Ταυρίνη: Ένα πολύ σημαντικό αμινοξύ!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η ταυρίνη είναι μια ουσιώδης αλλά υποεκτιμημένη ένωση που βρίσκεται σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα.

Μπορεί να την γνωρίζετε ως ένα συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται από τους αθλητές για την ενίσχυση της φυσικής τους απόδοσης, ή ως συστατικό σε ενεργειακά ποτά. Η ταυρίνη όμως είναι ένα από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία, την ψυχική ευεξία και την μακροζωία.

Η ταυρίνη είναι το πιο άφθονο αμινοξύ στο σώμα μας που απαιτείται για την οικοδόμηση της πρωτεΐνης. Βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο, στον αμφιβληστροειδή, την καρδιά και τα αιμοπετάλια και συμβάλλει στην μεταφορά του καλίου, νατρίου, ασβεστίου, και μαγνησίου μέσα και έξω από τα κύτταρα και δρα σχεδόν ως νευροδιαβιβαστής.

Συνήθως παράγεται σε επαρκείς ποσότητες από το ίδιο μας το σώμα αλλά, ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, και πρόδρομα αμινοξέα (κυστεΐνη και μεθειονίνη) πρέπει να είναι διαθέσιμα στον οργανισμό μας για να μπορέσει να κατασκευάσει ταυρίνη.  Οι υπόλοιπες απαραίτητες ποσότητες πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή μας, ως επί το πλείστον από το κρέας και τα θαλασσινά. 

Η ταυρίνη συμβάλλει σε μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών, όπως η ρύθμιση των υγρών και μετάλλων στο αίμα καθώς και την υποστήριξη της λειτουργίας του μεταβολισμού, της καρδιάς, των μυών, των νεύρων, της όρασης και την ομαλοποίηση της γνωστικής λειτουργίας. Η καλύτερα κατανοητή λειτουργία της είναι στη δημιουργία χολής η οποία είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των λιπών. 

Θεωρείται ότι αυξάνει τη σωματική αντοχή και ενισχύει την αθλητική απόδοση. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία και την ευεξία. Μπορεί να βοηθήσει στο άγχος, τις κρίσεις πανικού και την αϋπνία. Υπάρχει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων της διατροφικής ταυρίνης και της μακροζωίας. Διατροφή υψηλή σε ταυρίνη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους λόγους για τη μακροβιότητα των Ιαπώνων, ειδικά των κατοίκων της Okinawa,  γνωστής και ως «νησιού της μακροζωίας». 

Δεδομένου ότι την βρίσκουμε κυρίως στα ζωικά προϊόντα, οι χορτοφάγοι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για χαμηλά επίπεδα ταυρίνης. Παράλληλα, όπως και με πολλές άλλες λειτουργίες, η ικανότητά μας να παράγει ταυρίνη μειώνεται με την ηλικία. 

Kαρδιακή λειτουργία

Παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές πτυχές του καρδιαγγειακού συστήματος, βοηθώντας στην μεταφορά βασικών θρεπτικών συστατικών όπως είναι το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, μέσα και έξω από τα κύτταρα της καρδιάς για τη βελτίωση της λειτουργίας της. Χαμηλά επίπεδα ταυρίνης έχουν βρεθεί σε ασθενείς οι οποίοι υπέστησαν καρδιακή προσβολή.

Επιληψία

Η ταυρίνη είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής που μπορεί να ενεργήσει ως ηρεμιστικό σε καταστάσεις ερεθισμού του εγκεφάλου. Η καταπραϋντική της δράση μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων και την ελαχιστοποίηση των μανιακών καταστάσεων σε περιπτώσεις διπολικής διαταραχής.

Αγγειοδιαστολή

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης από μια ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία κατέδειξαν το ρόλο της ταυρίνης στη διαστολή του αγγειακού συστήματος.  Συμπληρώματα ταυρίνης μπορούν να αυξήσουν την έκκριση του νιτρικού οξειδίου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στους μυς.

Χοληστερίνη

Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη με τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης η οποία μπορεί στη συνέχεια να εξαλείψει τη χοληστερόλη μέσω της χολής.

Αντιοξειδωτικό

Λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύσει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες.
Επιπρόσθετα οφέλη από την ταυρίνη περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της ανδρικής στειρότητας, την κίρρωση, την κατάθλιψη και το διαβήτη τύπου 2.

Παρενέργειες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «"American Journal of Clinical Nutrition", η κατανάλωση ταυρίνης δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες παρά μόνο σε περίπτωση υπερδοσολογίας  όπου παρατηρούνται διάρροια ή πεπτικά έλκη.

Πηγή: www.itrofi.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς να περιποιηθείς πρόσωπο, μαλλιά και σώμα το καλοκαίρι
  • Πώς να φτιάξεις σώμα για παραλία σε λιγότερο από μήνα
  • Τι πρέπει να κάνεις μετά τη γυμναστική για να δεις άμεσα αποτελέσματα στο σώμα σου
  • Φτιάξε σώμα από ατσάλι!
  • Πώς να περιποιηθείς πρόσωπο, μαλλιά και σώμα το χειμώνα
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
loading...