Είναι το CrossFit ασφαλές για τα παιδιά;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα για όλους τους γονείς. Είναι το CrossFit ασφαλές για τα παιδιά τους; Με την πάροδο του χρόνου οι απόψεις των γιατρών για τα παιδιά και την Άρση Βαρών έχουν εξελιχθεί, και όπως συμβαίνει σε κάθε αθλητική δραστηριότητα, η καλή προπόνηση και η επικέντρωση στην τεχνική είναι απαραίτητη.
 
Ο Owen Belamaric δεν είναι τόσο σίγουρος για την μέθοδο προπόνησης Crossfit.Όταν ρωτήθηκε τι δεν του αρέσει σε αυτό, είπε ‘‘Η προπόνηση είναι πάντα πολύ σκληρή’’! Γεγονός που εγείρει το ερώτημα, είναι καλό να κάνουν μια τόσο σκληρή προπόνηση τα παιδιά;
 
Αυτό εξαρτάται από τον ορισμό της λέξης ‘‘σκληρή’’. Όσον αφορά την Άρση Βαρών οι επιστημονικές απόψεις έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
 
Ο Jordon Metzl, αθλητίατρος στο νοσοκομείο ειδικής  χειρουργικής στη Νέα Υόρκη λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν για προπόνηση με βάρη σε παιδιά συνήθως αντιδρούν αρνητικά. Όπως επίσης και πολλοί ειδικοί στην αθλητική ιατρική είναι πεπεισμένοι ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ασχολούνται με βάρη.
 
Η ιδέα αναπτύχθηκε το 2008, όταν η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) αναθεώρησε την πολιτική της δήλωση σχετικά με την προπόνηση με βάρη σε παιδιά και εφήβους. Η AAP αρχικά τάχθηκε ενάντια στην Άρση Βαρών, αλλά έπειτα λαμβάνοντας υπόψη νέα έρευνα καθόρισε ότι είναι ασφαλές για τα παιδιά να ξεκινήσουν light προπόνηση με βάρη από την ηλικία των 8.
 
«Οι μύες τους δε θα φαίνονται καλύτεροι, απλά θα λειτουργούν πιο δυναμικά και θα είναι πολύ χρήσιμο για αυτούς» λέει ο Metzl.
 
Μερικά παιδιά λένε ότι νιώθουν πιο δυνατά. Η Nicole Doria Rose πηγαίνει τους 2 γιούς της  στο CrossFit DoneRight τα Σάββατα.
 
“Στον μικρό του αρέσει επειδή νιώθει ότι γίνεται πιο δυνατός. Τις προάλλες που ήμασταν στο μανάβικο του ζήτησα να με βοηθήσει με τις σακούλες και μου είπε: «Μπορώ να το κάνω αυτό, μπορώ να κάνω και CrossFit». Αρχικά η Doria ήταν επιφυλακτική στην προπόνηση με βάρη για παιδιά.
 
” Έχω διαβάσει για παιδιά και εφήβους που ξεκίνησαν Άρση Βαρών πολύ νέοι και τραυματίστηκαν γιατί το σώμα τους δεν ήταν αρκετά ώριμο για να αντέξει, αλλά σε αυτό το επίπεδο ασχολούνται με ένα μικρό κομμάτι της Άρσης Βαρών και διδάσκονται πώς να το κάνουν σωστά. ”
 
Το πρόβλημα είναι ότι μερικά παιδιά πιέζουν περισσότερο τον εαυτό τους απ’όσο πρέπει, που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγηθούν σε τραυματισμό. Αυτό που ανησυχεί τον Δρ. Tim Hewett (Διευθυντής Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι) είναι η μέθοδος  προπόνησης  CrossFit. Λέει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το CrossFit είναι καλό για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για παιδιά.
 
” Οι περισσότεροι που ασχολούνται με αυτή τη μέθοδο προπόνησης είναι πεζοναύτες, αστυνομικοί κ.τ.λ πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι σε τέτοια προπόνηση.” Λέει ο Hewett.
 
Λέει επίσης ότι πολλοί CrossFit Trainers δεν διδάσκουν κατάλληλες τεχνικές Άρσης Βαρών και εποπτεύουν πολλούς ασκούμενους ταυτόχρονα πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο.
 
“Αυτό που τα παιδιά προσπαθούν να κάνουν είναι ολυμπιακές άρσεις όπως αρασέ και ζετέ. Μην έχοντας την δύναμη και την τεχνική να εκτελέσουν την άσκηση θέτουν σε κίνδυνο την σπονδυλική τους στήλη με βάρη τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν.”
 
Ο καλύτερος τρόπος να προπονείς παιδιά σύμφωνα με τους δύο γιατρούς είναι μια ελαφριά προπόνηση με πολλές επαναλήψεις. Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να εκτελέσουν 8 με 15 επαναλήψεις με φορτία τέτοια που να μην τους δημιουργεί πρόβλημα. Ο Metzl που δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προπόνησης δύναμης για παιδιά, που ονομάζεται Home Strength Training for Young Athletes με την AAP εξηγεί ότι τα παιδιά για να καρπωθούν τα οφέλη από αυτή την προπόνηση δεν θα πρέπει να τα πιέσεις σκληρά.
 
“Δεν ψάχνουμε για πλήρη μυϊκή κόπωση ” λέει ο Metzl. “Έχουν γίνει μια σειρά από μελέτες που συγκρίνουν την ελαφριά προπόνηση πολλών επαναλήψεων με την άρση μεγάλων φορτίων σε μικρό χρονικό διάστημα οι οποίες έδειξαν ότι τα οφέλη δύναμης που αποκομίζονται με αυτούς τους δύο τρόπους είναι σχεδόν ισοδύναμα. ”
 
Ο Hewett λέει, ότι τα παιδιά θα πρέπει να εντάξουν την αθλητική τους δραστηριότητα στην καθημερινή τους ζωή πράγμα που θα τους κρατήσει σε φόρμα.
 
“Να κάνουν πράγματα που πάντα ήθελαν να κάνουν, να πάνε στο πάρκο, στην παιδική χαρά, να κάνουν οποιοδήποτε άθλημα ” λέει ο Hewett.
 
Έτσι, αν τα παιδιά σας θέλουν να κάνουν CrossFit  και το γυμναστήριο έχει άρτια καταρτισμένους trainers  αυτό είναι καλό, το ίδιο και αν θέλουν να ασκηθούν  αλλού. Το θέμα είναι να κάνουν την άσκηση διασκέδαση και μέρος της καθημερινής τους ζωής.
 
 
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • 5 Crossfit ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε έξω
  • Κάψε λίπος στο κρέβατι
  • Ο Derek Weida βγήκε ζωντανός από την κόλαση του Ιράκ και έγινε «κτήνος» του Fitness
  • Τι είναι το foam rolling και γιατί αξίζει να το βάλεις στην προπόνηση σου
  • «Αγαλματένιο» κορμί ακόμα και στα 47 η Ελένη Πετρουλάκη
  • Η σημαντικότητα της κινητικότητας στο Crossfit
loading...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 6 λόγοι για να ξεκινήσεις Crossfit! Ιστορία του Crossfit »