Ikigai, το μυστικό για να ζήσεις περισσότερο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Στην Ιαπωνία φαίνεται ότι έχουν ήδη βρει την απάντηση.

Iki θα πει "ζωή" στα Ιαπωνικά και "gai" θα πει λόγος. Όταν, όμως, τα συναντούμε μαζί σε μία λέξη (ikigai) τότε σε ελεύθερη πάντα μετάφραση μπορούμε να πούμε ότι σημαίνουν "ένας λόγος για να είσαι ζωντανός". Το ποιος λόγος είναι αυτός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για κάποιον μπορεί να είναι τα παιδιά του, για κάποιον άλλον η σύντροφός του, για κάποιον τρίτο οι εθελοντικές δράσεις στις οποίες συμμετέχει ενώ για όσους ασχολούνται φανατικά με το fitness, και όπως είχε πει και ο Jón Páll Sigmarsson, θρύλος των διαγωνισμών Strongman: "Δεν έχεις λόγο να είσαι ζωντανός, αν δεν μπορείς να εκτελέσεις deadlifts".

Γιατί δίνουμε σήμερα τόσο πολύ σημασία σε μία έννοια που παραδοσιακά αντιλαμβάνονται πλήρως οι πολίτες της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου ενώ εμείς οι Δυτικοί έχουμε δυσκολία συνήθως να συλλάβουμε;

Η έρευνα

Μία έρευνα που ξεκίνησε το 2008 αλλάζει όλα τα δεδομένα, αφού η ομάδα ερευνητών JACC Study κατέληξε σε μερικά πραγματικά εντυπωσιακά συμπεράσματα παρακολουθώντας 70 χιλιάδες Ιάπωνες για 12 συνολικά χρόνια. Aπό αυτούς, εκείνοι και εκείνες που γνωρίζουν το "ikigai” τους ("τα παιδιά μου", "η δουλειά μου", "η εθελοντική εργασία") παρατηρήθηκε ότι ζουν κατά 26% και 33% περισσότερο, ανάλογα με το αν είναι άντρες ή γυναίκες.

Στην Ιαπωνία, το 26%-27% των ανθρώπων δηλώνει ότι κάνει καλό στον κόσμο ή στην οικογένειά του, ενώ στις Η.Π.Α το ποσοστό δεν ξεπερνά το 8-11%.

Επί της ουσίας, δηλαδή, οι άνθρωποι που γνωρίζουν την "αποστολή" τους στη ζωή αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Μάλιστα, πέρα από αυτά τα σοβαρά συμπτώματα, φαίνεται ότι είναι και πολύ λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη ενώ σίγουρα ανταποκρίθηκαν καλύτερα στον εγκλεισμό εξαιτίας της COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα τώρα και με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ερευνητική ομάδα, όσοι κατέχουν το "ikigai” κοιμούνται πιο ήρεμοι, το σώμα τους αντιδρά καλύτερα στις ασθένειες και εκκρίνουν λιγότερη κορτιζόλη (σ.σ: την κατεξοχήν ορμόνη του στρες). Επίσης, περπατούν πιο γρήγορα, έχουν πολύ πιο δυνατές χειραψίες και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα ύστερα χρόνια της ζωής τους.

Ένας άλλος, τώρα, τομέας στον οποίο παρουσιάσουν θετικά στατιστικά στοιχεία είναι εκείνος της αυτοεκτίμησης: Έτσι, στην Ιαπωνία, το 26%-27% των ανθρώπων δηλώνει ότι κάνει καλό στον κόσμο ή στην οικογένειά του, ένα ποσοστό που αντίστοιχα στις Η.Π.Α πέφτει κατακόρυφα και δεν ξεπερνά το 8-11%.

Δεν είναι, βέβαια, μόνο οι Ιάπωνες εκείνη που έχουν βρει το μυστικό της ζωής και ταυτόχρονα της μακροζωίας. Σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες ανά τον κόσμο, υπάρχουν παρόμοιες έννοιες – όπως, για παράδειγμα, η "ντάρμα" των Ινδουιστών. Σίγουρα, όμως, στο σύγχρονο Δυτικό Κόσμο των διαστημικών και εξαντλητικών ρυθμών όπου το χρήμα έχει θεοποιηθεί και πολλές φορές η δουλειά είναι εκείνη που ορίζει απόλυτα και σε 100% βαθμό έναν άνθρωπο, τέτοιου τύπου έννοιες ακούγονται πολλές φορές περιττές ή και ξεπερασμένες.

Το 88% των Ιαπώνων που έχουν ξεπεράσει τα 65 χρόνια δηλώνουν ότι έχουν βρει "έναν λόγο για να είναι ζωντανοί".

Την ίδια όμως στιγμή που κλείνουμε πεισματικά τα αυτιά μας στα διδάγματα της παραδοσιακής φιλοσοφίας, οι επιστημονικές έρευνες έρχονται να μας χτυπήσουν δυνατά την πόρτα: Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξηγηθεί απόλυτα το γιατί οι Ιάπωνες ζουν κατά μέσο όρο 5 χρόνια περισσότερα από ότι οι Αμερικανοί, όλες όμως οι ενδείξεις οδηγούν προς το "ikigai”. Τα ερευνητικά στατιστικά είναι συντριπτικά υπέρ του, αφού το 88% των Ιαπώνων που έχουν ξεπεράσει τα 65 χρόνια δηλώνουν ότι έχουν βρει "έναν λόγο για να είναι ζωντανοί".

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ