Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν… θυμήθηκες τις προπονήσεις την άνοιξη!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θυμάται ότι υπάρχει η λέξη γυμναστική όταν ο καιρός πηγαίνει προς το καλύτερο και μπαίνουμε σιγα-σιγά στην άνοιξη που είναι προάγγελος του καλοκαιριού.

Το μοναδικό τους κίνητρο είναι πως θα βγούν το καλοκαίρι στην παραλία και αν τα περσινά ρούχα τους θα είναι όπως πρέπει. Λάθος κίνητρο, λάθος σκέψη!

Η κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα και ειδικά η γυμναστική πρέπει να έχει το σωστό κίνητρο, γιατί μόνο τότε προάγει την υγεία, ψυχική και σωματική. Αυτός δηλαδή που ουσιαστικά είναι ο λόγος για να ξεκινήσουμε να αθλούμαστε.

Από την άλλη λέμε κάλιο αργά παρά ποτέ, αφού η άσκηση είναι πολύτιμη για τον κάθε οργανισμό.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Μπορείς να είσαι έτοιμος για το καλοκαίρι; Η απάντηση είναι εξαρτάται και μάθε από ποιους παράγοντες:

Αν έχεις αθλητική υποδομή

Είναι πολύ πιο εύκολο να επανέλθεις από ένα τέτοιο διάλειμμα, αν γενικά γυμνάζεσαι πέντε ή έξι φορές την εβδομάδα ή αν γυμνάζεσαι τακτικά για διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο. Όμως να ξέρεις ότι έχεις ήδη χάσει αρκετή μυϊκή δύναμη.

«Για τους περισσότερους η απώλεια δύναμης προκύπτει έπειτα από 2-3 εβδομάδες αδράνειας» λέει η γυμνάστρια Μαριάννα Μπομπολάκη. Στην επιθεώρηση Medicine and Science in Sports and Exercise δημοσιεύτηκε αναθεώρηση αρκετών μελετών σε δρομείς, κωπηλάτες και αθλητές αντοχής. Σε όλες τις ομάδες, έπειτα από ένα μήνα χωρίς άσκηση, δεν φάνηκε να διαφοροποιούνται οι μυϊκές ίνες δύναμης. Τι διαπιστώθηκε όμως; Ενώ η μυϊκή δύναμη γενικά δε μεταβλήθηκε πολύ σε αυτή την περίοδο, οι εξειδικευμένες μυϊκές ίνες (όσες σχετίζονται άμεσα με το κάθε άθλημα) άρχισαν να διαφοροποιούνται σε μόλις 2 εβδομάδες χωρίς προπόνηση.

Και η καρδιαγγειακή ικανότητα; Αν λατρεύεις την αεροβική, σίγουρα σε ενδιαφέρει περισσότερο η αντοχή της καρδιάς και των πνευμόνων σου. Δυστυχώς, αυτή η ικανότητα χάνεται λίγο πιο γρήγορα απ’ ό,τι η δύναμη. Σε μελέτη σε ποδηλάτες αντοχής βρέθηκε πως 4 εβδομάδες αδράνειας είχαν ως αποτέλεσμα 20% μείωση της ικανότητας VO2 max, που μετρά τη μέγιστη ικανότητα πρόσληψης, μεταφοράς και χρήσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και από μια άλλη μελέτη, στην οποία διαπιστώθηκε πως έπειτα από 12 ημέρες αδράνειας η VO2 max έπεσε κατά 7% και τα ένζυμα του αίματος που σχετίζονται με την επίδοση αντοχής μειώθηκαν κατά 50%.

Αν δεν έχεις αθλητική υποδομή

Τότε είναι απλό: Δεν πρέπει να ζητάς θαύματα. Είναι καλό να αρχίσεις τις προπονήσεις, αλλά θα πρέπει να ξεχάσεις ότι θα έχεις το σώμα που ονειρεύεσαι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σίγουρα θα έχεις σημαντική βελτίωση στο σώμα σου το καλοκαίρι και φυσικά καλύτερη υγεια.

Πηγή: activeman.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ