Ποιες είναι οι μοντέρνες τάσεις για αποτελεσματική γυμναστική

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όλα όσα θα αναβαθμίσουν την άσκησή σου, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Για τους περισσότερους, ο στόχος της άσκησης επικεντρώνεται μόνο στην απόκτηση ή την διατήρηση φυσικής κατάστασης. Όμως, αν δεν είστε από αυτούς και χρειάζεστε κάποιο κίνητρο για να πετύχετε τους στόχους σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προτάσεις που συστήνει το American College of Sports Medicine. Οι τάσεις αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν για να ξεκινήσετε, να εντατικοποιήσετε ή να βελτιώσετε την καθημερινή σας άσκηση.

«‘Έξυπνες» συσκευές που «φοριούνται»
Η τεχνολογία βρίσκεται στο πλευρό όσων θέλουν να γυμναστούν προσφέροντας καινοτόμες συσκευές και εφαρμογές. Οι μετρητές της σωματικής δραστηριότητας είναι ειδικές συσκευές ή εφαρμογές του κινητού σας που βοηθούν να καταγράψετε τα ημερήσια βήματα σας, την απόσταση που τρέξατε και τις θερμίδες που καταναλώσατε. Αυτά τα «εργαλεία» μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθεια που κάνετε για απώλεια βάρους, αλλά και στο να βάζετε νέους στόχους στην καθημερινή σας άσκηση. Ο στόχος για καθημερινό περπάτημα έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί αν μπορείτε να μετράτε την πρόοδό σας, πχ. θέτοντας συγκεκριμένο αριθμό βημάτων. Πρόκειται για ένα τρικ που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της καθιστικής ζωής. Οι ανιχνευτές του καρδιακού παλμού συνδέονται με το «έξυπνο» ρολόι σας και μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας και να θέσε πιο εφικτούς στόχους, ανάλογα τις αντοχές σας.

Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης
Πρόκειται για επαναλαμβανόμενους κύκλους σύντομων ασκήσεων που εναλλάσσονται με μικρές παύσεις. Η διάρκεια των προπονήσεων, συνήθως δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά, αλλά έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης είναι μια πολύ καλή ιδέα για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να χάσουν βάρος και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας μυϊκήςμάζας. Καλό είναι, οι αρχάριοι να ξεκινούν ήπια και προοδευτικά να αυξάνουν την ένταση της άσκησης.

Ομαδική προπόνηση
Απευθύνεται σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν νέα είδη γυμναστικής. Εντός της ομάδας, το άτομο μπορεί να βρει πιο εύκολα κίνητρο και ενθάρρυνση ενώ παράλληλα νιώθει μέρος ενός κοινωνικού συνόλου. Η ομαδική προπόνηση είναι κατάλληλη τόσο για αρχάριους όσο και για άτομα που ασκούνται για πολλά χρόνια. Είναι μία ιδέα που μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας και να την κάνετε πράξη με θετική ενέργεια και καλή διάθεση αλλά μετά το τέλος της πανδημίας.

Προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης
Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης να περιλαμβάνει ασκήσεις αντίστασης με βάρη ή με λάστιχα και βοηθάει στη διευκόλυνση της καθημερινής δραστηριότητας. Συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας, και βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Εξατομικευμένη προπόνηση
Η εξατομικευμένη προπόνηση (personal training ) υπό την επίβλεψη κάποιου επαγγελματία, είναι μία καλή ευκαιρία για να δοκιμάσετε νέες ασκήσεις και να βελτιώσετε την τεχνική σας και είναι μια πιο συνειδητοποιημένη προσπάθεια, μιας και απαιτεί μεγαλύτερο κόστος. Όμως, η συνεχής αξιολόγηση της φυσικής σας κατάστασης και η τακτική παρακολούθηση από τον προπονητή σας, βοηθάει να διαμορφώσετε από κοινού το κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής με σκοπό την επίτευξη των στόχων σας και τη βελτίωση της απόδοσής σας.

Γυμναστική αντίστασης στο σωματικό βάρος
Αυτή η προπόνηση επικεντρώνεται σε δυναμικές ασκήσεις για την αύξηση μυϊκής δύναμης και αντοχής. Πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής που μπορεί να εκτελεστεί σχεδόν παντού και αποτελεί την ιδανική λύση για κάποιον που προτιμάει να γυμνάζεται στο σπίτι, εξοικονομώντας χρήματα.

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της τακτικής σωματικής άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής για καλύτερη υγεία. Επίσης, είναι πολύ γνωστό ότι η ποιότητα του ύπνου και η μείωση του άγχους είναι παράγοντες ευεξίας. Πολύ εύκολο να το λες αλλά αρκετά δύσκολο να το κάνεις, μερικές φορές. Τα πιο σίγουρα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την παρότρυνση από έναν επαγγελματία γυμναστή/προπονητή. Η «έξυπνη» τεχνολογία, η οργανωμένη προσπάθεια και η ευρηματικότητα μπορεί να γίνει σύμμαχος για τη διατήρηση της φυσικής κατάσταση ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας. Είτε αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποιο από τα παραπάνω, είτε όχι, να θυμάστε ότι η υγεία και η φυσική κατάσταση, θα είναι πάντα στη μόδα.

Info

Ευχαριστούμε τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό – Αθλητίατρο Αναπληρωτή Διευθυντή στην Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και επιστημονικό συνεργάτη του περιοδικού Shape via gr.askmen.com

001 xtreme

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ