Πόσες μέρες μπορείς να λείψεις από το γυμναστήριο χωρίς να χάσεις μυική μάζα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Εξετάζουμε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και τα χρονοδιαγράμματα που υποστηρίζονται από ειδικούς.

Η ξεκούραση είναι απαραίτητη στην προπόνηση, αλλά το να ξέρεις για πόσο καιρό μπορείς να σταματήσεις το γυμναστήριο, προτού ξεκινήσεις να χάνεις μυική μάζα, είναι ζωτικής σημασίας.

Συνήθως προσπαθούμε να ορίσουμε στόχους που σχετίζονται με τη γυμναστική και τη φυσική μας κατάσταση. Ωστόσο, πολλοί από εμάς τείνουν να εγκαταλείπουν αυτούς τους στόχους μετά από λίγο. Πόσο καιρό όμως μπορείς να ξεκουραστείς, προτού οι μύες σου από τονωμένοι και δυνατοί γίνουν χαλαροί και μαλακοί;

Τα μυστικά της γυμναστικής

Η ξεκούραση είναι απαραίτητο μέρος της προπόνησης, αλλά η υπερβολική αδράνεια μπορεί να αναιρέσει την πρόοδο που έχεις πετύχει με τον ιδρώτα που έχεις χύσει. Αν και κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά, υπάρχουν γενικές -υποστηριζόμενες από ειδικούς- κατευθυντήριες γραμμές, που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε είναι η ώρα να επιστρέψεις στη δράση.

Οι μύες δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα, αλλά η εμφάνισή τους μπορεί να αλλάξει μετά από μια ή δύο εβδομάδες αδράνειας. Τα μυικά κύτταρα αρχίζουν να συγκρατούν λιγότερο νερό, με αποτέλεσμα να μειώνεται το μέγεθος των μυών. Ωστόσο, αυτό δεν θεωρείται σημαντική απώλεια μυικής μάζας.

Η πραγματική απώλεια μυικής μάζας αρχίζει μετά από περίπου δύο εβδομάδες χωρίς προπόνηση. Η δύναμή σου θα μειωθεί σταδιακά και θα παρατηρήσεις επίσης εξασθένιση του συντονισμού και της ευλυγισίας σου, αν η διακοπή είναι πολύ μεγάλη.

Πότε αρχίζουμε να χάνουμε μυική μάζα;

Η διακοπή της προπόνησης για μια εβδομάδα ή ακόμη και για δέκα ημέρες δεν θα επηρεάσει σοβαρά τη μυική σου μάζα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η περίοδος ανάπαυσης μπορεί να είναι ευεργετική για την υπερτροφία των μυών. Ωστόσο, αν η αδράνεια είναι παρατεταμένη, μετά από 28 ημέρες χωρίς προπόνηση, όχι μόνο θα χάσεις δύναμη, αλλά θα αρχίσεις να χάνεις και μυική μάζα και η ανάκτησή της θα είναι πιο δύσκολη.

Η μέγιστη δύναμη δεν επηρεάζεται σημαντικά, παρά μόνο μετά από αρκετές εβδομάδες αδράνειας. Η ισχύς μειώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι η δύναμη. Η αερόβια αντοχή, η ικανότητα να εκτελείς παρατεταμένη άσκηση σε χαμηλή έως μέτρια ένταση δηλαδή, αρχίζει να μειώνεται μετά από 25 έως 30 ημέρες αδράνειας, ενώ την ίδια περίοδο θα αρχίσει να μειώνεται και η δύναμή σου.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ