Αναβολικά vs Συμπληρώματα διατροφής: Ποιες είναι οι διαφορές τους!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα συμπληρώματα διατροφής και τα αναβολικά στεροειδή είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες ουσιών και εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς με ποικίλες επιδράσεις στον οργανισμό. Εδώ είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ τους:

Σύνθεση και σκοπός

Συμπληρώματα διατροφής: Τα συμπληρώματα διατροφής, είναι προϊόντα που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, βότανα, αμινοξέα ή άλλα διαιτητικά συστατικά. Προορίζονται να συμπληρώσουν τη δίαιτα και να παρέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν από την τακτική διατροφή ενός ατόμου ή να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία και ευεξία. Συνηθισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν πολυβιταμίνες, κάψουλες ιχθυελαίου και σκόνες πρωτεΐνης.

Αναβολικά στεροειδή: Τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικές ενώσεις που μιμούνται τις επιδράσεις της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την ενίσχυση της μυϊκής ανάπτυξης, την αύξηση της αθλητικής απόδοσης και την προώθηση της αποκατάστασης. Αυτές οι ουσίες συχνά καταχρώνται από αθλητές και bodybuilders για να χτίσουν μυς και να βελτιώσουν τη σωματική απόδοση.

Κανονισμοί κυκλοφορίας

Συμπληρώματα διατροφής: Τα συμπληρώματα διατροφής ελέγχονται από κυβερνητικούς φορείς σε πολλές χώρες, όπως ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) της Ελλάδος. Γενικά θεωρούνται ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά η ποιότητα και η ασφάλεια των συμπληρωμάτων μπορεί να διαφέρουν πολύ από σκεύασμα σε σκεύασμα και ορισμένα μπορεί να περιέχουν μη ασφαλείς ουσίες ή μη εγκεκριμένα συστατικά.

Αναβολικά στεροειδή: Τα αναβολικά στεροειδή ταξινομούνται ως ελεγχόμενες ουσίες σε πολλές χώρες λόγω της πιθανότητας κακής χρήσης και των επιβλαβών παρενεργειών τους. Συνήθως διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή για ιατρικές παθήσεις όπως ανεπάρκειες ορμονών ή ασθένειες που προκαλούν απώλεια μυών. Η μη ιατρική χρήση αναβολικών στεροειδών είναι παράνομη στα περισσότερα κράτη.

Επιδράσεις στον οργανισμό

Συμπληρώματα διατροφής: Τα συμπληρώματα διατροφής παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά. Όταν χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται και σε κατάλληλες δόσεις, μπορούν να υποστηρίξουν διάφορες σωματικές λειτουργίες, αλλά δεν προορίζονται να προκαλέσουν ακραίες αλλαγές στη μυϊκή μάζα, τη δύναμη ή την αθλητική απόδοση.

Αναβολικά στεροειδή: Τα αναβολικά στεροειδή μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη όταν γίνεται κατάχρηση. Ωστόσο, η χρήση τους μπορεί να έχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, ηπατική βλάβη, ορμονικές ανισορροπίες και ψυχολογικές επιπτώσεις. Η παρατεταμένη χρήση αναβολικών στεροειδών μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία.

Νομιμότητα και ασφάλεια

Συμπληρώματα διατροφής: Τα συμπληρώματα διατροφής γενικά θεωρούνται ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης διατροφής και είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις συνιστώμενες δόσεις και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες ή ανησυχίες για την υγεία σας.

Αναβολικά στεροειδή: Η μη ιατρική χρήση αναβολικών στεροειδών είναι παράνομη σε πολλές χώρες λόγω της πιθανότητας κατάχρησης και βλάβης στον οργανισμό. Η χρήση τους χωρίς την κατάλληλη ιατρική επίβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες παρενέργειες και νομικές συνέπειες.

Συνοπτικά, τα συμπληρώματα διατροφής προορίζονται για την ενίσχυση της διατροφής και της γενικής υγείας, ενώ τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως για την ενίσχυση της μυϊκής ανάπτυξης και της αθλητικής απόδοσης, αλλά μπορεί να έχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και νομικές συνέπειες σε περίπτωση υπέρμετρης χρήσης. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής ή φάρμακο μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες ενός επαγγελματία στον κλάδο της υγείας και να κατανοείτε τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τους.

Πηγή: activebody.gr

ACTIVEBODY B1

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ