Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που είναι "απαραίτητα" για τους άντρες;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα τελευταία χρόνια τα συμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει... μόδα και τα φαρμακεία έχουν γεμίσει με σκευάσματα με βιταμίνες, μέταλλα και άλλα στοιχεία που θεωρούνται "απαραίτητα" για την υγεία μας. Πόσο όμως πραγματικά "απαραίτητα" είναι όλα αυτά;

Η ιατρική κοινότητα τονίζει πως τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία θεωρούνται ασφαλή, γι’ αυτό και δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αγορά των βιταμινών από τα φαρμακεία.

Παρόλα αυτά, το πιο σωστό είναι να τα λαμβάνει κάποιος έπειτα από την προτροπή του γιατρού του ή του διαιτολόγου και αυτό γιατί μόνο σε κάποιες περιπτώσεις είναι πραγματικά απαραίτητη η λήψη κάποιων τέτοιων σκευασμάτων και αυτό θα το κρίνει ένας γιατρός.

Φυσικά το τονίζουμε πως δεν ισχύει το ίδιο για συμπληρώματα διατροφής που βρίσκει κανείς εκτός φαρμακείων, όπως σε γυμναστήρια ή στο Διαδίκτυο που μπορεί να είναι ακόμα και εποκίνδυνα για την υγεία, αφού δεν είναι σίγουρο πως έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες Αρχές και τους ειδικούς.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που ειδικά για τους άντρες και ειδικά για αυτούς που δεν προσέχουν και πολύ τη διατροφή τους, οι γιατροί δεν θα διαφωνίσουν πως είναι χρήσιμα.

Ιχθυέλαια - Ωμέγα 3

Ένα συμπλήρωμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το κλασικό μουρουνέλαιο ή άλλα αντίστοιχα σκευάσματα βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς, μειώνει τη χοληστερίνη και προστατεύει από τις φλεγμονές.

Ψευδάργυρος

Μια κάψουλα ψευδαργύρου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την τεστοστερόνη.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για να γίνουν πολλές σημαντικές για την υγεία βιοχημικές αντιδράσεις (και άλλων στοιχείων όπως το ασβέστιο, το κάλκιο κ.λπ) και η έλλειψή του δεν είναι διόλου σπάνια αφού προκαλείται κυρίως λόγω άγχους! Το συμπλήρωμα μαγνησίου βοηθά στην ψυχική ισορροπία κια την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, χαλαρώνει τους μυς, αποτρέπει τις κράμπες και αυξάνει και το μεταβολισμό σου.

Βιταμίνη D

Μολονότι αυτή η βιταμίνη κανονικά "παράγεται" κυρίως από την έκθεση στον ήλιο, στις Μεσοηειακές χώρες, παρατηρείται έλλειψη αυτής της βιταμίνης σε τεράστια μερίδα του πληθυσμού και συχνά οι γιατροί συστήνουν συμπληρώματα αυτής της βιταμίνης ακόμα και σε βρέφη. Σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα, η έλλειψη βιταμίνης D (την οποία προμηθεύει στο σώμα σου κατά 80% το ηλιακό φως και μόνο κατά 20% οι τροφές) ευθύνεται για την εμφάνιση διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του προστάτη. Επίσης, η επάρκεια βιταμίνης D πολλαπλασιάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Saw Palmento

Τέλος χρήσιμα είναι ειδικά για την υγεία των ανδρών και τα σκευάσματα με εκχύλισμα της σερενόας (saw palmetto) που λέγεται πως προστατεύουν από την εμφάνιση προστάτη. Παράγεται από τα καστανόχρωμα μούρα του φυτού saw palmetto, το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Σύμφωνα με μια αναφορά του 1993 στη Γερμανία, το 90% των ασθενών που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη χορηγούνται φυσικές θεραπευτικές ουσίες και το 50% των Γερμανών ουρολόγων προτιμά τη χορήγηση εκχυλισμάτων βοτάνων έναντι των συνθετικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Από όλα τα βότανα, το saw palmetto είναι αυτό που χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Πηγή: mag.sigmalive.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ