Πώς θα γυμνάσεις ολόκληρο το κορμί σου μέσα σε 14 λεπτά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σε προκαλούμε να δοκιμάσεις αυτό το γρήγορο πρόγραμμα ασκήσεων. Προσοχή: καίει.

Αν είσαι διαρκώς απασχολημένος με τη δουλειά και το επίπεδο fitness σου είναι κοντά στο 2 με 3 (με άριστα το 10), μπορείς να ακολουθήσεις αυτό το ταχύρυθμο πρόγραμμα που θα γυμνάσει όλο το σώμα σου σε λίγα λεπτά. Λέγεται «διαλειμματική προπόνηση» υψηλής έντασης και αποτελεί το κλειδί για να κάψεις το λίπος γρήγορα, να αυξήσεις την αντοχή σου, να προσδώσεις το μέγιστο δυνατό όγκο στους μυς σου και να εκτινάξεις το μεταβολισμό σου.

Η λέξη «διαλειμματική» υπονοεί την ενεργοποίηση του συνόλου των μυϊκών και αναπνευστικών λειτουργιών σε λίγο χρόνο, πιέζοντας το σώμα σου να εκτελέσει έναν κύκλο ασκήσεων με ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης -είναι μια κόλαση, αλλά αποδίδει τα ίδια οφέλη με μια ωριαία προπόνηση στο γυμναστήριο.

Καίει, καίει, καίει
Στην επόμενη σελίδα ακολουθούν οι κανόνες ανάλογα με τις αντοχές σου. Μπορείς να δουλέψεις για 4, 10 ή 14 λεπτά.

4 λεπτά Tabata

Για διπλάσιο κάψιμο λίπους
Ακούγεται σαν μέθοδος γιόγκα, αλλά δεν είναι. Η μέθοδος Tabata δημιουργήθηκε από έναν Ιάπωνα ερευνητή, τον Δρ. Ιτζούμι Ταμπάτα, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ανακάλυψε ότι όσα άτομα γυμνάζονται έντονα για 4 λεπτά (σπριντ για 20'’, ξεκούραση για 10'' και επανάληψη του κύκλου επί οκτώ φορές) δυναμώνουν το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης και καίνε 50% περισσότερο λίπος από μια ημίωρη, μέτριας έντασης αεροβική προπόνηση. Εσύ, μπορείς να δοκιμάσεις το ίδιο κόλπο είτε τρέχοντας, είτε κάνοντας σχοινάκι. Εξαντλητικό μεν, συναρπαστικό δε.

10 λεπτά κυκλική προπόνηση

Για ενδυνάμωση του συνόλου των μυϊκών και αναπνευστικών λειτουργιών σου
Για μια πλήρη προπόνηση τόσο των μεγάλων μυϊκών ομάδων του σώματός σου όσο και των πνευμόνων και της καρδιάς, έχεις μια επιλογή: την κυκλική προπόνηση. Στο γυμναστήριο θα σου έπαιρνε πάνω από μισή ώρα. Εδώ μιλάμε για 10 λεπτά, μάξιμουμ:

> Στόχος σου είναι να εκτελέσεις ταυτόχρονα ασκήσεις δύναμης, ισορροπίας και ταχύτητας για όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του άνω και του κάτω μέρους του σώματος στο λιγότερο δυνατό χρόνο.

> Ένα παράδειγμα ασκήσεων: πιέσεις ώμων με αλτήρες πάνω από το κεφάλι, ημικαθίσματα, έλξεις σε μονόζυγο, οπίσθιες προβολές ποδιών και σανίδα (δες βίντεο).

> Δοκίμασε 8-12 επαναλήψεις για κάθε άσκηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ξεκουράσου για λίγο. Στη συνέχεια, επανάλαβε τον κύκλο άλλες 4 φορές.

 

 

Πόση ακριβώς ένταση πρέπει να δώσεις;
Υπάρχουν διάφοροι, περίπλοκοι υπολογισμοί που δίνουν με μαθηματική ακρίβεια τον ανώτατο όγκο οξυγόνου που μπορεί να καταναλωθεί από τα ανθρώπινα κύτταρα κατά τη μέγιστη προσπάθεια στη μονάδα του χρόνου (VO 2 max). Αλλά, άστο. Εσύ να θυμάσαι ότι πρέπει να ασκείσαι σε τέτοιο επίπεδο, που να σου επιτρέπει να ολοκληρώσεις μια μεγάλη πρόταση χωρίς να λαχανιάζεις.

Θα καις λίπος για μέρες

Επανειλημμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι η διαλειμματική προπόνηση (είτε αερόβια, είτε ενδυνάμωσης) είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την απώλεια βάρους και την ανασύνθεση των μυϊκών ινών. Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ακατάπαυστη καύση θερμίδων, ακόμη και για 48 ώρες μετά την προπόνηση. Αυτό είναι και το τεράστιο όφελος που προσφέρει στην ικανότητα του μεταβολισμού σου να καίει λίπος ακόμη κι όταν κοιμάσαι.

Δεν είναι πανάκεια

Αν και δεν υπάρχουν αρνητικές παράμετροι στην προπόνηση υψηλής έντασης, εντούτοις δεν σημαίνει ότι αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση για όλους. Αν θέλεις πραγματικά να αναπτύξεις το μυϊκό σου σύστημα ή επιθυμείς να συμμετέχεις σε κάποιο μαραθώνιο, χρειάζεσαι άλλες τακτικές, πιο επίπονες, περισσότερο συστηματικές, αρκετά χρονοβόρες και καλά μελετημένες. Αλλά αν μιλάμε για μια γρήγορη τόνωση του αγύμναστου σώματός σου ή για μια συμπληρωματική δραστηριότητα τις μέρες που δεν προπονείσαι στο γυμναστήριο, τότε η διαλειμματική προπόνηση είναι αναντικατάστατη.

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ