Γιατί να ξυπνάς νωρίς και πώς θα το καταφέρεις

  • Κατηγορία Best life
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μην ανοίγεις το φως, τράβα απλά την κουρτίνα.

Δεν θα πω ψέματα: Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι να πατάω το snooze button και να αλλάζω πλευρό. Και τις 20 φορές που έχω βάλει ξυπνητήρι με απόκλιση 2 λεπτών, προκειμένου κάποια από αυτές να καταφέρω να σταθώ στα πόδια μου. Ωστόσο, δεν είναι και τόσο άσχημο το να γίνεις πρωινός τύπος που ξυπνά νωρίς και προλαβαίνει να κάνει όλα αυτά που θέλει μέσα στην ημέρα. Όσο ζόρικο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο.

Τα πλεονεκτήματα του να ξυπνάς νωρίς

Αυξάνεις την παραγωγικότητά σου. Ο κόσμος είναι πολύ πιο ήρεμος νωρίς το πρωί και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αυτό για να κάνεις έναν αρκετά καλό προγραμματισμό της ημέρας σου. Αν είναι εφικτό, μπορείς να τακτοποιήσεις μικροπράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα σου έτρωγαν χρόνο.

Είσαι πιο δημιουργικός. Πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες έχουν δηλώσει πως είναι πολύ πιο αποδοτικοί όταν το μυαλό τους είναι καθαρό κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Είσαι πιο fit. Aν θέλεις να αθληθείς αλλά δεν βρίσκεις χρόνο μέσα στην ημέρα, μια καλή ιδέα είναι να το κάνεις νωρίς το πρωί. Σίγουρα έχεις μεγαλύτερο κίνητρο από το να πας γυμναστήριο μετά τη δουλειά και δεν είναι και τόσο δύσκολο να βάλεις το ξυπνητήρι μια ώρα νωρίτερα.

Έχεις μειωμένο άγχος. Αυτό οφείλεται σε δυο παραμέτρους: Η πρώτη συμβαδίζει με το γεγονός πως έχεις περισσότερο χρόνο για να κάνεις πιο πολλά πράγματα και η δεύτερη πως, ακριβώς επειδή ξυπνάς νωρίς, μπορείς να οργανώσεις καλύτερα το χρόνο σου, έχοντας μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια.

Σπουδαίοι άντρες που ξύπναγαν νωρίς

Ο Benjamin Franklin ξυπνούσε καθημερινά στις 5 το πρωί και χρησιμοποιούσε τον χρόνο του για να πλύνει το πρόσωπό του, να ντυθεί και να οργανώσει τις εργασίες της ημέρας.

Ο Theodore Roosevelt συνήθιζε να σηκώνεται από το κρεβάτι του πολύ πριν την αυγή ώστε να βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από οποιεσδήποτε συνθήκες μέσα στην ημέρα.

Ο Ernest Hemingway θεωρούσε πως γράφει πολύ καλύτερα το πρωί και όσο πιο νωρίς γίνεται. «Δεν πρόκειται κανείς να σε διακόψει και είναι κάτι που σε ζεσταίνει, ανεξαρτήτως αν έχει λίγο κρύο εκείνη την ώρα.» έλεγε χαρακτηριστικά πριν ξεκινήσει να γράφει από τις 06.00 έως και τις 18.00.

Ο φιλόσοφος Immanuel Kant ξύπναγε γύρω στις 05.00 και έπινε ένα φλιτζάνι τσάι, κάπνιζε την πίπα του και διαλογιζόταν.

Early Bird σε 5 απλά βήματα

Πήγαινε στο κρεβάτι νωρίτερα. Τι πιο απλό; Το σώμα σου χρειάζεται μια επαρκή ποσότητα ύπνου για να λειτουργήσει καλύτερα και δεν ωφελεί πουθενά να ξυπνάς νωρίς, αν δεν έχεις συμπληρώσει κάποιες ώρες ύπνου που είναι απαραίτητες. Μετά άλλωστε θα «σέρνεσαι» για το υπόλοιπο της ημέρας. Ακόμη κι αν δε νυστάζεις είναι προτιμότερο από το να παρακολουθείς κάποια σειρά ή να χαζεύεις στο ίντερνετ, να διαβάσεις κάτι ξαπλωμένος μέχρι τη στιγμή που θα σε πάρει ο ύπνος.

Μια μικρή αρχή. Αν έχεις συνηθίσει για όλη σου τη ζωή να ξυπνάς στις 09.00, δεν έχει νόημα να αρχίζεις να σηκώνεσαι κατευθείαν στις 04.30. Κάτι τέτοιο θα είναι πολύ επαναστατικό για το σώμα σου και πολύ πιθανό να αντιδράσει. Για αρχή, δοκίμασε να ξυπνάς ένα 20λεπτο νωρίτερα και εφάρμοσέ το για μερικές εβδομάδες ώστε να το αφομοιώσει το κορμί σου. Σιγά σιγά, δοκίμαζε να ξυπνάς όλο και πιο νωρίς αλλά έχε υπομονή μέχρι να σου γίνει ρουτίνα. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής και υγιής τρόπος.

Κράτα το ξυπνητήρι μακριά από το κρεβάτι. Αν μπορείς να το αγγίξεις ξαπλωμένος τότε ξέρεις τι είναι πιο πιθανό να συμβεί. Και ο δρόμος της αναβολής συχνά οδηγεί στη χώρα του ποτέ.

Βρες μια πρωινή συνήθεια. Ακόμη κι αν δεν έχεις κάτι να κάνεις το πρωί, είναι προτιμότερο να βρεις κάτι να σε απασχολεί από το να κοιτάς το ταβάνι σου από το κρεβάτι. Από το να φτιάξεις καφέ μέχρι το να πας για τρέξιμο, μια διαδικασία που θα κινητοποιήσει το σώμα σου είναι ένα καλό σημάδι για να πειστεί και το ίδιο πως έχεις ξυπνήσει.

Φάε ένα καλό πρωινό. Όλα γίνονται πιο εύκολα άλλωστε όταν υπάρχει φαΐ στη μέση.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ