πάντα, από την υψηλή αρτηριακή πίεση μέχρι τα σοβαρά προβλήματα σακχάρου στο αίμα, καρδιακές παθήσεις ή και διαβήτη τύπου 2.

Αν είναι να μπεις στη φυλακή υγιέστατος και να βγεις έπειτα από μερικά χρονάκια …ετοιμοθάνατος, έχεις μια μόνο λύση: κλείσε τα μάτια και κοιμήσου μέχρι το εγερτήριο.

«Καλός πολίτης, φίλε».

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Διατροφικά tips για να παραμείνεις fit και στις γιορτές
  • Push-ups: Φτιάξε κορμί σε 5 βήματα
  • Τα βαθιά καθίσματα ενεργοποιούν τους μύες
  • Φάκελος Κρεατίνη!
  • Κάψε λίπος στο κρέβατι
  • Ο Derek Weida βγήκε ζωντανός από την κόλαση του Ιράκ και έγινε «κτήνος» του Fitness
loading...