Πρωτεΐνη κάνναβης: Είναι η καλύτερη φυτική πηγή πρωτεΐνης;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται από αθλητές, bodybuilders και όσους προσπαθούν να κερδίσουν βάρος ή να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα.

Η σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες, που παρασκευάζεται με άλεση συμπιεσμένων σπόρων κάνναβης σε λεπτή σκόνη.

Έχει γήινη, ξηρή γεύση και συχνά προστίθεται σε σέικ ή smoothies για να ενισχύσει την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Η κάνναβη είναι μια vegan πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, συν φυτικές ίνες, υγιή λίπη και μέταλλα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σκόνης πρωτεΐνης κάνναβης και καθορίζει εάν είναι η καλύτερη σκόνη πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης που διατίθεται.

Μία πλήρης πρωτεΐνη

Η κάνναβη είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνει ο άνθρωπος από τα τρόφιμα.

Ωστόσο, η έρευνα είναι ανάμεικτη σχετικά με τις ακριβείς ποσότητες αυτών των αμινοξέων που περιέχει.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το προφίλ αμινοξέων της πρωτεΐνης κάνναβης είναι παρόμοιο με το ασπράδι αυγού και τη σόγια, που είναι και οι δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας 

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κάνναβη έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα του απαραίτητου αμινοξέος λυσίνη, καθιστώντας την μια επιλογή φτωχότερης ποιότητας για αυτό το θρεπτικό συστατικό 

Μια μερίδα 1/4 φλιτζάνι (30 γραμμάρια) σκόνης πρωτεΐνης κάνναβης περιέχει περίπου 120 θερμίδες και 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, ανάλογα με τη μάρκα (4, 5).

Αυτή είναι λιγότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα από τις σκόνες πρωτεΐνης σόγιας ή μπιζελιού, οι οποίες είναι πιο εξευγενισμένες και περιέχουν έως και 90% πρωτεΐνη (6).

Ωστόσο, για όσους προτιμούν λιγότερο επεξεργασμένες πηγές πρωτεΐνης, η κάνναβη είναι μια καλή επιλογή.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την ποιότητά της. Κάθε μερίδα 1/4 φλιτζάνι (30 γραμμάρια) περιέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Εύκολη στην πέψη

Γενικά, οι ζωικές πρωτεΐνες είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμες από τις φυτικές πρωτεΐνες, αλλά η έρευνα δείχνει ότι το 91-98% της πρωτεΐνης στον αλεσμένο σπόρο κάνναβης είναι αφομοιώσιμη.

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα τα αμινοξέα στη σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης για σημαντικές σωματικές λειτουργίες, όπως είναι η ανάπλαση

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κάνναβη είναι τόσο εύπεπτη επειδή περιέχει τις πρωτεΐνες εδεστίνη και λευκωματίνη, τις οποίες το σώμα σας μπορεί να διασπάσει γρήγορα.

Η έρευνα έχει βρει ότι η θερμική επεξεργασία μπορεί να μειώσει την πεπτικότητα της πρωτεΐνης κάνναβης κατά περίπου 10%, επομένως αναζητήστε σκόνες πρωτεΐνης κάνναβης που παράγονται από σπόρους ψυχρής έκθλιψης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι πολύ εύκολη στην πέψη, αλλά αναζητήστε πρωτεΐνη κάνναβης ψυχρής έκθλιψης για υψηλότερη ποιότητα.

Καλή πηγή φυτικών ινών

Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του βελτιωμένου σακχάρου στο αίμα, των υγιέστερων βακτηρίων του εντέρου και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

Οι γυναίκες και οι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν 25 γραμμάρια και 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα αντίστοιχα.

Οι περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης κάνναβης περιέχουν 7-8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1/4 φλιτζάνι (30 γραμμάρια) και παρέχουν το 18-28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) φυτικών ινών για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Συγκριτικά, άλλες σκόνες πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης όπως η σόγιατο μπιζέλι και το ρύζι περιέχουν πολύ λίγες φυτικές ίνες.

Η σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε τόσο πρωτεΐνες όσο και φυτικές ίνες στη διατροφή σας, κάτι που μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους, περισσότερο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, που περιέχει 8 γραμμάρια ανά μερίδα - πολύ περισσότερο από τις περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης.

Περιέχει ακόρεστα λίπη

Η σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης παρασκευάζεται από σπόρους κάνναβης  που έχουν συμπιεστεί για να αφαιρεθούν τα έλαιά τους, αλλά εξακολουθεί να περιέχει περίπου το 10% της αρχικής περιεκτικότητας σε λίπος.

Μια μερίδα 1/4 φλιτζάνι (30 γραμμάρια) έχει περίπου 3 γραμμάρια λίπους, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακόρεστα και εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, οι σπόροι κάνναβης περιέχουν μια ιδανική αναλογία 3:1 ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Μια τυπική δυτική διατροφή παρέχει μια μη ισορροπημένη αναλογία 15:1 αυτών των λιπών και έχει συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου .

Η κατανάλωση τροφών όπως οι σπόροι κάνναβης, που έχουν χαμηλότερη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση αυτής της ανισορροπίας και μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς .

Δεδομένου ότι η σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης είναι λιγότερο επεξεργασμένη από άλλες, περιέχει περισσότερο λίπος από τις περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης.

Αυτή η περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να είναι καλή για άτομα που θέλουν να προσθέσουν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά στη διατροφή τους, αλλά μπορεί να είναι ανεπιθύμητη για όσους αναζητούν σκόνη πρωτεΐνης με χαμηλότερες θερμίδες.

Δεδομένου ότι η σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης περιέχει λίπος, θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης περιέχει ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά σε ιδανική αναλογία 3:1 που προάγει την υγεία της καρδιάς, αλλά είναι ελαφρώς υψηλότερη σε θερμίδες εξαιτίας της.

Πλούσιο σε Μέταλλα και Αντιοξειδωτικά

Οι σπόροι κάνναβης είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός.

Μέχρι σήμερα, καμία έρευνα δεν έχει διερευνήσει πώς η επεξεργασία των σπόρων σε σκόνη πρωτεΐνης επηρεάζει τα επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, οι διατροφικές ετικέτες σε πολλά προϊόντα πρωτεΐνης κάνναβης υποδεικνύουν ότι περιέχουν έως και 80% της RDI για μαγνήσιο και 52% για σίδηρο ανά μερίδα .

Επιπλέον, οι σπόροι κάνναβης περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται λιγναναμίδια που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες .

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από οξειδωτική βλάβη, η οποία έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, επομένως η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά είναι καλή για την υγεία σας.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μετάλλων, ιδιαίτερα μαγνησίου και σιδήρου, που ωφελούν την υγεία σας.

ACTIVEBODY B1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ