Τα 9 συναρπαστικά οφέλη της κολύμβησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μια ολοκληρωμένη δραστηριότητα που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Εκγύμναση όλου του σώματος ταυτόχρονα
Η γυμναστική στο νερό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική λόγω της υψηλότερης πυκνότητας του νερού από τον αέρα (800 φορές πυκνότερη), παρέχοντας ολοκληρωμένη κάλυψη σε όλους τους μύες του σώματος.
Η αντίσταση που προβάλει το νερό στις κινήσεις βελτιώνει την αντοχή (stamina) και τονώνει τους μύες αφού μπορεί ταυτόχρονα να είναι αερόβια και αναερόβια άσκηση.

Καρδιοαναπνευστική αντοχή
Η κολύμβηση ενισχύει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για καρδιά, πνεύμονες και κυκλοφορικό σύστημα. Καθώς αναπνέουμε με τακτικό ρυθμό πρέπει να κάνουμε διαχείριση της κάθε ανάσας, ενισχύεται η χωρητικότητα των πνευμόνων και βελτιώνεται η καρδιαγγειακή λειτουργία.

Καλή φυσική κατάσταση με διάρκεια στο χρόνο
Μια σωματική δραστηριότητα όπως η κολύμβηση, σίγουρα έχει έναν βαθμό δυσκολίας μεγαλύτερο από άλλες δραστηριότητες, ωστόσο αυτός ο βαθμός δυσκολίας είναι και ο παράγοντας που κάνει την κολύμβηση να αφήνει το αποτύπωμα της (τα οφέλη στην φυσική κατάσταση) για καιρό. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις δεξιότητες.

Ιδανική Άσκηση για Άτομα με Τραυματισμούς
Η κολύμβηση αποτελεί μια ιδανική επιλογή για άτομα που αντιμετωπίζουν τραυματισμούς. Η αντίσταση του νερού μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών, προσφέροντας συγχρόνως ολοκληρωμένη άσκηση σε όλο το σώμα χωρίς υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις. Οι κινήσεις στο νερό βοηθούν στην αποκατάσταση της κινητικότητας και στην ενίσχυση των μυών.

Ιδανικό για Άτομα με Αναπηρίες

Η προσβασιμότητα στο νερό και η αντίσταση που προσφέρει καθιστούν την κολύμβηση ιδανική για άτομα με αναπηρίες. Η ελαφρότητα που προσφέρει το νερό, μέσω της άνωσης, επιτρέπει σε αυτά τα άτομα να ασκούνται με άνεση, ενισχύοντας τη φυσική τους κατάσταση και βελτιώνοντας την κινητικότητα.

Μεγάλη Κατανάλωση Θερμίδων
Αφού κατά την κολύμβηση όλο το σώμα συμμετέχει ενεργά είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρχει και η αντίστοιχη κατανάλωση ενέργειας δηλαδή θερμίδων. Ακολούθως, αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελεί εξαιρετικό μέσο για τη μείωση του σωματικού βάρους. Ο συνδυασμός της αερόβιας και αναερόβιας άσκησης στο νερό επιταχύνει την καύση θερμίδων, βοηθώντας όσους επιδιώκουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος.

Συμβάλει Ενεργά στη Βελτίωση του Ύπνου
Η ρυθμική αναπνοή και η σωματική ενασχόληση με την κολύμβηση συντελούν στη βελτίωση του ύπνου. Η ηρεμία που προσφέρει ο κολυμβητικός κύκλος συμβάλλει στην ανακούφιση του σώματος και του νου, προετοιμάζοντας τον οργανισμό για έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

Φτιάχνει την Διάθεση
Η ενδυνάμωση του σώματος και οι ανανεωμένες ενεργειακές αισθήσεις που προκύπτουν από την κολύμβηση έχουν άμεση επίδραση στη διάθεση. Όπως όλες οι μορφές άσκησης, έτσι και η κολύμβηση, κατά τη διάρκεια του προγράμματος το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες τύπου «β» ως μέσο αντίδρασης στον μυϊκό πόνο. Επιπροσθέτως, οι ενδορφίνες τύπου «β» που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της αγχώδους διαταραχής και στο σύνολο των ευεργετημάτων είναι η αίσθηση ευφορίας και ευεξίας.

Διαχειρίζεται το Στρες
Το νερό αποτελεί φυσικό στρεσολύτη, και η κολύμβηση βοηθά στην ανακούφιση των τάσεων και του στρες. Οι ρυθμικές κινήσεις και η αίσθηση της βαρύτητας που προσφέρει το νερό δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την ψυχική χαλάρωση. Μην ξεχνάτε πως η αίσθηση που έχουμε όταν βρισκόμαστε στο νερό, φέρνει ερεθίσματα στο σώμα μας που είχε κατά την διάρκεια της εννιάμηνης κύησης.

Πηγή: xtrblog.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ