Πέθανε ο πρωταθλητής του bodybuilding Chris Dickerson - Ο πρώτος γκέι Mr.Olympia

  • Κατηγορία Νέα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο Κρις Ντίκερσον, που μεγάλωσε στο Νότο της εποχής Τζιμ Κρόου για να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους bodybuilders στον κόσμο και να γράψει ιστορία ως ο πρώτος μαύρος Mr. America και ο πρώτος ανοιχτά γκέι Mr. Olympia, πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων στο Φορτ Λοντερντεϊλ της Φλόριντα τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Νέιλον, φίλο του, ιδιοκτήτη γυμναστηρίου και ερασιτέχνη πρώην μποντιμπίλντερ που προπονείτο μαζί με τον Ντίκερσον, ο θάνατός του προήλθε από καρδιακή πάθηση.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ο Ντίκερσον ζούσε σε κέντρο αποκατάστασης τα τελευταία χρόνια, μετά από κάταγμα ισχύου το 2020 και έπειτα καρδιακή προσβολή και Covid.

Σε μια καριέρα άνω των τριών δεκαετιών και των 50 τίτλων, ο Ντίκερσον έγινε γνωστός για τις «διαμαντοειδείς» γάμπες του, τη στιβαρή και συμμετρική σωματική του διάπλαση και το στιλ πόζας που έπαιρνε, μεταμορφωνόμενος σαν σε αρχαίο γλυπτό τέχνης.

«Ήταν δεξιοτέχνης. Είχε πιο πολλή αυτοπεποίθηση από οποιονδήποτε άλλο» θυμάται ο φίλος του και αντίπαλος Σαμίρ Μπανάουτ, Mr Olympia του 1983.

Τον Ντίκερσον επισκίαζαν κυριολεκτικά -καθώς είχε ύψος μόλις 1.70- αντίπαλοί του, όπως ο Λου Φερίνιο ή ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. «Έχω κατά κάποιο τρόπο συνηθίσει να με κοιτούν αφ'υψηλού. Τουλάχιστον συνέβη αρκετές φορές στην καριέρα μου οπότε δεν σοκάρομαι απ'αυτό πια» είχε αστειευτεί ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2007 στο περιοδικό Flex.

 

 

Ο Ντίκερσον είχε εκπαιδευτεί στην όπερα και τον χορό και ονειρευόταν να παίξει στη Μετροπόλιταν Όπερα, πολύ αφότου είχε αρχίσει να διαγωνίζεται στο μπόντιμπιλινγκ. Άρχισε με την άρση βαρών γιατί έτσι πίστευε ο δάσκαλός του στο τραγούδι πως θα δυνάμωνε το στήθος του και άρα η φωνή του. Το 1970 κέρδισε τον τίτλο του Mr.America και έγινε ένας από τους πιο κοντούς πρωταθλητές, αλλά και ο πρώτος μαύρος που κερδίζει το Mr.Olympia το 1982 και μάλιστα σε ηλικία άνω των 40 χρόνων.

Σε μια εποχή που ο τίτλος του Mr. America αντιπροσώπευε το «ιδανικό αρσενικό», εκείνος με τον δικό του τρόπο, συνέβαλε στο να «ανοίξει» το άθλημα, αποδεικνύοντας πως οι μαύροι, γκέι άνδρες είχαν θέση στο βάθρο του νικητή όσο και οι στρέιτ λευκοί.

Η σεξουαλική του ταυτότητα ήταν ευρέως γνωστή στον κόσμο τού μποντιμπίλντινγκ, παρότι σπανίως μιλούσε γι'αυτή στις συνεντεύξεις του, προτιμώντας να εστιάζει στο πώς να διαλύει τα στερεότυπα για το άθλημα. «Σε κάποιους αρέσουν τα φανταχτερά αυτοκίνητα, σε άλλους τα εντυπωσιακά κουρέματα. Σε εμάς αρέσουν τα υγιή σώματα. Σε όλους κάτι αρέσει, και το δικό μας δεν είναι πιο αστείο από του καθένα» είχε πει κάποια στιγμή ο ίδιος.

«Ήταν ένας από τους ωραιότερους ανθρώπους σε ολόκληρο το άθλημα. Δεν κρατούσε ποτέ κακία. Όταν κέρδισε τον τίτλο του Mr.Olympia, εξακολουθούσε να είναι ένας νορμάλ τύπος. Τώρα, βλέπεις κάποιους να κερδίζουν και δεν μπορείς να τους μιλήσεις. Μπαίνουν στο γυμναστήριο και νομίζουν πως ο κόσμος τούς ανήκει» λέει ο Μπανάουτ για τον εκλιπόντα.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ