Πώς προετοιμάζουν ψυχή και σώμα οι υπεράνθρωποι της F1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αυτή είναι η σκληρή προπόνηση, πνευματική και σωματική, των πιλότων της Formula 1.

Παρά το γεγονός ότι οι πιλότοι της F1 βγάζουν το παντεσπάνι τους καθιστοί, η καταπόνηση την οποία υφίστανται σωματικά και πνευματικά δεν έχει προηγούμενο στον επαγγελματικό αθλητισμό. Φυσικά, όπως ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο άθλημα, έτσι κι εδώ το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην κατάλληλη προετοιμασία, με την αντοχή, τη δύναμη και την πνευματική διαύγεια -όταν τα ζόρια αρχίσουν και οι συνθήκες το απαιτούν- να αποτελούν τα απόλυτα ζητούμενα.

Βέβαια, η Formula 1 ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα αθλήματα για μια όχι και τόσο μικρή λεπτομέρεια: η καλλιέργεια των εν λόγω στοιχείων δεν στοχεύει αποκλειστικά στο κυνήγι της πολυπόθητης νίκης αλλά και στην ίδια την επιβίωση του αθλητή. Υπερβολές, λες; Απλά θυμήσου την αιματοβαμμένη ιστορία του σπορ και το πόσοι «Θεοί του κόκπιτ» (sic) μας έχουν αφήσει χρόνους κατά τη διάρκεια κάποιου αγώνα.

Αφήνοντας κατά μέρους τα μακάβρια και μιλώντας αποκλειστικά με αριθμούς, οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια μιας κούρσας στον λαιμό ενός πιλότου πολλές φορές ισοδυναμούν με βάρος 25 και πλέον κιλών -σαν να πρέπει, δηλαδή, να οδηγήσεις το αυτοκίνητό σου έχοντας κατσικωμένο στον σβέρκο κάποιο ενήλικο «σκυλάκι» Δαλματίας.

Αντίστοιχα, οι παλμοί της καρδιάς του κατά τον αγώνα κυμαίνονται σταθερά μεταξύ των 160 και των 200 -δηλαδή, τρεις και πλέον φορές πάνω από αυτούς ενός υγιούς ενήλικου άντρα αναλόγου ηλικίας σε ηρεμία. Όσο για τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο κόκπιτ, αυτές οδηγούν κάθε οδηγό στην απώλεια τριών κιλών σε ιδρώτα κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα. Όλα αυτά, μέσα σε (και για) δύο περίπου ώρες -όσο περίπου διαρκεί, δηλαδή, ένα τυπικό grand prix.

Εύλογα, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Πώς προετοιμάζουν οι τύποι με τις φόρμες ψυχή και σώμα για 120 λεπτά στην κόλαση; Έχουμε και λέμε:

Η καρδιά και το κυκλοφορικό

Ως προς την αντοχή, οι οδηγοί της F1 μοιάζουν περισσότερο με δρομείς μεγάλων αποστάσεων παρά με τους αθλητές κάποιου ομαδικού αθλήματος. Κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, για παράδειγμα, οι παίκτες μπορούν να εκμεταλλευτούν τα νεκρά διαστήματα του παιχνιδιού ή τη διακοπή του ημιχρόνου για να πάρουν μια ανάσα ή για να πιουν μια γουλιά νερό, κάτι που δεν ισχύει για τους πιλότους των μονοθέσιων.

Αντίθετα, οι πιλότοι της F1, επειδή ακριβώς δεν έχουν την πολυτέλεια της διακοπής, θυμίζουν μαραθωνοδρόμους. Έτσι, η προετοιμασία της καρδιάς και του κυκλοφορικού τους συστήματος βασίζεται σε ασκήσεις όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία και το cross-training. Απώτερος σκοπός εδώ δεν είναι άλλος από τη διατήρηση σταθερού καρδιακού ρυθμού για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο λαιμός

Αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά -αν όχι το σημαντικότερο- σημείο του σώματός του που πρέπει να φροντίσει ένας οδηγός δεν είναι άλλο από τον λαιμό του, ο οποίος παραμένει εκτεθειμένος σε τεράστιες δυνάμεις κατά τη διάρκεια κάθε κούρσας. Έτσι, κάθε ομάδα έχει αναπτύξει τη δική της «συνταγή» προπόνησης. Για παράδειγμα, η McLaren χρησιμοποιεί ένα ειδικό κράνος που έχει προσαρμοστεί σε μηχάνημα τροχαλίας και το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πιλότους της να τραβούν βάρη με τον λαιμό τους υπό διάφορες γωνίες.

Αντίστοιχα, οι πιλότοι της Renault προτιμούν την προπόνηση με ελεύθερα βάρη, προσαρμοσμένη κάθε φορά στις στροφές, τις επιταχύνσεις και τα φρεναρίσματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν στο επόμενο σιρκουί.

Τα χέρια

Οδηγός F1 χωρίς δυνατά χέρια απλά, δεν υπάρχει. Εννοείται ότι σκοπός της προετοιμασίας των άνω άκρων των οδηγών δεν είναι το «εφέ», αλλά η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής δύναμης σε συνδυασμό με τον μικρότερο δυνατό όγκο και βάρος σε αυτά -όγκος και βάρος που αφαιρούνται, εν τέλει, από αυτά που «κουβαλά» κατά τη διάρκεια του αγώνα μαζί του ο πιλότος στο μονοθέσιο. ​

Ενδεικτικά, ο Φινλανδός πιλότος Heikki Kovalainen προπονεί τα χέρια του καθισμένος σε κάποια μπάλα ασκήσεων, κρατώντας μπροστά του ένα στρογγυλό τρίκιλο βάρος που μοιάζει με τιμόνι. Ακολουθώντας τις οδηγίες του γυμναστή, ο Kovalainen θα στρίψει το «τιμόνι» αριστερά, δεξιά ή θα το επαναφέρει σε οριζόντια θέση, στοχεύοντας τόσο στην αύξηση της μυικής δύναμης και της αντοχής των χεριών, όσο και στην βελτίωση των αντανακλαστικών του.

Τα πόδια

Όπως ισχύει και για τα χέρια, έτσι και για τα πόδια, στόχος είναι η επίτευξη της μέγιστης ενδυνάμωσης με παράλληλη μείωση του όγκου και του βάρους αυτών. Καθόλου εύκολη αποστολή, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι κατά μέσο όρο, για κάθε φρενάρισμα, κάθε πιλότος είναι υποχρεωμένος να ασκεί στο πεντάλ με το πόδι δύναμη που ισοδυναμεί με το σπρώξιμο 80 κιλών.

Το μυαλό

Κάθε αγώνας της F1 δεν διαφέρει και πολύ από μια παρτίδα σκάκι, που «απλά» τυχαίνει να λαμβάνει χώρα σε ταχύτητες άνω των 300 χλμ/ώρα. Για το λόγο αυτό, το τελευταίο και, ενδεχομένως, σημαντικότερο κομμάτι της προετοιμασίας των πιλότων αφορά τη διανοητική κατάστασή τους κατά τη διάρκεια της κούρσας -δηλαδή, πώς αυτοί θα παραμείνουν συγκεντρωμένοι και διαυγείς ακόμα και όταν η πίεση κτυπήσει κόκκινο.

Προσοχή: δεν μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για την «χαρτογράφηση» των σημείων της πίστας στα οποία οι πιλότοι πρέπει να φρενάρουν και να επιταχύνουν ή για την ιδανική πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν πάνω στην άσφαλτο. Όχι, το ζητούμενο εδώ είναι η δυνατότητα άμεσης επεξεργασίας και αξιολόγησης των δεδομένων και της στρατηγικής, όπως αυτά διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Απόλυτα φυσιολογικά, λοιπόν, ένα από τα πιο συνηθισμένα κόλπα στο εν λόγω κομμάτι είναι η «προπόνηση» σε ειδικές τεχνικές αναπνοής, που θα επιτρέψουν στον πιλότο να παραμείνει ήρεμος ακόμα και όταν όλα φαίνεται να πηγαίνουν στραβά.

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ