Πώς να δείχνεις πάντα αριστοκρατικός

  • Κατηγορία Style
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει τα μυστικά πίσω από το πιο υποτιμημένο συστατικό της αντρικής γοητείας.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να δείχνει αριστοκρατικός; Ότι διαθέτει, δηλαδή, μια «ποιότητα» που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους γύρω του, ακόμη κι αν δεν κυλάει στις φλέβες του γαλάζιο αίμα και δεν κατάγεται από κάποιο «τζάκι»; Το ερώτημα αυτό, μόλονότι δεν εμπίπτει ακριβώς στην κατηγορία των λεγόμενων «υπαρξιακών» («ποιος είμαι;», «που πάω», «γιατί καθώς μεγαλώνουμε τα hangovers μας χειροτερεύουν;»), εντούτοις κρύβει το δικό του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται, δε, για ένα ερώτημα που, επιτέλους, βρήκε απάντηση, χάρη σε μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε ο οίκος μόδας Peter Hanh.

Στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 2.000 εθελοντές, από τους οποίους ζητήθηκε να αναφέρουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που, κατά τη γνώμη τους, αν τα διαθέτει κάποιος, αποπνέει «αριστοκρατικότητα». Οι συμμετέχοντες, λοιπόν, μέσα από τις απαντήσεις τους, κατέληξαν σε μια λίστα 50 σχετικών, «αριστοκρατικών» χαρακτηριστικών, στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχουν το αν κάποιος άντρας ή κάποια γυναίκα συνηθίζει να λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» κατά τις συζητήσεις του, το αν διαβάζει βιβλία στον ελεύθερο χρόνο του, το αν ξέρει να συμπεριφέρεται σωστά σε κάποιο επίσημο (και μη) δείπνο, μέχρι ακόμη και το αν του αρέσει να καταναλώνει στιγμιαίο καφέ.

Εστιάζοντας τώρα σε καθένα από τα δύο φύλα ξεχωριστά, οι άντρες που θέλουν να λογίζονται «αριστοκρατικοί» οφείλουν (εντελώς ενδεικτικά) να έχουν σταθερή χειραψία αλλά και να στέκονται όρθιοι όποτε καταφθάνει η σύντροφός τους ή κάποια άλλη γυναίκα στο τραπέζι που πρόκειται να δειπνίσουν. Αντίστοιχα χαρακτηριστικά στις γυναίκες θεωρούνται η χρήση διακριτικού make up, το να δείχνουν σιγουριά και το να μην φοβούνται να δείξουν την εξυπνάδα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι το 86% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι στις ημέρες μας «οι άνθρωποι δεν διαθέτουν πλέον “αριστοκρατικότητα”», ενώ ως πρότυπα «αριστοκρατικότητας» λογίζονται στην εποχή μας οι Taylor Swift, Emma Watson και Idris Εlba.

«Το να αποπνέει κανείς αριστοκρατικότητα αποτελεί συνισταμένη διαφόρων παραγόντων, όπως για παράδειγμα του τρόπου που συμπεριφέρεται στους γύρω του, του τρόπου που ντύνεται αλλά και κάποιων επιμέρους ικανοτήτων, όπως, φερ' ειπείν, να γνωρίζει σε βάθος κάποια έργα της κλασσικής λογοτεχνίας ή να είναι σε θέση να μιλάει άπταιστα κάποιες ξένες γλώσσες. [...] Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι λεπτομέρειες: αν, για παράδειγμα, η φούστα μιας γυναίκας είναι ιδιαίτερα κοντή ή, αντίστοιχα, αν το παπιγιόν ενός άντρα είναι στραβό ή αν ο τρόπος που στέκεται ενώ μιλά είναι ιδιαίτερα χαλαρός, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν λογίζονται αρκούντως “αριστοκρατικοί” από τους συνομιλητές τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του οίκου Peter Hahn.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ