Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Τι είναι το Calisthenics/Street Workout

  • Κατηγορία Ειδικά
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μια μικρή εισαγωγή στην καλλισθενική γυμναστική.

Το street workout/calisthenics διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τα υπόλοιπα είδη γυμναστικής που στοχεύουν στη μυϊκή ανάπτυξη. Είναι αναερόβια γυμναστική όπως τα βάρη, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιέιται το βάρος του σώματος σαν αντίσταση. Η προπόνηση μπορεί να γίνει είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους και ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ελάχιστος και πολλές φορές δεν κοστίζει τίποτα.

Το street workout έχει τεράστια γκάμα ασκήσεων που ξεκινούν από πολύ χαμηλό επίπεδο και τελειώνουν εκεί που τελειώνει η φυσική δύναμη του ανθρώπου. Στην αρχή μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με push ups, έλξεις στο μονόζυγο, βυθίσεις στο δίζυγο, καθίσματα και διάφορα άλλα που καλύπτουν όλες τις μυικές ομάδες. Aν πάλι δεν μπορεί ούτε αυτά, μπορεί να δοκιμάσει π.χ. Australian pull ups που είναι έλξεις σε χαμηλή μπάρα με τα πόδια να ακουμπάνε στο έδαφος. Ένας που ασκείται συστηματικά βλέπει σταδιακή ενδυνάμωση όλου του σώματος του και ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο πετυχαίνοντας με τον καιρό εντυπωσιακές ασκήσεις όπως είναι το human flag, το front lever, το planche και άλλα. Αυτό κρατάει το ενδιαφέρον ενεργό και τροφοδοτεί με θετικά κίνητρα ώστε ο αθλούμενος να συνεχίζει με αμείωτη ένταση.

calisthenics2

Οι ρίζες της καλλισθενικής γυμναστικής βρίσκονται στην αρχαία ελλάδα, το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις “κάλλος” που σημαίνει ομορφιά και “σθένος” που σημαίνει δύναμη, και όταν λέμε δύναμη δεν εννοούμε μόνο σωματική, αλλά και πνευματική διότι τονώνει την αυτοπειθαρχία και προάγει την ψυχική υγεία. Επίσης υπάρχουν πηγές που λένε οτι πήρε το όνομά της από τον ιστορικό Καλλισθένη. Παρόλα αυτά έγινε γνωστό μέσα απο τα γκέτο της Αμερικής και απο τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Στο εξωτερικό η καλισθενική γυμναστική γνωρίζει μεγάλη άνθιση και διοργανώνονται Παγκόσμια Πρωταθλήματα όπως το “Battle of the Bars” που γίνεται κάθε χρόνο απο τον οργανισμό “World Calisthenics Organization” (WCO) που έχει βάση στο Λος Άντελες των ΗΠΑ.

Όσο για την Ελλάδα υπάρχουν πολλοί αθλητές με ορισμένους σε πολύ καλό επίπεδο, και ο αριθμός αυξάνεται. Έχουν διοργανωθεί κάποια events κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αρκετά ικανοποιητική προσέλευση κόσμου. Το πιο πρόσφατο ήταν αυτό στις 3/6/2017 που διοργανώθηκε στον Άλιμο απο τον Ερρίκο και τον Ευγένιο μέσω Facebook, και μετά από την επιτυχία που σημείωσε αποφασίσαμε να διοργανώσουμε και δεύτερο μέσα στο καλοκαίρι το οποίο θα γίνει το Σάββατο 8 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει διαγωνισμούς calisthenics με κάποια τιμητικά έπαθλα. Επίσης μέλλεται ένας διαγωνισμός στις 25 Ιουνίου 2017 όπου κάποιοι διαγωνιζόμενοι θα αναμετρηθούν σε freestyle calisthenics και άλλοι στις έλξεις, τις βυθίσεις στο δίζυγο και τα pistol squats και όλα αυτά με πρόσθετα βάρη.

calisthenics6

Το street workout δεν ειναι απλή γυμναστική, είναι φιλοσοφία και όσοι το ακολουθούμε αισθανόμαστε μια ενότητα. Πηγή έμπνευσης είναι οι συναθλητές μας ανά την υφήλιο που μας δίνουν κάθε μέρα ώθηση δείχνοντας τις ικανότητες τους σε δύμαμη και freestyle τεχνικές. Το στοιχείο της δημιουργικότητας κυριαρχεί και δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορεί να κάνει ο καθένας. Αν και οι περισσότερες ασκήσεις είναι συγκεκριμένες και έχουν όνομα, πάντα υπάρχει περιθώριο για πρωτοτυπία.

Πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους να κρέμονται από ανθρώπους αντί για μπάρες.

Αυτή η γυμναστική δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένη ηλικία ή φύλο, ούτε σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη. Μπορούν να την ακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι, γυναίκες και άνδρες, πλούσιοι και φτωχοί. Τα οφέλη είναι πολλά και εκτός απο τη δύναμη και το όμορφο σώμα, το street workout σου δίνει υγεία, χαρά και αυτοπεποίθηση.

calisthenics6

Στις φωτογραφίες ήταν ο Ευγένιος, ο Ερρίκος και ο Ρένος. Για περισσότερες πληροφορίες και motivation μπορείτε να μας βρείτε στο Facebook ως Michalis Ouroumis, Sli Dis (Ευγένιος), Eric Chryss (Ερρίκος), και Renos Biniaris-Calisthenics (η σελίδα του Ρένου).

Υ.Γ: Οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο καλισθενικό πάρκο δίπλα στη μαρίνα Αλίμου. Ο δήμος Αλίμου έχει τοποθετήσει σε πολλά σημεία της περιοχής καλισθενικά πάρκα με καλό εξοπλισμό που δίνουν τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να γυμναστούν ταυτόχρονα. Ευελπιστούμε στο μέλλον να δούμε και σε άλλες περιοχές αυτή τη πρωτοβουλία για να διαδοθεί περισσότερο αυτό το ελεύθερο άθλημα.

calisthenics4

Πηγή: www.menshealth.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Διατροφικά tips για να παραμείνεις fit και στις γιορτές
  • Push-ups: Φτιάξε κορμί σε 5 βήματα
  • Τα βαθιά καθίσματα ενεργοποιούν τους μύες
  • Φάκελος Κρεατίνη!
  • Κάψε λίπος στο κρέβατι
  • Ο Derek Weida βγήκε ζωντανός από την κόλαση του Ιράκ και έγινε «κτήνος» του Fitness
loading...