Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική ώστε να χάσουμε βάρος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η επιστήμη μίλησε. Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να γυμναστούμε και τι πρέπει να προσδοκούμε από την πρωινή, μεσημεριανή και βραδινή προπόνηση;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να βρουν χρόνο για να ασκηθούν μοιάζει δύσκολο, όταν προσπαθούν να «στριμώξουν» ένα σύντομο workout στον χρόνο που τους περισσεύει. Αν, όμως, θέλετε να βελτιστοποιήσετε τις προπονήσεις σας προκειμένου να απολαύστε τα μεγαλύτερα οφέλη, ίσως να πρέπει να δοκιμάσετε να ασκείστε το πρωί.

Η πρωινή προπόνηση «πιάνει κορυφή»
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρωινή προπόνηση –ειδικά όταν γίνεται με άδειο στομάχι- είναι ο καλύτερος τρόπος να κάψετε το αποθηκευμένο λίπος, χάνοντας έτσι βάρος. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η ορμονική σύνθεση του σώματος το πρωί είναι ρυθμισμένη για να υποστηρίζει αυτό το στόχο, όπως αναφέρει ο Anthony Hackney, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο άνθρωπος διαθέτει ένα ορμονικό προφίλ που προδιαθέτει για καλύτερο μεταβολισμό του λίπους. Τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αναπτυξιακής ορμόνης, που εμπλέκονται στον μεταβολισμό, είναι φυσιολογικά ανεβασμένα αυτές τις ώρες, επομένως καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια από τις αποθήκες λίπους», εξηγεί ο ειδικός. Οι έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι όσοι ασκούνται το πρωί έχουν μειωμένη όρεξη κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που μπορεί εξίσου να τους προστατεύσει από την αύξηση του βάρους.

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το πρωινό ξύπνημα, η άσκηση μόλις ξυπνήσετε μπορεί εύκολα να γίνει δεύτερη φύση σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Physiology, η άσκηση στις 7 το πρωί μπορεί να αλλάξει το βιολογικό σας ρολόι και να σας κάνει να είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση το πρωί και να κουράζεστε πιο νωρίς το απόγευμα, οδηγώντας έτσι σε περισσότερη ξεκούραση το βράδυ, μέχρι και την επόμενη μέρα. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν, ακόμη, ότι είναι πιο εύκολο να ακολουθήσετε υγιεινές συνήθειες που πραγματοποιούνται το πρωί.

Η πρωινή προπόνηση, τέλος, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ψυχική υγεία και παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος μείωσης του στρες.

Σχεδόν εξίσου καλή και η απογευματινή προπόνηση
Αν δεν είστε πρωινός τύπος, δε χρειάζεται να πιεστείτε. Η πρωινή γυμναστική είναι ιδανική για κάψιμο λίπους και απώλεια βάρους, αλλά η απογευματινή μπορεί να προσφέρει ώθηση στην απόδοσή σας, καθώς έχετε ήδη καταναλώσει ένα ή δύο γεύματα πριν την κάνετε. «Κάθε φορά που τρώτε, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται. Η ζάχαρη στη μορφή της γλυκόζης είναι ένα από τα στοιχεία που χρειαζόμαστε, όταν προσπαθούμε να ασκηθούμε σε υψηλότερη ένταση», τονίζει ο Δρ. Hackney.

Η απογευματινή προπόνηση είναι, επίσης, ένας εξαιρετικός τρόπος να αποφύγετε την κατάπτωση στο τέλος της ημέρας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology βρήκε ότι η άσκηση μεταξύ 1-4 μμ μπορεί να αλλάξει το βιολογικό ρολόι με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η πρωινή προπόνηση. Ακόμα και ένας σύντομος περίπατος μπορεί να σας βοηθήσει να «ανεβείτε» και να συγκεντρωθείτε.

Προκαταρκτική μελέτη του 2018 είχε βρει, μάλιστα, ότι το σώμα καίει φυσιολογικά σχεδόν 10% περισσότερες θερμίδες αργά το απόγευμα, σε σχέση με νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Οι ερευνητές εξέτασαν σώματα σε ανάπαυση, επομένως δεν έβγαλαν σαφή συμπεράσματα για τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος ασκείται, αλλά είναι πιθανό να μπορούμε να κάψουμε λίγη παραπάνω ενέργεια αν ασκούμαστε το απόγευμα.

Και οι νυχτερινές προπονήσεις έχουν προνόμια
Για πολλούς ανθρώπους, είναι πιο εύκολο να ασκούνται μετά τη δουλειά. Υπάρχει, όμως, μια κοινή πεποίθηση ότι η απογευματινή άσκηση αναζωογονεί τόσο πολύ, που δυσκολεύει τον βραδινό ύπνο.

Παρόλο που η μελέτη στο Journal of Physiology βρήκε ότι η άσκηση μεταξύ 7-10 μμ αλλάζει το βιολογικό ρολόι, καθυστερώντας τον ύπνο, ο Δρ. Hackney φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι, αν κάποιος δεν πάει για ύπνο αμέσως μετά την προπόνηση, το μοτίβο του ύπνου του δεν επηρεάζεται, ενώ μια δραστηριότητα που ανακουφίζει το στρες, όπως η γιόγκα, μπορεί ακόμα και να βοηθά στη βελτίωση του ύπνου», υποστηρίζει ο ειδικός.

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι και η βραδινή προπόνηση μπορεί να ρυθμίσει το σώμα για απώλεια βάρους. Μια νέα εργασία στο Experimental Physiology βρήκε ότι οι νυχτερινές προπονήσεις δεν διαταράσσουν τον ύπνο και με την πάροδο του χρόνου μπορούν ακόμα και να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης της όρεξης, της γκρελίνης, συμβάλλοντας στην απώλεια ή τη διαχείριση του βάρους.

Το συμπέρασμα
Αν πρέπει να επιλέξουμε την καλύτερη ώρα για άσκηση, αυτή θα είναι το πρωί, σύμφωνα με τον Δρ. Hackney. Η πρωινή άσκηση επηρεάζει περισσότερο τη βιολογία και την ψυχολογία, οδηγώντας ενδεχομένως σε καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη συνέπεια. Στην ουσία, όμως, δεν υπάρχει κακή ώρα για να γυμναστεί κανείς. «Το σημαντικό είναι να βρείτε τον χρόνο και τον τρόπο για να το κάνετε», καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: ygeiamou.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ