Μπορεί το αλκοόλ να καθυστερήσει την επάνοδο σε αθλητική δραστηριότητα μετά από τραυματισμό;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η ανάρρωση για να είναι ταχεία υπάρχουν απαραίτητες προϋποθέσεις.

Εάν αναρρώνετε από έναν τραυματισμό και αναρωτιέστε αν η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καθυστερήσει το χρόνο ανάρρωσής σας, η σύντομη απάντηση είναι ναι, μπορεί. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ μέχρι να αναρρώσετε.Γιατί όμως η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καθυστερήσει την ανάρρωσή σας από έναν τραυματισμό;

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αιμόσταση και το πρήξιμο

Είτε έχετε έναν τραυματισμό, είτε μικρό είτε σοβαρό και πίνετε αλκοόλ κατά την περίοδο της ανάρρωσης, μπορεί να καθυστερήσει τόσο η δημιουργία θρόμβου που είναι το αρχικό στάδιο της επούλωσης όσο και την επούλωση των ιστών που είναι πρησμένοι ή φλεγμαίνουν. όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερο επιβραδύνονται οι παραπάνω διαδικασίες. Αντίθετα, αν η κατανάλωση είναι μειωμένη ή, ακόμα καλύτερα, αν απέχετε εντελώς από το αλκοόλ μετά από έναν τραυματισμό, μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία της επούλωσης.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει συσσώρευση γαλακτικού οξέος

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση γαλακτικού οξέος, κάτι που δεν είναι πολύ καλό. Η συσσώρευση του γαλακτικού οξέος στους μυες, προκαλλεί κόπωση και κράμπες και αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της αποκατάστασης. Με την αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, διασφαλίζετε ότι το γαλακτικό οξύ δεν συσσωρεύεται υπερβολικά.

Η χρήση αλκοόλ έχει διουρητική δράση

Το αλκοόλ, έχει διουρητική δράση. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα χάσει περισσότερα υγρά και θα αφυδατωθεί. Είναιι πολύ σημαντικό να μην είστε αφυδατωμένοι κατά την περίοδο της ανάρρωσης σας από έναν τραυματισμό, καθώς είναι βέβαιο ότι θα επιβραδύνει η διαδικασία της επούλωσης. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει απώλεια δύναμης από τους μύες σας και να εμφανίσετε κράμπες. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, κάτι που επίσης επιβραδύνει το χρόνο της ανάρρωσής σας.

Η κατανάλωση αλκοόλ δρα ανασταλτικά στην αποκατάσταση των μυών

Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει το επίπεδο της αυξητικής ορμόνης που φυσιολογικά εκκρίνει το σώμα. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει το επίπεδο έκκρισης της αυξητικής ορμόνης κατά 70 τοις εκατό, κάτι που αποτελεί άσχημο νέο για την ανάπτυξη των μυών σας. Έτσι, η κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει την αποκατάσταση των μυών και την επούλωση του τραυματισμού, είτε πρόκειται για έναν μυϊκό τραυματισμό είτε για μια χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε πιο αδύναμοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η ανάρρωσή σας θα διαρκέσει περισσότερο.

Τι να κάνετε εάν η κατανάλωση αλκοόλ έχει γίνει πρόβλημα

Εάν δυσκολεύεστε να απέχετε από το αλκοόλ μετά τον τραυματισμό σας, παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι οι παραπάνω παράγοντες θα επιβραδύνουν την ανάρρωσή σας, ήρθε η ώρα να εξετάσετε καλά τον εαυτό σας. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά αν αισθάνεστε εξαρτημένοι από το αλκοόλ, μπορεί να είστε στα πρόθυρα ή να έχετε διαταραχή της χρήσης αλκοόλ. Εάν εμφανίζετε σημάδια εθισμού στο αλκοόλ, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Συνοψίζοντας

Τώρα γνωρίζετε ότι δεν είναι ότι καλύτερο να πίνετε αλκοόλ μετά από έναν τραυματισμό ή μετά από μια επέμβαση καθώς μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της επούλωσης και αποκατάστασης.

*Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος, Διευθυντής Brilakis Orthopaedics, Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός συνεργάτης περιοδικού Shape (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.brilakisorthopaedics.gr).

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ