Το κόλπο για να καις ακόμα πιο πολύ λίπος όταν γυμνάζεσαι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γιατί υπάρχει μία βασική διαφορά μεταξύ λίπους και θερμίδων.

Η καύση θερμίδων και το κάψιμο λίπους δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι θερμίδες από υδατάνθρακες καίγονται πρώτες-πρώτες κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης επειδή είναι η πιο άμεσα διαθέσιμη μορφή ενέργειας. Αν αυτές οι θερμίδες δεν χρησιμοποιηθούν, αποθηκεύονται σε λιπώδη κύτταρα. Τότε, το σώμα χρειάζεται πολλαπλάσια προσπάθεια για να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος ως καύσιμο ενέργειας για τις προπονήσεις σου.

Οι ειδικοί λένε, επίσης, ότι το αποθηκευμένο σωματικό λίπος καίγεται αποτελεσματικότερα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων χαμηλής έντασης, επειδή δίνει στο σώμα περισσότερο χρόνο να αποκτήσει πρόσβαση στα λιποκύτταρα, να τα επεξεργαστεί και να τα κάψει. Με αυτό κατά νου, μάθε πώς να καταναλώνεις τις κατάλληλες θερμίδες πριν ένα πρόγραμμα προπόνησης -το οποίο στοχεύει αποκλειστικά στο αδυνάτισμα και όχι στο χτίσιμο μυών.

Μια πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Physiology εξέτασε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης πρωινού έναντι της παράλειψής του πριν από μια προπόνηση χαμηλής έντασης, με συμμετέχοντες του πειράματος 10 υπέρβαρους, αλλά γενικά υγιείς άντρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός πλήρους πρωινού γεύματος δυο ώρες πριν ένα 60λεπτο περπάτημα σε διάδρομο γυμναστηρίου, βοήθησε τους μισούς άντρες -που το κατανάλωσαν- να κάψουν ελαφρώς περισσότερες θερμίδες, αλλά λιγότερο λίπος. Οι άλλοι μισοί άντρες, οι οποίοι δεν πήραν πρωινό, έκαψαν πολύ περισσότερο αποθηκευμένο λίπος μέσω του ίδιου ρυθμού καύσης θερμίδων.

Ποιο είναι το απλό συμπέρασμα της μελέτης; Η άσκηση σε κατάσταση "νηστείας" μπορεί να προκαλέσει ευνοϊκότερες αλλαγές στον λιπώδη ιστό και αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές για την υγεία μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν πως η πλήρης αποχή από το πρωινό δεν βοηθά στην απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να κάψει λίπος μετέπειτα. Αντίθετα, η μετρημένη πρόσληψη τροφών που συνδυάζουν σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά όπως ένα αβοκάντο, μια μπανάνα, μια χούφτα καρύδια ή ένα μικρό μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης, προετοιμάζουν το σώμα σου να κάψει περισσότερο αποθηκευμένο λίπος παίρνοντας πλήρη ενέργεια από αυτές τις τροφές".

Συμπέρασμα: Αύριο το πρωί πήγαινε γυμναστήριο όχι με γεμάτο στομάχι, αλλά ούτε και άδειο.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ