Πώς θα κάνεις τις ασκήσεις της προπόνησής σου στη σωστή σειρά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν βεβαίως θέλεις να δεις αποδοτικότερα αποτελέσματα.

Στα μαθηματικά, το ότι μία πράξη μεταξύ δύο μελών μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα ακόμα και αν αλλάξουμε τη μεταξύ τους σειρά, ορίζεται ως αντιμεταθετική ιδιότητα. Κάτι τέτοιο, δεν ισχύει με την προπόνησή σου. Κι αυτό γιατί μπορεί όντως η άσκηση γενικώς και αορίστως, κάθε είδους άσκηση, δηλαδή, να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνεις φέτες αν δεν προπονείσαι σωστά.

Υπάρχουν παράγοντες όπως το είδος της προπόνησης που κάνεις, η τεχνική που ακολουθείς, ακόμα και η ώρα μέσα στη μέρα κατά την οποία επιλέγεις να γυμναστείς, οι οποίοι επηρεάζουν τα αποτελέσματα που βλέπεις στο σώμα σου. Γι’ αυτό και το να βάλεις τις ασκήσεις της προπόνησής σου σε μία στρατηγική σειρά, όχι μόνο θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις ενέργεια και να μη κουράσεις χωρίς λόγο της μύες σου, αλλά και να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

Ποια είναι η σωστή σειρά σε μία προπόνηση;

Η απάντηση εξαρτάται από τον στόχο σου, καθώς δεν γυμνάζεσαι με τον ίδιο τρόπο όταν θέλεις να πάρεις όγκο και όταν θέλεις να κάψεις λίπος, οπότε θα πρέπει να κάνεις μία αξιολόγηση του τι σε επείγει περισσότερο, παρόλο που όντως υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες.

Πρέπει πάντα να ξεκινάς με ζέσταμα

Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, δεν πρέπει ποτέ να ξεκινάς να γυμνάζεσαι χωρίς να έχει προηγηθεί ζέσταμα. Για να προετοιμάσεις τους μύες σου να δεχτούν τις ασκήσεις που θα ακολουθήσουν και να επωφεληθούν από αυτές χωρίς να ρισκάρεις τραυματισμούς, ξεκίνα με επί τόπου πηδηματάκια, βαθιά καθίσματα και ελαφρά αεροβική άσκηση για πέντε με δέκα λεπτά, που θα βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματός σου, χωρίς να σου απομυζήσουν ενέργεια.

Συνεχίζεις με προπόνηση δύναμης

Μετά το ζέσταμα, αντί να συνεχίσεις με αεροβική άσκηση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις την ενέργεια που έχεις για να βγάλεις πιο εύκολα και πιο σωστά τις ασκήσεις δύναμης και τα βάρη.

Πρώτα οι σημαντικές ασκήσεις

Όσον αφορά την προπόνηση δύναμης, ξεκίνα πάντα με τις συνδυαστικές ασκήσεις που απαιτούν τη συμμετοχή πολλών μυών ταυτόχρονα, γιατί αν τις αφήσεις για το τέλος, αφού θα έχεις ολοκληρώσει τις ασκήσεις που γυμνάζουν μόνο συγκεκριμένους μύες, π.χ. τους τρικέφαλους, δεν θα έχεις την ενέργεια για να τις βγάλεις σωστά. Η ουσία αυτού του κανόνα είναι το να ξεκινάς πάντα με τις ασκήσεις που αφορούν τους μύες στους οποίους πρέπει να δώσεις έμφαση.

Ακολουθεί η αεροβική

Αφού τελειώσεις με τα βάρη και την προπόνηση δύναμης, η αεροβική άσκηση θα σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες και να αναπτύξεις κι άλλο τους μύες σου. Γενικά, σε μία προπόνηση αερόβιας άσκησης, όπως είναι το τρέξιμο, συστήνεται να εντάξεις τμήματα μεγάλης έντασης, π.χ. ολιγόλεπτα σπριντ κατά τη διάρκεια ενός πιο χαλαρού τζόκινγκ. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακούς το σώμα σου και να του δίνεις ό,τι ζητάει κάθε δεδομένη στιγμή.

Ολοκληρώνεις με ασκήσεις χαλάρωσης

Είναι σημαντικό το να κάνεις διατάσεις και ασκήσεις αποθεραπείας στο τέλος κάθε προπόνησής σου, έτσι ώστε να αποφύγεις τους τραυματισμούς και να μεγιστοποιήσεις το όφελος από τις ασκήσεις που προηγήθηκαν.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ