Τι φταίει και ιδρώνεις στον ύπνο σου

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης είναι περισσότερο πολύπλοκες απ' ό,τι νομίζεις.

Αν ξυπνάς κάθε πρωί, όχι μόνο το καλοκαίρι, μούσκεμα στον ιδρώτα, το πιο πιθανό είναι να έχεις googl-άρει έστω και μία φορά "τι προκαλεί τη νυχτερινή εφίδρωση". Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εμφανής αιτία, πέρα από το αυτονόητο, ότι μάλλον κάνει ζέστη, μόνο που στην περίπτωσή σου, ο βραδινός ιδρώτας είναι παντός καιρού φαινόμενο. Θα χρειαστεί λοιπόν να σκάψεις λίγο πιο βαθιά για να ανακαλύψεις τι φταίει και χύνεις ποτάμια ιδρώτα κατά τη διάρκεια του ύπνου σου.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο

Σε επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Annals of Family Medicine, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανέφεραν ότι είχαν νυχτερινές εφιδρώσεις μέσα στους προηγούμενες μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, η πλειοψηφία όσων πάσχουν από ιδρώτα κατά τη διάρκεια του ύπνου ποτέ δεν το αναφέρουν ως γεγονός στο γιατρό τους.

Γιατί κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στον βραδινό ιδρώτα;

Το ανθρώπινο σώμα τείνει να ιδρώνει για να μειώσει τη θερμοκρασία του κορμού, όταν αυτή ξεπερνά τα όρια και εισέρχεται στην θερμοκρασιακή ζώνη (thermoneutral zone). Πολλά πράγματα μπορούν να εξωθήσουν τη θερμοκρασία του σώματος στα άκρα: από τη χρήση μιας χοντρής κουβέρτας έως φλεγμονές που δημιουργούνται από κάποια μόλυνση ή ασθένεια.

Αρκετές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το νευρικό σου σύστημα, τους ιδρωτοποιούς αδένες ή άλλους παράγοντες που απορυθμίζουν την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι που εργάζονται όχι σε εσωτερικό, αλλά σε εξωτερικό χώρο, να ιδρώνουν ακόμα και σε χαμηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες, όπως έδειξε η μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Τι προκαλεί τη νυχτερινή εφίδρωση;

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Board of Family Medicine , ο Dr. James Mold και οι συνάδελφοί του από το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα αποκάλυψαν ότι πολλοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να ιδρώσει κάποιος υπερβολικά όταν κοιμάται. Για παράδειγμα: οι κρίσεις πανικού, η υπνική άπνοια, ο πυρετός, το μούδιασμα σε χέρια και πόδια, το άγχος, το άσθμα και τα αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και τα καρδιακά προβλήματα. Επιπλέον ο βραδινός ιδρώτας μπορεί να αποτελεί παρενέργεια ενός φαρμάκου, όπως συνήθως αυτών που περιέχουν σεροτονίνη και χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν ξυπνάς συνέχεια μέσα σε λίμνη ιδρώτα, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, ώστε να αποκτήσεις μία καλύτερη και πιο σαφή εικόνα της κατάστασής σου και να λάβεις την ανάλογη θεραπεία. Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγεις την κατανάλωση πικάντικων τροφών πριν κοιμηθείς, αλλά και λιπαρών γευμάτων και να προτιμάς βαμβακερά ή λινά υφάσματα, γνωστά για τη δροσιά που προσφέρουν.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ