ΒΡΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΟ ΤΥΠΟ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΝΗΚΕΤΕ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ.

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γράφει o Nίκος Ζέρβας Personal trainer  www.nikoszervas.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται έχοντας ένα συγκεκριμένο τύπο σώματος ,ο οποίος μένει ίδιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του !Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον επηρεάσουμε προς το καλύτερο ,κάνοντας σωστή γυμναστική και διατροφή .Όμως πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιο τύπο σώματος ανήκουμε ,για να κάνουμε την ανάλογη προπόνηση και να τον γυμνάσουμε σωστά.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες σωματότυπων που είναι οι βασικές ,αλλά και κάποιες ενδιάμεσες .


Οι 3 σωματότυποι είναι :ο ενδόμορφος ,ο μεσόμορφος και ο εκτόμορφος .


Ο κάθε ένας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ,σχήμα ,αναλογία μυϊκής μάζας με λίπος ,καθώς και διαφορετική κατανομή του λίπους στο σώμα.
Ο ενδόμορφος διακρίνεται από το στρογγυλό σχήμα σώματος ,με μεγάλο βάρος στους γοφούς και μηρούς .Έχει πολύ λίπος και μικρό ποσοστό μυϊκής μάζας .Έτσι λοιπόν χρειάζεται αερόβια άσκηση για το χάσιμο του λίπους ,όπως και σωστή διατροφή .Ασκήσεις για αύξηση της μυϊκής μάζας και πολλές διατακτικές ασκήσεις.
Ο Μεσόμορφος διακρίνεται από το μεγάλο άνοιγμα των ώμων και γοφών καθώς και την μικρή μέση .Έχει λίγο λίπος και μεγάλο ποσοστό μυϊκής μάζας . Έχει καλή φυσική κατάσταση ,όποτε χρειάζεται ένα πρόγραμμα συντήρησης .Μέτρια ένταση στη αερόβια προπόνηση ,όπως και στην προπόνηση δύναμης .
Ο Εκτόμορφος διακρίνεται από τον επίπεδο θώρακα ,τους στενούς γοφούς και το αδύνατο μυϊκό σύστημα ,καθώς και το λίγο λίπος .Χρειάζεται ένα πρόγραμμα για την αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης .Επίσης ενδυνάμωση στην περιοχή της μέσης και του κορμού ,κυρίως με ραχιαίους και κοιλιακούς .
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε συνήθως στοιχειά και από τους τρεις σωματότυπους .’Ετσι λοιπόν υπάρχουν και κάποιοι ενδιάμεσοι τύποι ,όπως ο ενδοεκτόμορφος ,ο μεσοεκτόμορφος ,ο μεσοενδόμορφος .
Βάση όλων αυτών μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής ,το οποίο και θα μας προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα στο σώμα μας , όποιο είδος σωματότυπου και να έχουμε .Καλές προπονήσεις λοιπόν .

 

 

bodytypes

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Φτιάξε τη στάση του σώματος σου
  • Γιατί χρειάζεσαι ασκήσεις με το βάρος του σώματος;6 ιδανικές ασκήσεις
  • Η καλή υγεία προϋποθέτει να ακούμε τα μηνύματα του σώματός μας
  • Γυμναστείτε με τις καλύτερες ασκήσεις για κάθε κάθε μυϊκή ομάδα
  • Οδηγός ασκήσεων με το βάρος του σώματος
  • Διάβασε τη γλώσσα του σώματος της
loading...