Είσαι άνω των 50; Έρευνα αποκαλύπτει 5 συνήθειες που παρατείνουν τη ζωή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μια νέα έρευνα που εστίασε τους μεσήλικες, εντόπισε τις 5 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσει κανείς αν θέλει να παρατείνει τη ζωή του μέχρι και 10 χρόνια!

Η νέα έρευνα έδειξε πως οι άνδρες υιοθετώντας αυτές τις 5 συνήθειες μπορούν να κερδίσουν μέχρι και 10 χρόνια επιπλέον ζωής, ενώ για τις γυναίκες τα θετικά αποτελέσματα είναι ακόμα πιο θεαματικά.

Όπως διαβάζουμε στο ygeiamou.gr, η ζωή ενός άντρα μπορεί να παραταθεί για αρκετά χρόνια χωρίς σοβαρές ασθένειες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, με την τήρηση 5 ορισμένων συνηθειών, οι γυναίκες μπορούν να προσθέσουν κατά μέσο όρο 10 περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής και οι άνδρες 7 χρόνια.

Ποιες είναι αυτές οι πέντε συνήθειες που πρέπει να τηρεί ένας μεσήλικας;

Να τρώει υγιεινά, να πίνει αλκοόλ με μέτρο (έως ένα ποτήρι κρασί τη μέρα οι γυναίκες και δύο ποτήρια οι άνδρες), να μην καπνίζει καθόλου, να διατηρεί το βάρος του σε κανονικά επίπεδα (δείκτης μάζας σώματος 18,5 έως 25) και να ασκείται σωματικά για τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα.

Με αυτές τις συνήθειες μπορεί κανείς να προσδοκά βάσιμα ότι θα προσθέσει στη ζωή του έως μια δεκαετία χωρίς καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν σε βάθος έως 34 ετών στοιχεία για σχεδόν 73.200 γυναίκες και 38.400 άνδρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν ένας 50άρης άνδρας τηρεί τουλάχιστον τις τέσσερις από τις πέντε υγιεινές συνήθειες, θα ζήσει κατά μέσο όρο άλλα 31,1 χρόνια χωρίς χρόνιες παθήσεις, έναντι 23,5 ετών για όσους άνδρες δεν τηρούν ούτε μία από τις πέντε συνήθειες, δηλαδή οι πρώτοι θα κερδίσουν άλλα επτάμισι χρόνια υγιούς ζωής. Για τις γυναίκες 50 ετών που τηρούν τις τέσσερις από τις πέντε συνήθειες, το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο (πάνω από δέκα έτη), καθώς μπορούν να προσβλέπουν κατά μέσο όρο σε ακόμη 34,4 έτη ζωής χωρίς χρόνιες παθήσεις, έναντι 23,7 ετών για τις γυναίκες που δεν τηρούν ούτε μια υγιεινή συνήθεια.

Το μικρότερο προσδόκιμο υγιούς ζωής έχουν οι άνδρες που καπνίζουν πολύ (πάνω από 15 τσιγάρα τη μέρα), καθώς επίσης οι άνδρες και οι γυναίκες με παχυσαρκία (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30).

Πηγή: mag.sigmalive.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ