Μήπως έχετε δυσανεξία στην γλουτένη και δεν το γνωρίζετε;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, και το κριθάρι και είναι υπεύθυνη για το "φούσκωμα" του ζυμαριού του ψωμιού.

Υπάρχουν άτομα τα οποία είναι αλλεργικοί στη γλουτένη και θα πρέπει να την αποκλείσουν από την διατροφή τους. Όμως υπάρχει και ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των ατόμων που έχουν δυσανεξία σε αυτή την πρωτεΐνη και δεν το γνωρίζουν. Συνέπεια αυτού είναι να εκδηλώνουν διάφορα συμπτώματα που παρερμηνεύονται ή συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών.

 

Δείτε παρακάτω και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας: 

 

Κακή πέψη

Η πιο συνηθισμένη ένδειξη δυσανεξίας στη γλουτένη είναι κάθε είδους ξαφνικό πρόβλημα με την πέψη. Από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τους πόνους στο στομάχι, μέχρι το φούσκωμα και τα αέρια.

 

Nευρολογικά προβλήματα

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, δυσκολία στην εξισορρόπηση, αδυναμία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα.

 

Πόνοι στις αρθρώσεις

Η αλλεργία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και οίδημα με συνέπεια τον πόνο στις αρθρώσεις.

 

Πονοκέφαλος

Αύξηση πονοκεφάλων ή ημικρανίες ιδιαίτερα μετά από την κατανάλωση τροφών με γλουτένη.

 

Μόνιμη κούραση

Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι χωρίς να συντρέχουν λόγοι.

 

Δερματικές παθήσεις

Το έκζεμα, η ψωρίαση και η κεράτωση pilaris είναι χαρακτηριστικά αλλεργίας στη γλουτένη. Φαγούρα και κοκκίνισμα του δέρματος , εξογκώματα και εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν σχεδόν οπουδήποτε και βρίσκονται συνήθως στους μηρούς, τα χέρια σας και το πρόσωπο.

 

Ορμονικές διαταραχές

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σας, ειδικά αυτές των οιστρογόνων και να προκαλέσει ακανόνιστο έμμηνο κύκλο, εξάψεις και απώλεια ή αύξηση βάρους.

 

Διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου 

Όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, σκληροδερμία ή πολλαπλή σκλήρυνση. 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ