Το πρόγραμμα προπόνησης του Jason Statham

Πώς ο Βρετανός ηθοποιός ανεβάζει όγκο και χτίζει μυς με 6 προπονήσεις την εβδομάδα.

Ο Jason Statham έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς με την παρουσία του στις ταινίες δράσης, καθώς πραγματικά τα σπάει στον χειρισμό των όπλων, έχει τρομακτικές ικανότητες στη σωματική πάλη και γενικά είναι ένας τύπος που δεν θα ήθελες να τα βάλεις μαζί του. Τους εντυπωσιακούς του μύες, τους οφείλει σε ένα εντατικό 6ήμερο πρόγραμμα προπόνησης που τον φέρνει αντιμέτωπο με τα όριά του και τον βοηθά να χτίζει δύναμη, να παίρνει όγκο και να έχει αρκετή αντοχή για να τα βγάζει πέρα στις σκηνές μάχης.

Χωρίς να δείχνει σαν τον Κόναν τον Βάρβαρο ή να έχει μύες μεγαλύτερους από αυτούς που έχουν οι επαγγελματίες bodybuilders, το μυικό του σύστημα είναι αρκετά αναπτυγμένο έτσι ώστε να γίνεται "πιστευτός" στις σκηνές που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας, σε ταινίες όπως οι Transporter, Crank και Fast & Furious.

Μάλιστα, στα 53 του, είναι σε πολλή καλύτερη φόρμα από άντρες που έχουν τα μισά του χρόνια, γι' αυτό και αποτελεί ζωντανή απόδειξη του ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας μετά από το οποίο δεν μπορείς να έχεις μυώδες και γραμμωμένο σώμα, εφόσον, βέβαια, ακολουθείς ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής και το συνδυάζεις με μία ισορροπημένη δίαιτα

Η λογική πίσω από την 6ήμερη προπόνηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να γυμνάζεις τις ίδιες μυικές ομάδες κάθε ημέρα, καθώς αυτό οδηγεί σε υπερπροπόνηση και θα σε εξουθενώσει. Έτσι, άντλησε έμπνευση από το πρόγραμμα που ακολουθεί για να δουλέψεις ξεχωριστά κάθε μυική ομάδα, αφήνοντάς της αρκετό χρόνο για ξεκούραση όσο θα γυμνάζεις άλλους μύες, κάτι το απαραίτητο για να χτίσεις, συνολικά, δύναμη και αντοχή, να κάψεις λίπος και να επιτρέψεις στις μυικές ίνες να αναπτυχθούν.

 

 

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Jason Statham

Αν σου φαίνεται εντατικό, αυτό συμβαίνει επειδή όντως είναι, αλλά τα αποτελέσματα θα γίνουν σύντομα εμφανή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσεις σώμα υπερήρωα μετά από 6 ημέρες, καθώς θα πρέπει να συνεχίσεις να προσπαθείς μέχρι να αποκτήσεις αυτό που θέλεις.

Δευτέρα - Πρόγραμμα πυραμίδα

- Ζέσταμα: 20 λεπτά στην κωπηλατική μηχανή με 20 επαναλήψεις το λεπτό

- Push ups

- Έλξεις

- Βαθιά καθίσματα

- Άρσεις θανάτου με τεντωμένα πόδια

- Άρσεις ποδιών από δίζυγο

Τρίτη - Στήθος και ώμοι

- Ζέσταμα: 20 λεπτά στην κωπηλατική μηχανή με 20 επαναλήψεις το λεπτό

- Πιέσεις πάγκου

- Στρατιωτικές πιέσεις ώμων

- Εκτάσεις με αλτήρες

- Κάμψεις τρικεφάλων με αλτήρες

- Περπάτημα του αγρότη με kettlebell

- Βαθιά καθίσματα

Τετάρτη - Διαλειμματική προπόνηση

- Βαθιά καθίσματα με βάρος στο στήθος

- Έλξεις

- Push ups από επικλινή θέση

- Power cleans με μπάρα

- Γόνατα με αγκώνες

Πέμπτη - Κάτω μέρος του σώματος

- Ζέσταμα: 20 λεπτά στην κωπηλατική μηχανή με 20 επαναλήψεις το λεπτό

- Βαθιά καθίσματα

- Βαθιά καθίσματα με μπάρα στο στήθος

- Άρσεις θανάτου με τεντωμένα πόδια

- Αντίστροφα ροκανίσματα

Παρασκευή - Κλιμακωτή προπόνηση

- Βαθιά καθίσματα με μπάρα στο στήθος με το 120% του βάρους σου (20 επαναλήψεις)

- Χτυπήματα ιατρικής μπάλας στο έδαφος (5 επαναλήψεις)

- Έλξεις με λαβή από σχοινί (10 επαναλήψεις)

- Πιέσεις πάγκου (10 επαναλήψεις)

- Χτυπήματα ιατρικής μπάλας στο έδαφος (10 επαναλήψεις)

- Έλξεις (15 επαναλήψεις)

- Χτυπήματα ιατρικής μπάλας στο έδαφος (10 επαναλήψεις)

- Βυθίσεις (15 επαναλήψεις)

- Χτυπήματα ιατρικής μπάλας στο έδαφος (15 επαναλήψεις)

- Έλξεις με λαβή από σχοινί (20 επαναλήψεις)

- Χτυπήματα ιατρικής μπάλας στο έδαφος (20 επαναλήψεις)

Σάββατο

- 1 ώρα τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

Μr. Olympia 2021: Πάλι στο Ορλάντο της Φλόριντα στις 7-10 Oκτωβρίου 2021

Ο κορυφαίος επαγγελματικός αγώνας, το Μr Olympia ανακοινώθηκε ότι θα γίνει και πάλι στο Οrlando της Florida για το 2021!

Aφού ξεπέρασαν τις σημαντικές προκλήσεις το 2020, οι διοργανωτές του Olympia Fitness & Performance του Joe Weider άρχισαν να σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Φλόριντα το διάστημα 7-10 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Mr Olympia Dan Solomon σχολιάζει:
«Η ομάδα μας έχει απασχοληθεί με την αξιολόγηση των επιλογών για τη φετινή διοργάνωση και είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε ότι το Ορλάντο έχει επιλεγεί ως τοποθεσία φιλοξενίας. Ολόκληρη η πόλη καλωσόρισε τους οπαδούς και τους αθλητές μας με ανοιχτές αγκάλες πέρυσι και τα δεδομένα είναι τώρα έτοιμα να φέρουν τα πράγματα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο φέτος. Το Orange County Convention Center θα φιλοξενήσουν το Olympia Expo και τον 57ο αγώνα του θεσμού ενώ οι αθλητές θα φιλοξενηθούν στο Hyatt Regency Orlando. "

Ο πρόεδρος της IFBB Professional League IFBB Pro League , Jim Manion, προσθέτει: "Οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο ονειρεύονται να συμμετέχουν στο stage του Οlympia. Aφου είδα τι πέτυχε το Olympia Team το 2020, ανυπομονώ ήδη να σας δω όλους τον Οκτώβριο στο Ορλάντο.
O Big Ramy Θα υπερασπιστεί για πρώτη φορά τον τίτλο του. Θα υπάρχουν 11 επαγγελματικές κατηγορίες, ανάμεσα σε αυτές και η Wellness Olympia που εισαγάγεται για πρώτη φορά. Επίσης θα πραγματοποιηθεί το Amateur Olympia , ανοικτός διαγωνισμός για όλους τους αθλητές της NPC που θα δίνει επαγγελματικές κάρτες της IFBB Professional League."

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που διαχειρίζεται το Μr Olympia , Jake Wood , δηλώνει: " Ήταν μια περήφανη στιγμή για όλους μας να παρακολουθούμε τη βιομηχανία να συναντιέται το 2020 για ένα Σαββατοκύριακο Olympia που δεν θα ξεχάσουμε σύντομα. Αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή. Η ομάδα μας εργάζεται ήδη για να ανεβάσει το επίπεδο ακόμη υψηλότερα τον Οκτώβριο. Δεν θα θέλατε να χάσετε αυτό που έχουμε σχεδιάσει. "

Πηγή: Bodybuilding.gr

001 xtreme

  • Κατηγορία Νέα

Body positivity: Οι πέντε τρόποι που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου

Η αυτοπεποίθηση του σώματος δεν είναι κάτι που έρχεται φυσικά σε κάθε γυναίκα.

Στην πραγματικότητα, το ταξίδι μέχρι εκεί είναι συνεχώς εξελισσόμενο και αλλάζει από στιγμή σε στιγμή. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι, είναι σημαντικό να δώσεις στο σώμα σου τη φροντίδα και την προσοχή που του αξίζει!

Παρακάτω θα βρεις πέντε αλάνθαστους τρόπους για να δώσεις προτεραιότητα στο σώμα σου, όλη μέρα, κάθε μέρα.

Κάνε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν πιο θετικό χώρο

Εντάξει, ας είμαστε ρεαλιστές – παρόλο που όλοι οι χρήστες θα θέλαμε να κάνουμε μια παύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι πάντα εφικτό στη σημερινή εποχή. Αντί λοιπόν να προσπαθήσεις να τα σβήσεις από τη ζωή σου, μπορείς να είσαι προσεκτική με τους λογαριασμούς που ακολουθείς. Αν κάποια influencer, εταιρεία ή ακόμα και κάποιος φίλος σου σε κάνει να νιώθεις άβολα ή ανασφαλής για το σώμα σου, πάτα το unfollow χωρίς δεύτερη σκέψη! Τα likes, οι ακόλουθοι και τα σχόλια κάτω από το περιεχόμενό σου μπορεί να έχουν δύναμη στον αλγόριθμο του Instagram, αλλά δεν σε βοηθάνε να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Κάνε μια προσπάθεια να μετατρέψεις τον χρόνο σου στα social media σε μια αναζωογονητική στιγμή της ημέρας.

Άφησε στον περίγυρό σου μόνο υποστηρικτικούς φίλους

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τις σχέσεις σου – ποιοι είναι οι άνθρωποι που σε εμψυχώνουν στην καθημερινότητα σου και ποιοι σε κάνουν να νιώθεις άσχημα. Κατάβαλε προσπάθεια να αφαιρέσεις την αρνητικότητα και να εστιάσεις στα άτομα που σου δείχνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Είναι σημαντικό να έχεις στη ζωή σου φίλους που ενισχύουν την εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό σου, όσο και στο σώμα σου. Και μην ξεχνάς να περιτριγυρίζεσαι από άτομα που σου υπενθυμίζουν πόσο όμορφη είσαι, εσωτερικά και εξωτερικά!

Εστίασε στην άνεση

Η άνεση είναι το κλειδί για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση σου και μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να φοράς μαλακά υφάσματα για να αισθάνεται υπέροχα το δέρμα σου. Αυτομάτως θα εισπράξεις μεγάλη ευχαρίστηση! Όταν εστιάζεις στην αυτο-φροντίδα και επιλέγεις προϊόντα που κάνουν το σώμα σου χαρούμενο, μπορείς να αισθανθείς πιο σίγουρη για το δέρμα στο οποίο βρίσκεσαι.

Τράβηξε περισσότερες φωτογραφίες με τον εαυτό σου – Μόνο για εσένα

Μερικές φορές, είναι ωραίο να θυμίζεις στον εαυτό σου πόσο όμορφο είναι, χωρίς να αναζητάς επιβεβαίωση από άλλους. Ξεκίνα, λοιπόν, να τραβάς πολλές selfies και βίντεο με τον εαυτό σου που θα κάνεις κάτι αστείο ή να αποτυπώνεις μια σημαντική στιγμή που νιώθεις υπερήφανη. Προσοχή όμως μην τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο! Σκέψου αυτές τις στιγμές ως μια διασκεδαστική προσωπική τράπεζα αναμνήσεων που “μαρτυρούν” ότι κάποτε αισθανόσουν και μόνη σου όμορφη.

Ντύσου για σένα

Ακόμα κι αν μένεις στο σπίτι όλη την ημέρα ή απλά πηγαίνεις στο μανάβικο, φόρεσε τα αγαπημένα σου ρούχα. Αυτά που σου βγάζουν τον καλύτερο εαυτό σου. Δοκίμασε τολμηρά looks που έχεις δει στο Pinterest ή στο Instagram που δεν θα φορούσες κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τόλμησε διαφορετικά χτενίσματα ή συνδυασμούς ρούχων. Παίξε με τη δημιουργικότητά σου για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου.

Πηγή: www.marieclaire.gr

001 xtreme

Γιατί φαίνεσαι μεγαλύτερος από την ηλικία σου;

Όλοι το έχουμε δει. Έχουμε την ίδια ηλικία αλλά όχι και την ίδια όψη.

Κάποιοι μένουν αναλοίωτοι και άλλοι γερνούν πρόωρα. Οι επιστήμονες αναλύουν τους παράγοντες που μας κάνουν να γερνάμε πιο γρήγορα. Θα εκπλαγείτε αν δείτε ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα...

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη βιολογία για να υπολογίσουν με περισσότερη ακρίβεια πόσο γρήγορα γερνούν οι άνθρωποι.

Ένας παράγοντας γήρανσης είναι το μήκος των τελομερών ενός ατόμου, δηλαδή των τμημάτων του DNA και των πρωτεϊνών στο τέλος των χρωμοσωμάτων που μικραίνουν καθώς γερνάμε. Παράλληλα, ένα επιγενετικό «ρολόι» εξετάζει τις αλλαγές στη γενετική λειτουργία που όμως δεν τροποποιούν τον γενετικό κώδικα.

Ένα τρίτο «ρολόι» της γήρανσης βασίζεται στα μεταγραφώματα, μια συλλογή όλων των «αναγνώσεων» των γονιδίων σε ένα κύτταρο. Οι επιστήμονες επίσης μετρούν την ηλικία μεταβολομικά, δηλαδή μελετούν τις χημικές διαδικασίες που εμπλέκουν τους μεταβολίτες, μικρά μόρια που παράγονται μέσω και κατά τη διάρκεια των μεταβολικών διαδικασιών. Πέμπτον, χρησιμοποιούν το πρωτεϊνικό ρολόι, που μετρά τα επίπεδα των πρωτεϊνών στο αίμα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο eLife, λοιπόν, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν ένα σύνθετο βιολογικό ρολόι μπορεί να ξεπεράσει το μεμονωμένο ατομικό στην πρόβλεψη της υγείας του ατόμου.

«Για να καταλάβουμε καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από τη βιολογική γήρανση, θελήσαμε να εξετάσουμε τον τρόπο που σχετίζονται μεταξύ τους οι παράγοντες που υποδεικνύουν την βιολογική γήρανση, πώς συνδέονται με εκείνους που καθορίζουν την σωματική και ψυχική υγεία και αν ένα συνδυασμένο βιολογικό ρολόι, καθορισμένο από όλους αυτούς τους παράγοντες της γήρανσης, αποτελεί καλύτερο προγνωστικό δείκτη για την υγεία», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Rick Jansen.

Εξετάζοντας τους παράγοντες της βιολογικής γήρανσης

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από 2.981 άτομα ηλικίας 18-65 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στη Μελέτη Κατάθλιψης και Άγχους της Ολλανδίας. Το 74% των συμμετεχόντων είχαν λάβει διάγνωση για διαταραχή κατάθλιψης, άγχους ή και τα δύο, ενώ το 26% ήταν η υγιής ομάδα ελέγχου.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα για να εξετάσει αν τα πέντε μέτρα της βιολογικής γήρανσης –το μήκος των τελομερών, το επιγενετικό, πρωτεϊνικό και μεταβολικό ρολόι και το μεταγράφωμα- σχετίζονταν και αλληλεπιδρούσαν με την ψυχική και σωματική υγεία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν στην ανάλυση αυτούς τους πέντε παράγοντες, στην οποία συμπεριέλαβαν επίσης το φύλο, παράγοντες του τρόπου ζωής, την γενικότερη σωματική ικανότητα και άλλες γνωστές καταστάσεις υγείας.

Τι κάνει τους ανθρώπους να γερνούν πιο γρήγορα;
Όπως διαπιστώθηκε τελικά, το αρσενικό φύλο σχετιζόταν με πιο προχωρημένη βιολογική γήρανση σύμφωνα με τα τέσσερα από τα πέντε μέτρα του βιολογικού ρολογιού, πράγμα το οποίο έχει λογική, αν λάβουμε υπόψη ότι στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με πιο προχωρημένη βιολογική γήρανση σύμφωνα με τέσσερα από τα πέντε μέτρα είναι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ότι η κατάθλιψη συνδέεται με την πιο προχωρημένη βιολογική γήρανση, ενώ σημείωσαν και συσχετισμούς ανάμεσα στη χρήση φαρμάκων και τη γήρανση. Ωστόσο δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν αν αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στα φάρμακα ή σε υποκείμενα ψυχικά ή σωματικά νοσήματα που έχρηζαν θεραπείας.

Πάντως, η μελέτη επέτρεψε στους ερευνητές να συμπεράνουν ότι η δράση ορισμένων βιολογικών ρολογιών επικαλύπτεται από άλλα, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά φάνηκε να αφορούν σε διαφορετικές πτυχές της διαδικασίας γήρανσης.

«Αυτό παρέχει περαιτέρω υποστήριξη στη θεωρία ότι δεν είναι ένα το βιολογικό ρολόι που επηρεάζει αποτελεσματικά τη διαδικασία της βιολογικής γήρανσης, αλλά και ότι δεν βρίσκονται όλα τα ρολόγια υπό τον έλεγχο μιας μοναδικής διαδικασίας γήρανσης», καταλήγουν οι επιστήμονες.

cbdoilshop.gr

Ποιο είναι το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει πόσο υγιείς είστε;

Ένα σημείο στο σώμα μπορεί, με τις κατάλληλες επιστημονικές μετρήσεις, να δείξει την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου, τον ρυθμό γήρανσης και ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος - Εσείς το γνωρίζετε;

Το ανθρώπινο χέρι είναι κάτι αξιοσημείωτο. Όχι μόνο μας επιτρέπει να σκαρφαλώνουμε, να πετάμε και να μαζεύουμε πράγματα, αλλά μπορεί, επίσης, να αποτελέσει και ένα δείκτη υγείας, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Lancaster σε νέα τους εργασία.

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της λαβής -η οποία αξιολογεί την ποσότητα της πίεσης που μπορεί να παράγει ένας άνθρωπος με τη λαβή του χεριού του- οι ερευνητές μπόρεσαν να καταγράψουν τη δύναμη ενός ατόμου, αλλά και να μάθουν το βαθμό με τον οποίο γερνά το άτομο και ακόμη και να διαγνώσουν ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, οι άνδρες 20-30 ετών έχουν συνήθως τη μεγαλύτερη δύναμη, ενώ οι γυναίκες άνω των 75 ετών έχουν τη μικρότερη. Στους ανθρώπους 20-29 ετών, η μέση δύναμη λαβής είναι τα 46 κιλά για τους άνδρες και τα 29 κιλά για τις γυναίκες, με τους αριθμούς να φθίνουν στα 39 και 23,5 κιλά αντίστοιχα στην ηλικία των 60-60 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Adam Taylor, δύναμη λαβής χαμηλότερη από το μέσο όρο των ανθρώπων του ίδιου φύλου και ηλικίας σχετιζόταν με κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ υπεδείκνυε και καθοριστικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς. Παρομοίως, άλλη έρευνα έχει δείξει ότι η μικρότερη δύναμη λαβής αποτελεί ισχυρό παράγοντα πρόβλεψης του καρδιακού θανάτου, θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και εισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.

«Η δύναμη λαβής μπορεί, επίσης, να φανεί χρήσιμη στην πρόβλεψη της επιβίωσης από καρκίνο», υποστηρίζει ο Δρ. Taylor. Παρόλο που η επιβίωση βασίζεται σε άλλους παράγοντες, όπως το είδος του καρκίνου και η στιγμή της διάγνωσης, μελέτη υποστήριξε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η δύναμη λαβής των ασθενών, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητές τους να επιβιώσουν από μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Η διάγνωση με καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και των πνευμόνων στους άνδρες και με καρκίνο του μαστού και των πνευμόνων στις γυναίκες σχετιζόταν με μείωση κατά πέντε κιλά στη δύναμη λαβής στους ανθρώπους ηλικίας 60-69 ετών. Η μείωση αυτή σχετιζόταν, επίσης, με περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες.

Επιπλέον, η παχυσαρκία σχετίστηκε με μικρότερη δύναμη λαβής αργότερα στη ζωή, με πρόσφατη εργασία που εξέταζε τον διαβήτη και τη δύναμη λαβής να δείχνει ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 έχουν πιο αδύναμη λαβή. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται στην παρουσία λίπους στους μύες, καθιστώντας τους λιγότερο αποτελεσματικούς και αυξάνοντας έτσι την αδράνεια και επιδεινώνοντας τη μυϊκή φθορά.

Καταληκτικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η δύναμη λαβής μειώνεται με την ηλικία και η έρευνα των ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Lancaster δείχνει ότι η γήρανση προκαλεί μείωση στη μυϊκή μάζα (και λειτουργία) σε ποσοστό της τάξης του 1% ανά έτος από τη μέση ηλικία και μετά. Αυτό μπορεί να συντελέσει σε απώλεια έως και του 50% της μυϊκής μάζας στα 80-90 έτη.

Ωστόσο η γήρανση εξελίσσεται με διαφορετικούς σε ρυθμούς σε κάθε άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει ότι η δύναμη λαβής μπορεί να μειωθεί από αλλαγές λόγω ηλικίας στο νευρικό σύστημα όπου τα σήματα δεν ταξιδεύουν τόσο γρήγορα ή από μυϊκή απώλεια στα χέρια. Άλλες επιστημονικές απόψεις υποστηρίζουν ότι η μειωμένη δύναμη λαβής στους γηραιότερους ενήλικες σχετίζεται με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την επαλήθευση των στοιχείων και των ισχυρισμών.

001 xtreme

  • Κατηγορία Υγεία

Το όσπριο που βοηθά στις αϋπνίες

Μπορεί γενικά να αποφεύγουμε τα όσπρια το βράδυ, καθώς είναι πιο δύσπεπτα και φοβόμαστε μήπως μας κρατήσουν ξύπνιους, ωστόσο ένας διατροφολόγος μας συστήνει το πιο εναλλακτικό σνακ για όνειρα γλυκά.

Όπως αναφέρει στο Mind Body Green η διατροφολόγος Jessica Cording, τα ρεβίθια είναι το καλύτερο σνακ πριν τον ύπνο. Όπως αναφέρει, τα ρεβίθια είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι οποίοι βοηθούν το σώμα μας να παράγει σεροτονίνη, μια ουσία που κατασκευάζεται από την τρυπτοφάνη (αμινοξύ του οποίου η συγκέντρωση στο αίμα αυξάνεται όταν το γεύμα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες) και διευκολύνει τον ύπνο.

Μάλιστα, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να μας εμποδίσουν να κοιμηθούμε και να προκαλέσουν αϋπνίες. Πριν όμως το ρίξει κάποιος στα ζυμαρικά για βραδινό, καλό είναι να επιλέξει τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, για να αποφύγετε την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως τα ρεβίθια. Σημειώνεται επίσης, ότι τα ρεβίθια περιέχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου, το οποίο παίζει ρόλο σε περισσότερες από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα που ελέγχουν τα πάντα, από το σάκχαρο στο αίμα και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης έως την παραγωγή ενέργειας και τον ύπνο.
Για να εντάξετε τα ρεβίθια στο βραδινό σας, μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή να φάτε χούμους με ψητές πίτες ή φρέσκα λαχανικά. Είναι άλλωστε τόσο νόστιμα και εύκολα στους συνδυασμούς τους με άλλα υλικά, που δεν θα τα βαρεθείτε με τίποτα.

Πηγή: olivemagazine

001 xtreme

Πως ο κορωνοϊός επηρεάζει την τεστοστερόνη

Ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή του οργανισμού μας και την υγεια μας.

Νέα έρευνα δείχνει τώρα πως η μείωση της τεστοστερόνης αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές, «παράπλευρες απώλειες» της COVID-19. Όπως φάνηκε, η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό σε αρκετές περιπτώσεις ρίχνει δραστικά τα επίπεδά της.

Μάλιστα τα νέα ευρήματα αναφέρουν ότι είναι πιθανό τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης να αποτελούν και δείκτη κακής πρόγνωσης για την εξέλιξη της ασθένειας.

Ο κορωνοϊός ρίχνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Aging Male». Δείχνει πως, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης μετά από μια θετική διάγνωση στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ.

«Μετά την ηλικία των 30 ετών οι περισσότεροι άνδρες αρχίζουν να εμφανίζουν μια σταδιακή μείωση στα επίπεδα της τεστοστερόνης, με επιπτώσεις που γίνονται εμφανείς καθημερινά», εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός – Ουρολόγος – Ανδρολόγος και Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Selahittin Cayan, Καθηγητή Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μερσίνης, στην Τουρκία, έχει, ήδη υποτεθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αποτελούν δείκτη κακής πρόγνωσης για την COVID-19. Όμως, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη μελέτη, που δείχνει ότι ο ίδιος ο ιός προκαλεί και επιτείνει αυτή την έλλειψη.

Τι λενε οι ειδικοί

Οι ειδικοί λένε ακόμη ότι η τεστοστερόνη συσχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα των αναπνευστικών οργάνων. Κι ότι τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης πολύ πιθανά να αυξάνουν τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων.
«Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να εξηγήσουν γιατί η εξέλιξη της νόσου είναι χειρότερη στους άνδρες απ’ ό, τι στις γυναίκες. Και συνεπώς, μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων των ασθενών, μέσω της χρήσης θεραπειών τεστοστερόνης», λέει ο δρ Κωνσταντινίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής ερευνητής. Εκείνος σημειώνει: «Η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται γενικότερα με την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ως επακόλουθο λοιμώξεων και με την θνησιμότητα των ανδρών στις ΜΕΘ. Συνεπώς η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να έχει ευεργετική δράση γενικότερα» εξηγεί ο Dr Cayan.

Και ο καθηγητής συνεχίζει. «Ο δείκτης ολικής τεστοστερόνης ήταν σημαντικά πιο χαμηλός στους ασθενείς σε ΜΕΘ απ’ ό,τι στην ασυμπτωματική ομάδα. Επιπλέον η τεστοστερόνη των ασθενών σε ΜΕΘ ήταν σημαντικά πιο χαμηλή απ’ ό,τι των ασθενών σε ΜΑΦ».

Η νέα μελέτη ανέδειξε ότι ο δείκτης της ολικής τεστοστερόνης μειώνεται, καθώς αυξάνεται το ιικό φορτίο στον οργανισμό.
«Βρήκαμε υπογοναδισμό σε 113 (51,1%) από τους άνδρες ασθενείς». Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ασθενείς, που, τελικά, κατέληξαν, είχαν τα πιο χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Όμως, και στο 65,2% των 46 ασυμπτωματικών ανδρών ασθενών υπήρχε χαρακτηριστική πτώση της λίμπιντο.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες ερεύνησαν συνολικά 438 ασθενείς με COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Διενεργήθηκε λεπτομερής ανάλυση του ιατρικού ιστορικού των ασθενών. Έγιναν λεπτομερείς κλινικές εξετάσεις και επιπλέον εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

  • σε ασυμπτωματικούς ασθενείς (46)
  • σε συμπτωματικούς ασθενείς σε νοσηλεία (129)
  • σε ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Σε όσους ασθενείς είχαν κάνει έλεγχο τεστοστερόνης πριν νοσήσουν (24 άτομα), οι επιστήμονες βρήκαν σημαντική πτώση της ολικής τεστοστερόνης στον ορό του αίματος, μετά την μόλυνσή του από COVID-19.

«Η δική μας σύσταση είναι ότι με κάθε θετική διάγνωση για COVID-19, πρέπει να καταμετρώνται και τα επίπεδα τεστοστερόνης», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.
Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου λέει: «Σε όσους άνδρες ανευρίσκονται χαμηλά επίπεδα, η χορήγηση τεστοστερόνης θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόγνωσή τους. Αν και είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω σε αυτό τον τομέα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη υπόκειται σε περιορισμούς. Δεν συμπεριελήφθησαν ασθενείς με άλλες ασθένειες πλην της λοίμωξης COVID-19, λόγω των κανονισμών που ισχύουν στα νοσοκομεία αναφοράς.

«Οι μελλοντικές μελέτες πρέπει να επικεντρωθούν στο κατά πόσον τα επίπεδα συγκέντρωσης του ενζύμου ACE2 σχετίζονται με τα επίπεδα ολικής τεστοστερόνης». Αυτό είναι το συμπέρασμα του επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, που εκπόνησε τη μελέτη.

001 xtreme

  • Κατηγορία Υγεία

7 πράγματα που ήδη γνωρίζουμε για τον πλανήτη Άρη

Με αφορμή την προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη, μαζέψαμε 7 δεδομένα που ήδη έχουμε για τον Κόκκινο Πλανήτη. Ελπίζουμε σύντομα σε νεότερα.

Το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου σηματοδοτώντας μεταξύ άλλων την αφετηρία μιας νέας εποχής στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Πλέον τη στιγμή που θα ατενίζουμε την κουκίδα που αφήνει ο Άρης στον γήινο έναστρο ουρανό θα ξέρουμε ότι εκεί μακριά είναι ένας πλανήτης το έδαφος του οποίου περιδιαβαίνει ακατάπαυστα ακόμα ένα γήινο κατασκεύασμα. Επί της ουσίας το Perserverance είναι ένα κινητό εργαστήριο βάρους λίγο μεγαλύτερο από τον έναν τόνο και κόστους λίγο μεγαλύτερου από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σκοπός της αποστολής του είναι η συλλογή δεδομένων που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις για τον κοντινότερο σε μας πλανήτη.

Ούτως ή άλλως λόγω της εγγύτητάς του με τη Γη και της θέσης του στον ουρανό πάντοτε έξαπτε τη φαντασία του ανθρώπου με λαϊκές μυθολογίες, αστρολογικούς χάρτες, sci-fi μυθοπλασίες και ακαδημαϊκές έρευνες. Το βασικότερο ερώτημα που αναζητάμε εναγωνίως εδώ και δεκαετίες να λύσουμε είναι αν υπήρξε ποτέ εξωγήινη ζωή στον πλανήτη. Αναμένοντας απαντήσεις πάνω σε αυτό, σας παρουσιάζουμε facts για τα οποία τουλάχιστον να είμαστε βέβαιοι.

Πρόκειται για τον δεύτερο μικρότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Ο μόνος πλανήτης που είναι μικρότερός του είναι ο Ερμής. Η διάμετρος του Άρη είναι στα 6791 χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια έχει περίπου το μισό μέγεθος από αυτό που έχει ο πλανήτης μας.

Στον Άρη υπάρχει το υψηλότερο βουνό του ηλιακού μας συστήματος. Πρόκειται για το ηφαίστειο Olympus Mons που υπολογίζεται ότι φτάνει σε υψόμετρο 24 χιλιομέτρων. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αυτό σημαίνει ότι είναι τρεις φορές ψηλότερο από το Everest.

Έχει δύο φεγγάρια. Ο ένας δορυφόρος του λέγεται Φόβος και ο άλλος Δείμος. Χαρακτηριστικό που αποτελεί πηγή έμπνευσης για την περιγραφή διαφόρων ειδών κόσμων σε sci-fi μυθοπλασίες.

Ο Άρης περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του ανά 24,6 γήινες ώρες. Αυτό καθορίζει τη λεγόμενο αρειανή μέρα που οι επιστήμονες ονομάζουν sol. Η περιστροφή γύρω από τον Ήλιο γίνεται σε 669,6 sols ή διαφορετικά σε 687 γήινες μέρες.

Είναι πολύ πιο κρύα σε σχέση με τη Γη. Η θερμοκρασία στον Κόκκινο Πλανήτη κυμαίνεται μεταξύ 20 βαθμών Κελσίου (η υψηλότερη) και μπορεί να φτάσει στους πόλους τους -153 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία αλλάζει ανάλογα με την ώρα αλλά και την εποχή. Γενικά πάντως είναι πολύ πιο κρύος από τον πλανήτη μας, με δεδομένο ότι βρίσκεται και μακρύτερα από τον Ήλιο.

Θα σκότωνε έναν μη-προστατευμένο αστροναύτη. Πρώτα από όλα λόγω του κρύου. Από την άλλη η ατμοσφαιρική πίεση είναι πολύ περίπου στο 1% της μέσης που έχουμε στην επιφάνεια της Γης. Ακόμα όμως και να υπήρχε ίδια πίεση, η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται κατά 95% από διοξείδιο του άνθρακα, 3% από άζωτο και 1,6% από αργό.

Θα ζύγιζες πολύ λιγότερο στον Άρη. Η βαρύτητα είναι πολύ μικρότερη, οπότε αν για κάποιον λόγο σηκωνόσουν να πας στον Άρη και έπαιρνες μαζί σου και μία ζυγαριά, θα ζύγιζες 62% λιγότερο από αυτό που ζυγίζεις στη Γη.

Πηγή: www.oneman.gr

001 xtreme

H εξωπραγματική γράμμωση του Luke από το Modern Family

Πως τα κατάφερε ο 22χρονος σήμερα, Nolan Gould που θα μπορούσε άνετα να ακολουθήσει μια νέα καριέρα ως πυγμάχος.

Ο Nolan Gould, με IQ 150, ξεμπέρδεψε με το σχολείο σε ηλικία 13 ετών. Δυο χρόνια πριν, είχε εμφανιστεί στο πρώτο επεισόδιο της σειράς Modern Family και στα 11 χρόνια που ακολούθησαν, έγινε αναντικατάστατο μέλος του cast της επιτυχημένης sitcom. Σήμερα, αν και δε βρίσκεται σε κάποια νέα τηλεοπτική παραγωγή, ο 22χρονος πια, Nolan, έχει αποκαλύψει τη νέα του εντυπωσιακή φυσική κατάσταση και μάλλον αυτοπροτείνεται πια, για ταινίες δράσης ή και για αγώνες πυγμαχίας. Είναι φανερό ότι μπορεί άνετα να τα καταφέρει.

Η μεταμόρφωση

Ο Nolan Gould δε θα έπαιζε για πάντα τον Luke, γιo του Phil και της Claire Dunphy και δε θα έκανε για πάντα τις ίδιες παιδικές πλάκες με τον Manny, ώστε να μπαίνει η Gloria Marie Ramirez Delgado-Pritchett (η Sofia Vergara σε όλο της το μεγαλείο) και να τους εγκαλεί στην πειθαρχία και την τάξη με αστεία «ισπαγγλικά». Ο Nolan Gould, όπως αποκάλυψε στο περιοδικό People, έχει ανέβει πολλά fitness επίπεδα, ύστερα από έξι μήνες σκληρής, γυμναστηριακής ρουτίνας.

Το πρόγραμμα και τα cheat meals

«Βρέθηκα χωρίς δουλειά στην καραντίνα για τουλάχιστον έξι μήνες. Αποφάσισα πως έπρεπε να βρω ένα τρόπο για να διατηρήσω την καλή μου διάθεση, να παραμείνω δημιουργικός. Ξεκίνησα ένα πρόγραμμα καθημερινής γυμναστικής 90 λεπτών με τον φίλο μου Michael (personal trainer) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο αποστάσεων. Χωρίσαμε το πρόγραμμα σε 30 λεπτά προπόνησης cardio και μια ώρα ενδυνάμωσης.

Στο μεσοδιάστημα ξεκίνησα να τρώω λαχανικά, φρούτα και τροφές με καθαρή πρωτεΐνη, ενώ έμεινα μακριά από αναψυκτικά. Βέβαια, υπάρχουν μέχρι και σήμερα κάποιες μέρες που θα ξεχάσω επίτηδες κάποια γεύματα και μετά μπορεί να φάω 3 πίτσες σε ένα βράδυ» λέει ο ίδιος γελώντας. Πόσο τον έχει ωφελήσει αυτή η δίαιτα; Ο Gould είναι ξεκάθαρος: «Από τότε που ξεκίνησα αυτό το πρόγραμμα δίαιτας σε συνδυασμό με την καθημερινή γυμναστική, νιώθω πως έχει περισσότερη διαύγεια στο μυαλό μου και περισσότερη όρεξη να διαβάσω και να αναζητήσω οτιδήποτε θα με κάνει καλύτερο ηθοποιό και θα με φέρει σε κάποια δουλειά, μετά την πανδημία».

001 xtreme

Μπορείς να κάνεις σεξ ενώ κοιμάσαι;

Η περίπτωσή σου ονομάζεται σεξυπνία και δεν είναι πολύ νορμάλ κατάσταση.

Η σεξυπνία ορίζεται ως μια ακούσια σεξουαλική συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος κάνει σεξ με κάποιον άλλο χωρίς να το καταλαβαίνει, ενώ και οι δύο κοιμούνται του καλού καιρού. Ο δεύτερος λογικά το παίρνει χαμπάρι, εκτός αν έχει κι εκείνος το ίδιο κουσούρι, οπότε κανείς δεν θυμάται τίποτα-. Ανήκει στις λεγόμενες παραϋπνίες, πρόκειται δηλαδή για διαταραχή ύπνου, όπως η υπνοβασία και το τρίξιμο των δοντιών. Κοινώς, το άτομο έχει στύση και πιθανότατα φτάνει σε οργασμό.

Στο παρελθόν το θέμα πέρναγε στα ψιλά, ως κάτι το πολύ σπάνιο, αλλά οι τελευταίες έρευνες το φέρνουν όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, παρόλο που γενικά δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να εκτιμηθεί με βεβαιότητα το κατά πόσο συμβαίνει (γι' αυτό εσείς που ξυπνάτε, μιλήστε για το καλό της επιστήμης, διάολε). Καναδοί επιστήμονες, πάντως, ισχυρίζονται πως πιο επιρρεπείς στη σεξυπνία είναι οι άνδρες, τα άτομα με διαταραχές ύπνου και όσοι τα έχουν «τσούξει» πριν πέσουν για ύπνο. Το στρες είναι κι αυτό ένας παράγοντας που σιγοντάρει τη σεξυπνία.

Η διέγερση κορυφώνεται συνήθως στο τρίτο και στο τέταρτο στάδιο του ύπνου, ή αλλιώς στον ύπνο βραδέων κυμάτων. Εκεί, δηλαδή, που τον έχεις πάρει κανονικά, κάτι ξυπνάει και βιάζεται να σηκωθεί. Το κακό μ' αυτή την υπόθεση είναι πρώτον ότι δεν θυμάσαι τίποτα (οπότε δώρον άδωρον) και δεύτερον ότι στην περίπτωση που δεν κοιμάσαι μόνος, κάποια /ος τη διάθεση του οποίου δεν είσαι σε θέση να τσεκάρεις εκείνη την ώρα, θα πληρώσει τη νύφη, πράγμα που μπορεί να έχει συνέπειες. Στην Ουαλία, για παράδειγμα, ένας Βρετανός, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για το βιασμό μιας ανήλικης τελικά αθωώθηκε, αφού αποδείχτηκε ότι έπασχε από την εν λόγω πάθηση. Όχι, αυτό δε σημαίνει ότι οι sexinsomnians έχουν τα ακαταλόγιστο, αλλά ότι αντιμετωπίζονται ως κλινικά ασθενείς.

Γι' αυτό λοιπόν, όσοι πάσχουν από σεξυπνία και το γνωρίζουν, καλό θα ήταν εκτός από τον άμεσα ενδιαφερόμενο να ενημερώσουν και το γιατρό τους. Όσοι πάλι κοιμούνται με κάποιον που υποφέρει από σεξυπνία, θα ήταν ακόμα καλύτερο να τους ενημερώσουν γιατί η φάση δεν έχει πολλή πλάκα.

Πηγή: gr.askmen.com

ACTIVEBODY B1

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS