Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν απέχεις καιρό από το σεξ;

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ακούω από αρκετούς γονείς να λένε πως η ερωτική τους ζωή έχει μείνει …πίσω λόγω της καθημερινότητας και των παιδιών.

Έχετε αναρωτηθεί όμως πως αντιδρά ο οργανισμός σας; Φαίνεται πως υπάρχουν επιπτώσεις, όχι μόνο στη ψυχολογία μας αλλά και στο σώμα και στη διάθεσή μας.

1. Αυξάνονται τα επίπεδα του στρες:
Αρκετά ερευνητικά δεδομένα καταλήγουν στο ότι όσοι έχουν μία σταθερή σεξουαλική ζωή αντιμετωπίζουν καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή με τον οργασμό αυξάνονται ορμόνες όπως η οκυτοκίνη, η κορτιζόλη και οι ενδορφίνες, προκαλώντας μία γενικευμένη αίσθηση χαλάρωσης και ευφορίας. Αντίθετα, τα άτομα που συμμετέχουν περιοδικά ή σπάνια σε σεξουαλικές δραστηριότητες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια στις αγχώδεις διαταραχές. Επιπλέον, τα άτομα αυτά εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα μνήμης και μειωμένη συγκέντρωση λόγω του ότι σεξ όπως και η έντονη σωματική άσκηση συμβάλλουν στην κυτταρική αναγέννηση σε ορισμένες εγκεφαλικές περιοχές, που σχετίζονται με τη μνήμη.

2. Προβλήματα στον ύπνο:
Μετά το σεξ, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες που δρουν κατασταλτικά και βοηθούν τον οργανισμό μας να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί.

3. Μειωμένη σεξουαλική διέγερση:
Όσο περισσότερο καιρό έχει κάποιος να κάνει σεξ, τόσο μεγαλώνει και το άγχος του για το «πως θα είναι» μία επόμενη σεξουαλική φορά με αποτέλεσμα να αγχώνεται για την ερωτική του απόδοση αντιμετωπίζοντας πρόβλημα στη στυτική λειτουργία ο άνδρας και μειωμένη κολπική εφύγρανση η γυναίκα.

4. Εξασθένηση του ανοσοποιητικού:
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται συχνότερα σε σεξουαλικές δραστηριότητες παρουσιάζουν Δεδομένων αυτών, γίνεται κατανοητό ότι Η σεξουαλική αποχή μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το ανοσοποιητικό μας όπως έχει φανεί ερευνητικά, όπου αυξάνεται έως και 30% η ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) μία χημική ουσία, που συμμετέχει στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των ιώσεων.

5. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις:
Η σεξουαλική δραστηριότητα ενεργοποιεί ένα σύνολο καρδιαγγειακών συστημάτων και στα δύο φύλα. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα λειτουργεί ως μία μορφή έντονης σωματικής άσκησης και επομένως δύναται να συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού σφυγμού και στον μειωμένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

6. Κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου:
Το περιοδικό σεξ ή η αποχή από το σεξ, οδηγούν σε καταστολή ορισμένων νευρο-ενδοκρινικών συστημάτων και ενδέχεται να επιφέρουν δυσμενείς οργανικές επιπτώσεις τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αντιθέτως, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα αναμένεται να λειτουργήσει ως προληπτικός παράγοντας της ανάπτυξης του καρκίνου των γεννητικών οργάνων και για τα δύο φύλα.

Μην κρύβεστε λοιπόν πίσω από δικαιολογίες, βάλτε και πάλι το σεξ στη ζωή σας και μην ξεχνάτε πως μπορείτε να είστε και γονείς αλλά και εραστές!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Πηγή: www.mothersblog.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ