Πόσες φορές πρέπει να γυμνάζεται μια μυϊκή ομάδα;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Υπάρχουν πολλές θεωρίες πάνω σε αυτό το ζήτημα (όπως και στα περισσότερα άλλωστε).

Πίσω στο χρόνο, όλοι οι αθλητές γύμναζαν κάθε μυϊκή ομάδα δύο φορές την εβδομάδα γιατί αυτό ήταν ευρέως αποδεκτό. Αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν και τώρα πολλοί αθλητές πιστεύουν ότι μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

Το πόσες φορές γυμνάζεις τους μυς σου εξαρτάται από τον ρυθμό αποθεραπείας αλλά και την ένταση της προπόνησης. Και όχι μόνο αυτό. Έχουμε ξαναπεί ότι η μυϊκή ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα μιας εξίσωσης: άσκηση+διατροφή+ανάπαυση+συμπληρώματα. Ανάλογα με την ποιότητα και ποσότητα του κάθε παράγοντα εξαρτάται και το τελικό αποτέλεσμα.

Αν για παράδειγμα γυμνάσεις τα πόδια σου με εξαιρετική ένταση και το πρόγραμμά σου δεν σου επιτρέπει αρκετές ώρες ξεκούρασης ή δεν υπάρχει δυνατότητα για πλήρη ανάρρωση μέσω της διατροφής ή των αντίστοιχων συμπληρωμάτων, τότε σίγουρα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αφήνει αρκετές μέρες για να αναρρώσουν οι μυς.

Οι αρχάριοι και όσοι δεν γυμνάζονται με υψηλές εντάσεις μπορούν παρόλα αυτά να γυμνάζουν δύο φορές την εβδομάδα την ίδια μυϊκή ομάδα. Ένας τυπικός αρχάριος γυμνάζει κάθε μυϊκή ομάδα με μέση ένταση και με 2-3 ασκήσεις των 3 σετ ανά μυϊκή ομάδα.

Όσο το επίπεδο ανεβαίνει στην προπόνηση (προσθέτοντας ασκήσεις, σετ και αντιστάσεις) τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για αποθεραπεία δημιουργείται. Εδώ θα πρέπει να μπουν στην συζήτηση και οι άλλοι δύο παράγοντες: η διατροφή και τα συμπληρώματα. Ποιοτική διατροφή και συμπληρώματα θα μειώσουν τον χρόνο αποθεραπείας, αυτό είναι σίγουρο. Και λέγοντας ποιοτικά συμπληρώματα θα πρέπει να σταθούμε όχι μόνο στην μυϊκή αποθεραπεία αλλά και στο θέμα των αρθρώσεων και τενόντων. Μεγαλύτερης ηλικίας αθλητές μπορούν να νιώθουν ακμαίοι και δυνατοί, έτοιμοι για άλλη μια δυνατή προπόνηση, όμως οι τένοντες και οι αρθρώσεις τους ίσως κάποια στιγμή διαμαρτυρηθούν. Οπότε πρέπει να προσέξουμε και αυτό το «ύπουλο» ζήτημα.

Η μόνη εναλλακτική λύση (και πολύ αποτελεσματική θα προσέθετα) είναι να γυμνάζουμε την κάθε μυϊκή ομάδα δύο φορές την εβδομάδα, ακολουθώντας την μία φορά ένα πρόγραμμα μεγάλων αντιστάσεων και τη δεύτερη φορά ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης. Μπορούμε δηλαδή τη Δευτέρα να γυμνάσουμε τα πόδια για παράδειγμα κάνοντας σκουώτ, χακ σκουώτ, άρσεις θανάτου και πιέσεις ποδιών με μεγάλα βάρη και την Πέμπτη να κάνουμε εκτάσεις τετρακεφάλων, κάμψεις δικεφάλων με μικρότερες αντιστάσεις και περισσότερες επαναλήψεις. Αυτή η δεύτερη φορά δεν θα μας επιβαρύνει τις αρθρώσεις αλλά αντίθετα θα μας διατηρήσει το μυϊκό πρήξιμο σε υψηλά επίπεδα.

Το κλειδί δεν είναι να πιέζουμε τους μυς μας πολύ και να τους ξεκουράζουμε λίγο. Πρέπει να τους διεγείρουμε με προοδευτική αύξηση των αντιστάσεων ώστε να αναπτυχθούν ομαλά και στη συνέχεια θα πρέπει να τους διεγείρουμε και πάλι μετά την αποθεραπεία. Όπως είπαμε ο χρόνος αποθεραπείας είναι προσωπικό θέμα (ειδικά αν φροντίζουμε το τρίπτυχο ανάπαυση/διατροφή/συμπληρώματα) όμως το να γυμναζόμαστε 7 μέρες την εβδομάδα σίγουρα δεν θα μας οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.

 001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ