Γηρατειά και αδυναμία δεν πάνε πάντα μαζί!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η αδυναμία δεν είναι αναπόφευκτη στα γηρατειά, πιστεύουν οι επιστήμονες, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι με υγιή καρδιά δεν έχουν αδυναμία στη μεταγενέστερη ζωή.

Η μεγαλύτερη μελέτη του είδους έγινε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και πάει κόντρα στην κοινή πεποίθηση ότι κάποιος πρέπει να είναι και να δείχνει αδύναμος, μόνο και μόνο επειδή είναι ηλικιωμένος.

Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι ακόμη και μικρές μειώσεις στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων - όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη - βοήθησαν στη μείωση της αδυναμίας, καθώς και της άνοιας, του χρόνιου πόνου και άλλων προβλημάτων του γήρατος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πολλοί θεωρούν την αδυναμία ως αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, αλλά η μελέτη τους διαπίστωσε ότι ήταν κατά 85% λιγότερο πιθανή σε κείνους που δεν είχαν σχεδόν κανέναν παράγοντα κινδύνου.

Και τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα με καλή καρδιακή υγεία ήταν, επίσης, λιγότερο πιθανό να έχουν άλλα προβλήματα, που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο χρόνιος πόνος, η ακράτεια, οι πτώσεις, τα κατάγματα και η άνοια.

Η μελέτη παρακολούθησε για δέκα χρόνια πάνω από 421.000 άτομα, ηλικίας από 60 έως 69 ετών.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ Dr Joao Delgado επεσήμανε: "Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η αδυναμία και ασθένειες, που σχετίζονται με την ηλικία, θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να μειωθούν σημαντικά στους ηλικιωμένους.

Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου για την καρδιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ πιο υγιή τρίτη ηλικία. Δυστυχώς η σημερινή επιδημία παχυσαρκίας στρέφει τους ηλικιωμένους στη λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο η μελέτη μας υπογραμμίζει πόσο χρήσιμες είναι έστω και οι μικρές μειώσεις στους παράγοντες κινδύνου".

Ειδικότερα η ερευνητική ομάδα εξέτασε έξι παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς: Την αρρύθμιστη υψηλή αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα της γλυκόζης. Επιπλέον το εάν το άτομο είχε παραπανίσια κιλά, εάν έκανε λίγη ή καθόλου άσκηση και εάν κάπνιζε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Journal of Gerontology: Medical Sciences.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ