5 σημεία στα οποία δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το κινητό σας τηλέφωνο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα χειρότερα μέρη για να το αποθηκεύετε ή να το ακουμπάτε.

Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν κατέχει κινητό τηλέφωνο. Είμαστε εξαρτημένοι από αυτές τις συσκευές που πλέον δεν παίζουν μόνο ρόλο τηλεφώνου, αλλά και ημερολογίου και ατζέντας και ραδιοφώνου και ηλεκτρονικού παιχνιδιού και η λίστα μπορεί να μην τελειώσει ποτέ. Δεν πηγαίνουμε πουθενά χωρίς αυτές, ενώ δεν τις αποχωριζόμαστε ούτε στην τουαλέτα.

Ωστόσο το να ακουμπάμε ή να αποθηκεύουμε το κινητό μας τηλέφωνο σε ορισμένα σημεία μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων με την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου, τους όγκους και αναπαραγωγικά προβλήματα.

Παρ’ όλα αυτά δύσκολα θα καταφέρουμε να αφήσουμε στην άκρη το κινητό μας τηλέφωνο. Ωστόσο, μπορούμε να σταματήσουμε να το αφήνουμε σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να προφυλάξουμε όσο γίνεται τον εαυτό μας.

Ποια είναι αυτά;

Στο κρεβάτι ή κάτω από το μαξιλάρι
Το να κοιμόμαστε αγκαλιά με το κινητό είναι κακή ιδέα για αρκετούς λόγους. Οι ειδοποιήσεις δεν σταματούν την νύχτα. Το φως της οθόνης μπορεί να μας ξυπνήσει και να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε προβλήματα ύπνου. Η διαρκής έκθεση στο μπλε φως της οθόνης επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ξεκούρασή μας. Επιπλέον, η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν τα κινητά μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά εκρήξεων που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται όταν οι συσκευές βρίσκονται για αρκετή ώρα σκεπασμένες κάτω από υφάσματα.

Στην τσέπη
Η πιο συνηθισμένη κίνηση που κάνουμε όλοι και όλες. Βάζουμε τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου στη τσέπη του παντελονιού μας και προχωράμε. Θεωρούμε πως έτσι δεν θα χάσουμε καμία ειδοποίηση και κανένα μήνυμα. Ωστόσο, όσο λογικό και αν ακούγεται, αυτή η κίνηση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Η ακτινοβολία που εκπέμπει ένα κινητό όταν βρίσκεται στην τσέπη ενός παντελονιού αυξάνεται κατά πολύ σε σύγκριση με το όταν βρίσκεται σε μία τσάντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακτινοβολία του κινητού μπορεί να επηρεάσει τη δομή του DNA, να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας ή να συμβάλλει στην ανάπτυξη όγκων. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα, η μεταφορά του κινητού κοντά στους μηρούς μας αποδυναμώνει τα οστά των ισχίων.

Στο μπάνιο
Αν συνηθίζετε να παίρνετε το κινητό τηλέφωνο μαζί σας στην τουαλέτα ή να βάζετε μουσική την ώρα που κάνετε μπάνιο, καλύτερα να το ξεχάσετε. Τα βακτήρια που βρίσκονται στις επιφάνειες, όσο καλά κι αν τις καθαρίζουμε, «κολλούν» στη συσκευή και έπειτα μεταφέρονται στα χέρια, το πρόσωπο και τα ρούχα μας. Ειδικοί επισημαίνουν πως τα βακτήρια και τα μικρόβια που αναπτύσσονται στο μπάνιο μετά τη χρήση του παραμένουν στον χώρο για αρκετό καιρό, τόσο που προσκολλώνται εύκολα σε άλλες επιφάνειες.

Σε πολύ κρύα ή πολύ ζεστά μέρη
Αν οι θερμοκρασίες στο περιβάλλον είναι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές καλύτερα να μην πάρετε το κινητό μαζί σας ή να το έχετε μέσα σε μία τσάντα ή μία θήκη.Οι εναλλαγές στις θερμοκρασίες είναι επικίνδυνες για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Η συστολή και διαστολή που προκαλείται μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις λειτουργίες του κινητού τηλεφώνου.

Στην πρίζα
Όχι το να αφήνετε το κινητό σας με τις ώρες στην πρίζα του φορτιστή δεν θα βλάψει τόσο την υγεία σας, όσο την τσέπη, το κινητό σας και το περιβάλλον. Είναι καλύτερα να μην αφήνετε το κινητό σας να φορτίζει όλη τη νύχτα ή για πάρα πολλές ώρες. Αυτό μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου και την απόδοση της μπαταρίας. Επίσης, συμβάλλει στην αύξηση κατανάλωσης ενέργειας και κατά συνέπεια στον λογαριασμό του ρεύματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ